Χάος στην Κίνα με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις


Έντονες διαμαρτυρίες κατά του Κομμουνιστικού Κόμματος σημειώνονται τις τελευταίες μέρες στη Σαγκάη, υπό τον φόβο νέων ισχυρών περιορισμών για τον Covid-19 πυροδοτώντας νέες πολιτικές εντάσεις λίγες μέρες πριν ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εξασφαλίσει την τρίτη θητεία του στην εξουσία μετά το γενικό συνέδριο της Κυριακής.

Την Πέμπτη, εκατοντάδες φωτογραφίες και βίντεο εμφανίστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, απεικονίζοντας δύο πανό με διαμαρτυρικά μηνύματα να κρέμονται από μια αερογέφυρα μεγάλης οδού στα βορειοδυτικά της κινεζικής πρωτεύουσας.

«Θέλουμε φαγητό, όχι τεστ PCR. Θέλουμε ελευθερία, όχι λουκέτο. Θέλουμε σεβασμό, όχι ψέματα. Θέλουμε μεταρρύθμιση, όχι πολιτιστική επανάσταση. Θέλουμε ψήφο, όχι αρχηγό. Θέλουμε να είμαστε πολίτες, όχι σκλάβοι», γράφει ένα πανό που κρέμεται πάνω από τη γέφυρα Σιτόνγκ, μια υπερυψωμένη διάβαση στον τρίτο περιφερειακό δρόμο του Πεκίνου στην περιοχή Χειντάν.

Ένα δεύτερο πανό καλούσε σε μποϊκοτάζ των σχολείων και απεργιών και την απομάκρυνση του Σι. Μια τέτοια τολμηρή πράξη διαμαρτυρίας είναι πολύ ασυνήθιστη στην Κίνα, ιδιαίτερα πριν από ένα πολιτικά ευαίσθητο γεγονός, πράγμα που φαίνεται και από το ότι η αστυνομία έχει ήδη ετοιμάσει μια «επιχείρηση 100 ημερών», για να αποτρέψει οποιαδήποτε πιθανή κοινωνική αναταραχή που θα μπορούσε να διαταράξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας κατά τον ανασχηματισμό της ηγεσίας στο 20ο συνέδριο του κόμματος.

Εν τω μεταξύ, οι νέοι περιορισμοί Covid σε ολόκληρη τη Σαγκάη έχουν δημιουργήσει την αίσθηση πως η πόλη οδεύει προς νέο Lockdown, καθώς οι τοπικές αρχές προσπαθούν να περιορίσουν τα κρούσματα πριν από το συνέδριο.

Οι κάτοικοι της Σαγκάης, οι οποίοι υπέστησαν ένα επίπονο δίμηνο Lockdown φέτος, δείχνουν να βρίσκονται προ εκπλήξεως με τα ξαφνικά πρόωρα Lockdown σε όλη την πόλη αυτή την εβδομάδα, με πολλά σχολεία να πραγματοποιούν διαδικτυακά μαθήματα. Τουλάχιστον 46 κτίρια ή γειτονιές είχαν χαρακτηριστεί μεσαίου κινδύνου και μία υψηλού κινδύνου, σε 14 από τις 16 συνοικίες της Σαγκάης, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Αρκετές συνοικίες έχουν επίσης κλείσει τους χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, ενώ όλοι όσοι φτάνουν τώρα στην πόλη πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ εντός ενός εικοσιτεραώρου.

Από τη Δευτέρα, η επιτροπή υγείας της Κίνας ανέφερε περίπου 1.120 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 4.202 ασυμπτωματικά κρούσματα. Η πλειοψηφία των οποίων καταγράφεται στο Σιτζάνκ, το οποίο έχει υποβληθεί σε αυστηρούς περιορισμούς τους τελευταίους μήνες. Τουλάχιστον 36 κινεζικές πόλεις σε 31 επαρχίες τέθηκαν υπό διάφορους βαθμούς καραντίνας ή ελέγχου αυτή την εβδομάδα, επηρεάζοντας περίπου 197 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με τα όργανα παρακολούθησης.

Πολλές κινεζικές πόλεις έκλεισαν τουριστικές τοποθεσίες και σταμάτησαν τις δημόσιες συγκοινωνίες. Στη Σενζέν, στην οποία αναφέρθηκαν 33 κρούσματα την Τετάρτη, ορίστηκε υποχρεωτικό καθημερινό PCR τεστ για όλους όσους φτάνουν τώρα στην πόλη, ενώ στο Πεκίνο ακυρώθηκαν τα δρομολόγια των λεωφορείων εξπρές που μεταφέρουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους από την Τιαντζίν και το Χεμπέι.

Στην πόλη Σεντσού όπου αναφέρθηκαν 12 κρούσματα, όλοι οι κάτοικοι πρέπει να υποβάλλονται σε εξετάσεις κάθε 24 ώρες για να πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή να εισέλθουν σε δημόσιους χώρους, ενώ στην Γκουαντζού, όπου αναφέρθηκαν 10 κρούσματα, οι αρχές δοκιμάζουν ένα είδος μερικού Lockdown τουλάχιστον μιας περιφέρειας.

Οι αριθμοί των κρουσμάτων της Κίνας είναι χαμηλοί για τα παγκόσμια δεδομένα, ωστόσο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μια στρατηγική «δυναμικού μηδενισμού» για τον περιορισμό και την εξάλειψη κάθε εστίας. Η πολιτική ήταν επιτυχής σε μεγάλο μέρος της πανδημίας, αλλά πλέον αμφισβητείται από την υψηλή μεταδοτικότητα των νέων μεταλλάξεων και τη απειλή ξαφνικών Lockdown και ταξιδιωτικών περιορισμών.

Με πληροφορίες από : The Guardian


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.