Επέκταση χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο Τσίπρας

 
Επέκταση χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο ζήτησε ο Τσίπρας


Επέκταση χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο πρότεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής σε συνδυασμό με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

«Αυτό που λέμε είναι η βάση για μία νέα πρόταση αντίστοιχη με τη διασύνδεση της Χάγης με την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την τελωνειακή ένωση. Ο κ. Μητσοτάκης υπέγραψε την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας χωρίς κανένα αντάλλαγμα. Δεν αξιοποίησε μία θετική συγκυρία προώθησης του ελληνοτουρκικού διαλόγου υπό την πίεση και την στήριξη της ΕΕ. Χάθηκε μία ευκαιρία. Ο κ. Μητσοτάκης, όπως κάνει πάντα η συντηρητική παράταξη δεν έχει την ευελιξία να πάρει την ευθύνη επίλυσης των κρίσιμων θεμάτων. Σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο ότι η Τουρκία αποκατέστησε τις σχέσεις της και διεκδικεί ρόλο ειρηνοποιού και διαμεσολαβητή στο Ουκρανικό. Δεν πρέπει να έχουμε μόνο θέσεις αρχής αλλά και σχέδιο. Δεν γίνεται να συνεχίζουν άλλοι και όχι η Ελλάδα την πρωτοβουλία των κινήσεων στην περιοχή. Δεν γίνεται να εξαντλείται η εξωτερική πολιτική στη χώρας στην απόσπαση δηλώσεων ή σε ταξιδιωτική διπλωματία. Αυτός ο δρόμος είναι ολισθηρός, και μόνο κέρδος δεν μπορεί να έχει η χώρα. Όποιος το βλέπει σαν πεδίο πρόσκαιρων κερδών πλανώνται οικτρά.

Ζητάμε την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν είναι casus belli, είναι άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος με άνοιγμα της συζήτησης για οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, με την Αίγυπτο, την Κύπρο, την Λιβύη, και ναι και με την Τουρκία, με προοπτική την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Πρόκειται για άσκηση κυριαρχικού δικαιώματος και πίεση στην Τουρκία με την βοήθεια των εταίρων να σταματήσει τις προκλήσεις και να επιστρέψει στον διάλογο για την οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας με σαφείς κόκκινες γραμμές».

Απαντώντας σε μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που έθεσαν θέμα ένταξης των δύο χωρών Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο κ.Τσίπρας «ξεκαθάρισε ότι δεν έχει πρόβλημα στη διατύπωση διαφορετικής άποψης σε κρίσιμα θέματα στρατηγικής, έθεσε όμως σαν προβληματισμό για το αν η κατάθεση διαφορετικής άποψης αποπροσανατολίζει την συζήτηση. Ένα από τα προβλήματα του κόμματος που το έχουν κάνει σημαία οι αντίπαλοι είναι το θέμα της αξιοπιστίας. Επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών βασίστηκε στην ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ. Το αγαπήσαμε εμείς ξαφνικά το ΝΑΤΟ; Όχι αλλά τους είπαμε ότι αν αυτή είναι η επιλογή σας ας το κάνετε. Δεν μπορεί όμως σήμερα που έρχονται δύο χώρες ευρωπαϊκές, που δεν είναι στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και λένε ότι θέλουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ, στο κακό ΝΑΤΟ. Τι θα πούμε εμείς που αφήσαμε την Βόρειο Μακεδονία να μπει στο ΝΑΤΟ, ότι εμείς διαφωνούμε και θα βάλλουμε βέτο;».

Militaire News

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.