Ξεκινούν και οι ηλεκτρονικές δηλώσεις φόρου κληρονομιάςΜε ηλεκτρονικό τρόπο, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας MyProperty της ΑΑΔΕ, θα γίνεται από το επόμενο διάστημα η υποβολή των δηλώσεων φόρου κληρονομιάς για ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία. 

Αύριο, ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, θα ενημερώσει αρμοδίως τους συμβολαιογράφους για το ηλεκτρονικό σύστημα στο οποίο εντάσσονται και οι δηλώσεις φόρου κληρονομιάς. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι αρχικές δηλώσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά και οι τροποιητικές θα πρέπει να υποβάλλονται στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Αυτή η ηλεκτρονική διαδικασία «τρέχει» ήδη για τις γονικές παροχές, τις δωρεές και τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να σπαταλούν ατελείωτες ώρες και να ταλαιπωρούνται στην εφορία, προκειμένου να τακτοποιήσουν τέτοιου είδους ζητήματα. Παράλληλα, όμως, δεν απαλλάσσονται από την υποχρέωση να συγκεντρώσουν όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, τα οποία και θα παραδώσουν στον συμβολαιογράφο.
Στις κληρονομιές το αφορολόγητο είναι 150.000 ευρώ, ενώ από τις 150.001 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα με συντελεστή φόρου 1%,. Για πάνω από 300.000 ευρώ μέχρι και 600.000 ευρώ  ο συντελεστής είναι της τάξης του 5% και 10% για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ.

Επίσης ισχύουν τα ακόλουθα:

Ισχύει ειδικό αφορολόγητο φόρου κληρονομιάς 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο (μετά από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του.
Ειδικά για την πρώτη κατοικία, η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι όριο που αυξάνεται ανάλογα με τα παιδιά που έχει ο φορολογούμενος.Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.