ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΝΤΣ...ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΕΝΕΡΓΟΥΝ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΔΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΦωτιές ανάβει σε τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και funds η απόφαση του Αρείου Πάγου που βγάζει «κόκκινη» κάρτα στους servicers καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο γνωμοδότησε πως δεν μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς –με βάση το νόμο του 2003- για λογαριασμό των εταιρειών ειδικού σκοπού που έχουν έδρα στο εξωτερικό και αγόρασαν τα «κόκκινα» δάνεια.

Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν οι Εταιρείες Διαχείρισης με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών που βρίσκονται στην Αθήνα (τα άλλα θέματα ήταν η πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού αλλά και οι καθυστερήσεις στο νόμο Κατσέλη, και ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων), και τα ερωτήματα ήταν συγκεκριμένα: Πως θα αντιμετωπίσετε την κατάσταση, τι θα κάνετε για να μην κινδυνεύσουν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή».

Οι servicers προσπάθησαν να υποβαθμίσουν το θέμα, ωστόσο μαζί με τις τράπεζες αλλά και τα funds που έχουν αποκτήσει τα «κόκκινα» δάνεια,  βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί λύση. Δηλαδή μία νομοθετική ρύθμιση που θα διευθετήσει το ζήτημα που προέκυψε και να μην  τεθεί εν αμφιβόλω το πρόγραμμα Ηρακλής.

Συγκεκριμένα ο Άρειος Πάγος με την 822/22 απόφαση του έκρινε πως οι servicers δεν μπορούν να διενεργούν πλειστηριασμούς για λογαριασμό τρίτων με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος του 2003 (3156/2003), διότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη.  Αυτή η πρόβλεψη υπάρχει στο νόμο του 2015 (4354/2015) για τα «κόκκινα» δάνεια.

Η απόφαση του ΑΠ σήμανε συναγερμό διότι κινδυνεύουν οι εγγυήσεις του «Ηρακλή» (ύψους 20δια ευρώ), μένουν χωρίς αντίκρισμα τα senior bonds (τα ομόλογα υψηλής διαβάθμισης των τιτλοποιήσεων) που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες και υπολογίζονται στα 15 δις ευρώ, κινδυνεύει η πορεία των ανακτήσεων, μπαίνει φραγή στις ανακτήσεις και στα έσοδα των τιτλοποιήσεων, ενώ μπορεί να προκαλέσει και πλήθος προσφυγών από δανειολήπτες που έχασαν τα ακίνητα τους, από servicers που λειτουργούσαν για λογαριασμό τρίτων με  βάση το νόμο του 2003.

Να σημειωθεί ότι πριν από την  απόφαση του ΑΠ είχαν προηγηθεί και 4 αποφάσεις Εφετείων που έλεγαν το ίδιο, ωστόσο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τραπεζίτες, servicers και funds θορυβήθηκαν διότι οι αποφάσεις του ΑΠ παράγουν νομολογία.

Το σίγουρο είναι ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν εξελίξεις καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για τη «θεραπεία» της υπόθεσης.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.