«Στα 750 δις ευρώ η αξία των ελληνικών υδρογονανθράκων» -Οι ελληνικοί υδρογονάνθρακες σώζουν την Ευρώπη για 50 χρόνια


Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης 

«Τα κοιτάσματα των ελληνικών υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη χώρα μας εάν τα αξιοποιήσουμε θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 50 χρόνια ενεργειακής αυτονομίας στην Ευρώπη», λέει σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους. Ο καθηγητής Ζεληλίδης είναι ειδικός στην Ανάλυση Ιζηματογενών Λεκανών, στην Στρωματογραφία Ακολουθιών και στη Γεωλογία Πετρελαίων. Επίσης διευθύνει το Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων του Πανεπιστημίου της Πάτρας. 

Όπως υποστηρίζει,  σύμφωνα με δικούς του υπολογισμούς, «η δυνητική αξία αυτών των κοιτασμάτων αγγίζει τα 750 δις ευρώ με πολλά κέρδη προς το Δημόσιο».

«Εάν όλα πάνε καλά και το κράτος έχει διάθεση να προσχωρήσει με τις έρευνες τότε σε κάποιες από τις περιοχές - στόχους θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να έχουμε παραγωγή στα τέλη του 2026», σημειώνει χαρακτηριστικά και προσθέτει:

«Δεν είμαι όμως τόσο αισιόδοξος ότι θα δω τρυπάνι όσο ζω. Έχω πολλές αμφιβολίες για το εάν πραγματικά η Ευρώπη θα ήθελε η Ελλάδα να μετατραπεί σε τόσο ισχυρό παίκτη γεωπολιτικά. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει πρώτα απ΄όλα να αποφασίσουμε για το τι θα γίνει με τον East Med».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στην περίπτωση του Πατραϊκού όπου - όπως υποστηρίζει -  «τα γεωτρύπανα θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις έρευνες για τα 200 εκ. βαρέλια πετρελαίου αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα».

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να μην είχε μνημόνια, θα μπορούσε να ήταν διαφορετική με την αξιοποίηση των κοιτασμάτων της. Αυτή τη στιγμή η χώρα μας πληρώνει 4 δις ευρώ τον χρόνο για να εισάγει πετρέλαιο. Εάν είχαμε το δικό μας, τα χρήματα αυτά για παράδειγμα θα μπορούσαν να δοθούν στον κόσμο που τα έχει ανάγκη. Φυσικά θα είχαμε φθηνότερα καύσιμα και θα ζούσαμε καλύτερα», σημειώνει μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Δείτε όλα όσα αποκάλυψε στη «Ζούγκλα»: 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.