Το δεύτερο ξεπούλημα: Εξετάζεται παραχώρηση - πακέτο 22 περιφερειακών αεροδρομίων με... προνόμια για τους επενδυτές!


 

Την παραχώρηση σε… επενδυτές 22 περιφερειακών αεροδρομίων, που δεν έχουν ακόμη ιδιωτικοποιηθεί, εξετάζει το υπερταμείο και μάλιστα με εξαιρετικά προνόμια προς όσους σπεύσουν προς εκμετάλλευση του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, το Υπερταμείο προχωρά με γρήγορους ρυθμούς στην αξιοποίηση των 22 αεροδρομίων, ενώ ήδη για το αεροδρόμιο Καλαμάτας «τρέχει» εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία εκπνέει σε δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στις αρχές Δεκεμβρίου θα δημοσιεύσει διεθνή πρόσκληση για την επιλογή οικονομικού και τεχνικού συμβούλου που θα το συνδράμει στη διαγωνιστική διαδικασία για τη μακροχρόνια παραχώρησή τους.

Πρόκειται για τα αεροδρόμια Καρπάθου, Χίου, Αλεξανδρούπολης, Αράξου, Λήμνου, Ιωαννίνων, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Ικαρίας, Κυθήρων, Λέρου, Σητείας, Νέας Αγχιάλου, Καλύμνου, Σκύρου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Καστελλόριζου, Καστοριάς, Κάσου και Κοζάνης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται η Καθημερινή με εξαίρεση τα αεροδρόμια της Καλαμάτας (που ήδη τρέχει ο διαγωνισμός), της Πάρου, της Νάξου και της Αλεξανδρούπολης, για τα υπόλοιπα θεωρείται πως δεν μπορούν να στηρίξουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα. Δηλαδή, θεωρείται πως θα είναι ζημιογόνα για τους επενδυτές.

Τι κάνει λοιπόν ένα κράτος που σκέφτεται περισσότερο τους επενδυτές από τους κατοίκους;

Ναι, καλά το φανταστήκατε, δεν θα κάνει καμιά επένδυση για την αναβάθμιση των αεροδρομίων.

Αντιθέτως, για να πετύχει το ξεπούλημα με όσο το δυνατόν καλύτερους όρους για τους ιδιώτες επενδυτές, το υπερταμείο θα προχωρήσει σε δύο ενέργειες:

    Οι σύμβουλοι του Υπερταμείου έχουν εισηγηθεί την παραχώρηση και των 22 περιφερειακών αεροδρομίων μαζί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι σχετικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμη από την κυβέρνηση, ωστόσο στις πρώτες παρουσιάσεις που της έγιναν στο τέλος του καλοκαιριού, έγινε σαφές πως θα καταβληθούν προσπάθειες ώστε οι παραχωρήσεις να γίνουν σύντομα και να είναι επιτυχημένες.
    Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται πακέτο κινήτρων για τους υποψήφιους επενδυτές, που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει φορολογικά, αδειοδοτικά και άλλα κίνητρα προκειμένου να γίνουν οι επενδύσεις που απαιτούνται. Ωστόσο, έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από περισσότερους του ενός μεγάλους ξένους ομίλους για τη διεκδίκηση της παραχώρησης-πακέτου και των 22 υποδομών. Οι σχετικές αποφάσεις και η δημοσίευση πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αναμένονται πάντως πριν από τα τέλη του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους.

imerodromos.gr

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News και στο instagram για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.