Έρχεται «black out» στις μεταφορές στην ΕΕ; Ζήτημα ακινητοποίησης τουλάχιστον 4 εκατ. φορτηγών




Έρχεται «black out» στις μεταφορές στην ΕΕ; Ζήτημα ακινητοποίησης τουλάχιστον 4 εκατ. φορτηγών


Ο περιορισμός του ρωσικού φυσικού αερίου εκτινάσσει την τιμή ενός κρίσιμου πρόσθετου που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια αυτοκίνητα και φορτηγά που καίνε πετρέλαιο σε ολόκληρη την ΕΕ. Προκαλεί νέα ανησυχία για ελλείψεις, όπως προειδοποιεί η βιομηχανία των logistics.

Τα περισσότερα φορτηγά ντίζελ και τα αυτοκίνητα των τελευταίων ετών που κινούνται με πετρέλαιο στους ευρωπαϊκούς δρόμους πληρούν τα πρότυπα εκπομπών της ΕΕ. Αυτό γίνεται χάρη στο AdBlue, ένα πρόσθετο που αφαιρεί τις επιβλαβείς εκπομπές οξειδίου του αζώτου από τα καυσαέρια. Η χρήση του δεν είναι προαιρετική: Τα οχήματα είναι προγραμματισμένα να σταματούν μετά από μερικά χιλιόμετρα χωρίς αυτό, ειδικά τα φορτηγά.

Όμως, η απότομη πτώση στις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημαίνει ότι η παραγωγή AdBlue – ένας συνδυασμός διοξειδίου του άνθρακα και αμμωνίας από φυσικό αέριο – έχει γίνει δραματικά πιο ακριβή. Οι τιμές σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν αυξηθεί έως και επτά φορές από πέρυσι, δήλωσε ο Toralf Weiße, πρόεδρος του γερμανικού ομίλου logistics Netzwerk Logistik Mitteldeutschland.

Αν και δεν υπάρχει εκτεταμένη έλλειψη του πρόσθετου, αυτές οι αυξήσεις τιμών κάνουν τη βιομηχανία – η οποία ήδη αντιμετώπισε πρόβλημα στην προσφορά AdBlue τον περασμένο χειμώνα – ολοένα και πιο νευρική.

Ο διεθνής οργανισμός οδικών μεταφορών IRU λέει ότι η ΕΕ δεν έχει την πολυτέλεια να υποθέσει ότι δεν θα υπάρχουν ελλείψεις – ειδικά τώρα που ο εφοδιασμός με φυσικό αέριο της Ευρώπης βρίσκεται υπό πίεση.

«Χωρίς το AdBlue, τα φορτηγά νέας γενιάς, τα οποία αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, θα σταματήσουν», δήλωσε η Raluca Marian, διευθύντρια πολιτικής της ΕΕ στην IRU. Εκτιμά ότι περίπου 4 εκατομμύρια από τα 6,2 εκατομμύρια φορτηγά της ΕΕ θα επηρεαστούν.

Η ίδια θέλει οι Βρυξέλλες να αναγνωρίσουν το AdBlue ως «βασικό προϊόν χωρίς το οποίο θα σταματούσαν οι αλυσίδες logistics» και να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας αποθεμάτων AdBlue και να καταρτίσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Η έλλειψη το χειμώνα πρέπει να αποτραπεί με κάθε τρόπο», είπε.

Η ανησυχία για τη διαθεσιμότητα του AdBlue είναι ιδιαίτερα έντονη στη Γερμανία.

«Το AdBlue είναι ουσιαστικά κατασκευασμένο από φυσικό αέριο. Οι τιμές που εκτοξεύονται στα ύψη έχουν επομένως άμεσο και καταστροφικό αντίκτυπο στο κόστος του AdBlue», δήλωσε εκπρόσωπος της νορβηγικής παραγωγού Yara.

Αυτήν την εβδομάδα, ο γερμανικός σύνδεσμος αυτοκινητιστών ADAC είπε ότι δεν υπάρχει κρίση εφοδιασμού σε εθνικό επίπεδο, αλλά πρόσθεσε ότι είχε σημειώσει σημαντική άνοδο στις τιμές.

Μια έλλειψη θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη Γερμανία, όπου έως και το 90% της κυκλοφορίας φορτηγών βασίζεται στο πρόσθετο, προειδοποίησε η γερμανική ένωση οδικών μεταφορών BGL πέρυσι.

Σε μια ανοιχτή επιστολή στον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και στον Υπουργό Μεταφορών Volker Wissing, αναφέρεται ότι η τιμή για 1 λίτρο AdBlue είχε αυξηθεί από 17 σεντς τον Αύγουστο του 2021 σε 65 σεντς ένα χρόνο αργότερα. Το πρόσθετο κοστίζει πλέον 1,20€ το λίτρο.

Ένα μεγάλο φορτηγό χρειάζεται έως και 50 λίτρα AdBlue κάθε δύο εβδομάδες — γεγονός που το καθιστά σημαντικό κόστος για μεγαλύτερες εταιρείες. Παράδειγμα; Μια μεγάλη εταιρεία με 380 φορτηγά, θα έβλεπε αύξηση του ετήσιου κόστους περίπου 500.000 ευρώ.

Άλλα λόμπι του κλάδου έχουν επίσης εγείρει ανησυχίες: ο ολλανδικός βιομηχανικός όμιλος TLN είπε ότι ζήτησε από τη Χάγη και τις Βρυξέλλες να παρέμβουν, προειδοποιώντας ότι ο τομέας των μεταφορών θα σταματήσει σε περίπτωση έλλειψης AdBlue.

Και φυσικά, πρόσθετο AdBlue δεν χρησιμοποιούν μόνο τα φορτηγά αλλά και τα αυτοκίνητα που καίνε πετρέλαιο.

Τι ισχύει για τα αυτοκίνητα
Το AdBlue περιέχεται σε ένα ειδικό ρεζερβουάρ και δεν διαρκεί για πάντα, ενώ η πλήρωσή του εξαρτάται από το μέγεθος του ρεζερβουάρ και τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Για την ενημέρωση του οδηγού υπάρχει στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου μια ένδειξη αυτονομίας όπου αναφέρεται σε πόσα χιλιόμετρα θα χρειαστεί να γίνει ανεφοδιασμός με AdBlue.

Όταν η στάθμη φτάσει στο επίπεδο αποθέματος, ενεργοποιείται αυτόματα ένα προειδοποιητικό σύστημα και αναγράφονται πόσα ακόμα χιλιόμετρα μπορούν να διανυθούν.

Όταν αδειάσει το ρεζερβουάρ AdBlue και δεν γίνει πλήρωση, τότε ένα σύστημα που προβλέπεται από το νόμο εμποδίζει την εκκίνηση του κινητήρα.

Παράλληλα, εάν το σύστημα SCR έχει βλάβη, που σημαίνει ότι το αυτοκίνητο εκπέμπει παραπάνω ρύπους από τους προβλεπόμενους και δεν γίνει επιδιόρθωση του προβλήματος, τότε μετά από μερικά χιλιόμετρα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα ένα σύστημα που δεν επιτρέπει την εκκίνηση του κινητήρα.
Από Militaire News 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.