Γαλλία-Τουρκία-Συμμαχία; Γράφει ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος


Γαλλία-Τουρκία-Συμμαχία; Γράφει ο Δρ Δημήτρης Σταθακόπουλος


Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 

Όπως είχα πει δημοσίως ( και εκτεθεί γι’ αυτό την πρώτη μέρα του πολέμου 24 Φεβ. 2022 ), ο Τούρκος Πρόεδρος , μεταξύ Δύσης και Ευρασίας, αφού λειτουργήσει καιροσκοπικά και προς τις δύο πλευρές, στο τέλος θα επιλέξει την Ευρασία.
Αυτό μας επιβεβαίωσε με το πέρας της ασκήσεως Efes τον Ιούνιο.
Αυτό μας έδειξε στην 22η Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Χθές 6 Οκτωβρίου, στην Πράγα, ο Τούρκος Πρόεδρος πολύ σοβαρά ( με μανδύα τάχα αστεϊσμού) προέτρεψε τον Γάλλο Πρόεδρο να αφήσει την Ευρώπη που δεν έχει δημογραφικό, ενεργειακό και διατροφικό μέλλον και να προσέλθει ( ως Γαλλία) στις Ευρασιατικές ( Τουρκικές συμφωνίες , sic) , όπου είναι το μέλλον η δε Γαλλία έχει και συμφέροντα στα πλαίσια των υπερπόντιων κτήσεών της ( DOM-TOM).
Ήδη από το 1830, υπήρξαν Γαλλικές αποικιακές κτήσεις στην Ασία (Ινδοκίνα) και την Ωκεανία (Γαλλική Πολυνησία, Νέα Καληδονία, Νέες Εβρίδες), μέχρι σήμερα.
Φυσικά η σχέση Γαλλίας – Τουρκίας πάει πίσω στην ιστορία ξεκινώντας το 1535 ( βλ. σχετ. Κούκου Ε.Ελένη, Αι Διομολογήσεις και η Γαλλική Προστασία εις την Ανατολήν 1535-1789,Τυπογραφείον Κωνσταντινίδης-Μιχαλάς,1967 ).
Συνεχίστηκαν με τη Συνθήκη της Άγκυρας (1921), ή Συμφωνία Φραγκλέν Μπουϊγιόν, μεταξύ Γαλλίας και της επαναστατικής Κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, στις 20 Οκτωβρίου του 1921, δηλ. ακριβώς την περίοδο που η Ελλάδα επιχειρούσε την Μικρασιατική Εκστρατεία , όπου οι Γάλλοι άφησαν εκτεθειμένο το Ελληνικό στράτευμα.
Ενώ τέλος, η Τουρκία δεν θα ξεχάσει ποτέ την ανοχή και το όφελος που εισέπραξε από τη Γαλλία στις 29 Ιουνίου 1939, όταν ενσωμάτωσε αναίμακτα την Αλεξανδρέττα της Συρίας, μέσω δημοψηφίσματος, το οποίο επικύρωσε και αποδέχθηκε ως τετελεσμένο γεγονός, η Γαλλία , ασκούσα τότε Επιτροπία στην Συρία.
Ιστορικά λοιπόν :
Ελλάς- Γαλλία συμμαχία;
Γαλλία- Τουρκία συμμαχία;
Ή και τα δύο , κατά την Μακιαβελική διδαχή του συμφέροντος ;

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.