ΕΠΙΚΑΙΡΟ....ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙς ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ


ΕΠΕΙΔΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΨΩΜΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΜΙΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟ ΖΗΤΟΥΣΝ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΤΡΟΜΗΤΑ  -Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥς ΔΕΙΝΑΣΤΕς ΤΡΑΠΕΖΙΤΕς ΤΩΝ ΜΠΡΟΣΤΙΝΩΝ ΤΟΥς ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΙ Η ΠΑΙΔΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΚΑΙ ΛΕΣΧΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΗς ΙΔΙΟΤΙΚΗΣ ΚΑΡΕΚΛΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΠΕΤΑΜΕ ΤΑ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΟΠΩς ΤΑ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗς ΚΟΝΟΜΑΣ ΤΩΝ ΚΩΛΛΗΤΩΝ ΚΑΛΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙς ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ, σε εκτενήα ανακοίνωση της αποδομεί πλήρως το «καλάθι του νοικοκυριού» και όσα υποστηρίζει γι΄ αυτό η κυβέρνηση.

Αναφέρει στην ανακοίνωση της:

«…από την πρώτη στιγμή της εφαρμογής του μέτρου του «καλαθιού του νοικοκυριού», με συνεχείς έρευνες, ελέγχους, συγκρίσεις είτε επιτόπια είτε μέσω της πλατφόρμας «e-katanalotis», κατέδειξε με απτές αποδείξεις ότι το (ημί)μετρο αυτό, δεν παρέχει κανένα ουσιαστικό όφελος στους καταναλωτές της χώρας μας, παρά την έντονη διαφήμιση προϊόντων, επιχειρήσεων, εμπορικών πρακτικών κλπ, με την οποία βομβαρδίστηκαν οι πολίτες από τις αρμόδιες Αρχές και πληθώρα ΜΜΕ.

Η ΕΕΚΕ, πιστή στο ρόλο της και στον σκοπό της για την προστασία των καταναλωτών και των ευάλωτων οικονομικά ομάδων, θα ανακοινώνει τα ευρήματα και την αποτίμηση της εβδομαδιαίας λειτουργίας του μέτρου αυτού, προκειμένου να βοηθήσει τον καταναλωτή να αντιμετωπίσει το κύμα της ακρίβειας, κατά τρόπο όσο το δυνατόν επωφελέστερο για αυτόν. Έτσι, τη δεύτερη εβδομάδα του μέτρου αυτού (9/11-15/11/2022), διαπιστώσαμε τα εξής:

Η 14η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τον Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ) από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Παρά ταύτα και παρά τις δεσμεύσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης από την αρχή εφαρμογής του «καλαθιού του νοικοκυριού», δεν έχει καταχωρηθεί κανένα προϊόν που να θεωρείται ειδικό τρόφιμο για διαβητικούς. Επισημαίνουμε ότι το ποσοστό των διαβητικών στην Ελλάδα ανέρχεται στο 10% του συνολικού πληθυσμού, πράγμα που φανερώνει το μέγεθος του κοινωνικού αποκλεισμού της συγκεκριμένης κατηγορίας των συνανθρώπων μας.
Σε πολλές από τις συμμετέχουσες αλυσίδες στο μέτρο του «καλαθιού του νοικοκυριού» παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: προϊόν που είχε καταχωρηθεί την πρώτη εβδομάδα, αφαιρέθηκε τη δεύτερη και πωλείται στα ράφια με τιμή έως και 110% ακριβότερη από την προηγούμενη εβδομάδα (π.χ. αυγά συγκεκριμένης φίρμας επωλούντο την πρώτη εβδομάδα του «καλαθιού» προς 1,90 € ενώ μετά την αφαίρεσή τους από τη λίστα, πωλούνται προς 3,99€, ή ελληνικός καφές 194gr επωλείτο στο «καλάθι» προς 2,44€ και τη δεύτερη εβδομάδα 3,88€). Αυτό αποδεικνύει τον χαρακτηρισμό του «καλαθιού» ως ημίμετρο, αφού τελικά η μοναδική ωφέλεια του καταναλωτή σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων διήρκεσε μόλις έξι (6) ημέρες!
Διαπιστώθηκε ότι πολλά καταχωρημένα προϊόντα ήταν διαθέσιμα μόνο σε τοπικές αγορές (π.χ. παστεριωμένο γάλα που διατίθετο μόνο σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας), με τη φθηνότερη τιμή, τη στιγμή που το ίδιο προϊόν που διατίθεται σε όλη τη χώρα έχει προσαυξημένη τιμή. Αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι να παρουσιάζεται (και από επίσημα χείλη), ότι συγκεκριμένες αλυσίδες έχουν ρίξει τις τιμές, ενώ το αληθές είναι ότι η μειωμένη τιμή αφορά μόνο μία μικρή περιοχή της χώρας!
Υπήρξε έλλειψη προϊόντων του «καλαθιού» ήδη από την πρώτη ημέρα της δεύτερης εβδομάδας (π.χ. γάλα, ψωμί του τοστ, χοιρινό κλπ.), τα οποία αντικαταστάθηκαν δύο τουλάχιστον ημέρες μετά.
Στην πλατφόρμα e-katanalotis, την οποία διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, γίνεται παραπλανητική σύγκριση ανόμοιων κατά μέγεθος, συσκευασία, είδος προϊόντων, με σκοπό να αναδειχθεί μείωση τιμών, π.χ. γίνεται σύγκριση γαλοπούλα καπνιστή 300 gr-τιμή 2,49€ η οποία είχε καταχωρηθεί την πρώτη εβδομάδα, με πάριζα 160 gr, τιμή 0,99€ που καταχωρήθηκε τη δεύτερη εβδομάδα. Στην μπάρα της «διακύμανσης τιμών» φαίνεται μία πλασματική μείωση 1,50€!
Εξακολουθεί και τη δεύτερη εβδομάδα το φαινόμενο, κάποιες από τις αλυσίδες εμπορίας που καταχώρησαν στην πλατφόρμα «e-katanalotis» προϊόντα, να μην έχουν αποστείλει πλήρη κατάλογο αυτών, δηλ. δεν καλύπτουν όλες τις κατηγορίες όπως αυτές περιγράφονται στον νόμο. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί από την αρμόδια Υπηρεσία ούτε κάποιο αποτέλεσμα ελέγχου ούτε κάποια επιβολή του (ελάχιστου για τα δεδομένα των αλυσίδων εμπορίας τροφίμων) προστίμου των 5.000 € για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης με την υποχρέωση αυτή.

Η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας θα παρακολουθεί και θα ελέγχει και θα αναδεικνύει όλες τις αντικαταναλωτικές πρακτικές απ’όπου και αν προέρχονται. Επιδίωξή μας είναι να μην μείνει κανείς καταναλωτής απροστάτευτος, βορά στις παραπλανητικές πρακτικές».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.