Η Ελλάδα εξαρτώμενη από εισαγωγή ενέργειας κατά 80%


 

 




Ως πολύ σημαντικό χαρακτήρισε το θέμα της ενεργειακής ανεξαρτησίας ο κ. Χάρης Δούκας αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, μιλώντας στο 25ο Forum Ανάπτυξης που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

Λέγοντας πως η Ευρώπη έχει πάνω από 50% εξάρτηση από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην πρωτοπορία, αυξάνοντας σημαντικά την τελευταία 20ετία την ενεργειακή της εξάρτηση, με το 80% της ενέργειας να είναι εισαγόμενο. Στην Ελλάδα το 90% της εγκατεστημένης ισχύος των ΑΠΕ ανήκει σε μεγάλα έργα και μόλις το 10% σε μικρά, σύμφωνα με τον κ. Δούκα. Παράλληλα, ο καθηγητής του ΕΜΠ ανέφερε πως το φυσικό αέριο δημιούργησε το πρόβλημα εδώ και 14 μήνες με την εκτίναξη των τιμών. Όποιος χρησιμοποιεί φυσικό αέριο δέχεται πληθωριστική πίεση. Έκανε λόγο για τρομακτική κερδοσκοπία των εταιριών ορυκτών καυσίμων μέσα στην κρίση καθώς τα κέρδη τους θα προσεγγίσουν κοντά στα 150 δις. ευρώ μέσα στο έτος, σύμφωνα με υπολογισμούς των ίδιων των εταιριών.

Από την πλευρά του ο κ. Νικόλαος Φαραντούρης καθηγητής του ευρωπαϊκού δίκαιου και δικαίου Ενέργειας, επεσήμανε πως επί ενάμιση χρόνο η Ελλάδα παραμένει αρνητική πρωταθλήτρια στον τομέα της ακρίβειας, σύμφωνα με τη Eurostat. Επεσήμανε πως οι επιδοτήσεις που δόθηκαν έχουν «κοντά ποδάρια», γιατί δεν παρεμβαίνουν στα προβλήματα της αγοράς. «Η κλιμάκωση των τιμών ξεκίνησε πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, γι’ αυτό είχαμε ζητήσει ένα τρίπτυχο δημοσιονομικών και ελεγκτικών παρεμβάσεων που θα περιλαμβάνουν τη μείωση των έμμεσων φόρων, δημοσιονομικά έξυπνα μέτρα και ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Αντί αυτού έχουμε επιδοτήσεις που είναι αλυσιτελείς. Στη λιανική τα μέτρα ήταν επικοινωνιακού χαρακτήρα, καθώς μπορεί να καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά έγινε αναπροσαρμογή των τιμών 60% πάνω», πρόσθεσε.

Για παγκοσμίων διαστάσεων πρόβλημα έκανε λόγο ο κ. Μιχάλης Αργυρού πρόεδρος συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος. Εξήγησε πως επηρεάζει περισσότερο την Ευρώπη, γιατί είναι καθαρός εισαγωγέας ενέργειας. Ανέφερε πως πρώτη η Ελλάδα προέβλεψε τις εξελίξεις και από το 2014 έκανε σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο. Από το 2014 μέχρι το 2021 το ποσοστό συμμετοχής του ρωσικού φυσικού αερίου έπεσε από το 70% στο 40% και σίγουρα τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν δεν είχε λειτουργήσει προνοητικά, όπως είπε. «Σε αυτή την ενεργειακή κρίση ως χώρα έχουμε αντιδράσει αρκετά ισχυρά μετά τη μεγάλη στήριξη που δόθηκε την περίοδο του κορονοϊού έχει δώσει τη μεγαλύτερη στήριξη, μεταξύ των κρατών μελών, για την ενέργεια και συγκεκριμένα το 2021 - 2022 έχει δώσει 2% σε μέτρα στήριξης και πρέπει να προστεθεί ακόμα ένα ποσοστό 3% σε μέτρα στήριξης που δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μέσω της φορολογίας των εταιρειών ενέργειας».


ienergeia.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.