Βρέθηκαν 44 χρυσά νομίσματα βυζαντινά στο Ισραήλ!

Αρχαιολόγοι στο Ισραήλ ανακάλυψαν έναν θησαυρό με 44 βυζαντινά χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή. Τα νομίσματα είναι της εποχής του αυτοκράτορα Φωκά (602 μ.Χ. έως 610 μ.Χ.) και του αυτοκράτορα Ηράκλειου (610 μ.Χ. έως 641 μ.Χ.). Οι ειδικοί της Αρχής Αρχαιοτήτων του Ισραήλ (IAA) χρονολόγησαν τα νομίσματα στην εποχή της μουσουλμανικής κατοχής της βυζαντινής Παλαιστίνης, η οποία έλαβε χώρα το 635 μ.Χ., σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.


«Τα περισσότερα από τα νομίσματα είναι του βυζαντινού αυτοκράτορα Ηράκλειου», ανέφερε στην ανακοίνωση η Γκαμπριέλα Μπιγιόφσκι, ειδικός νομισματολόγος της IAA. «Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι στα πρώτα χρόνια της θητείας του απεικονίζεται μόνο το πορτρέτο του στα νομίσματα, ενώ μετά από λίγο καιρό εμφανίζονται και τα πορτρέτα των γιων του. Μπορεί δηλαδή κανείς να παρακολουθήσει την ενηλικίωση των γιων του μέσα από τα νομίσματα», πρόσθεσε η Μπιγιόφσκι.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν τα νομίσματα στο φυσικό καταφύγιο Hermon Stream στο βόρειο Ισραήλ, το οποίο ήταν κάποτε η τοποθεσία της αρχαίας πόλης Banias (Μπανιάς) και χρησίμευε ως τόπος λατρείας για τον θεό Πάνα. Οι χριστιανοί πιστεύουν ότι είναι ο τόπος όπου «ο Απόστολος Πέτρος διακήρυξε ότι ο Ιησούς είναι ο Χριστός», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Τα νομίσματα βρέθηκαν κρυμμένα σε ένα τοίχο και οι ειδικοί πιστεύουν ότι την άφησε εκεί κάποιος που διέφευγε κατά τη διάρκεια της μουσουλμανικής κατοχής.

«Η ανακάλυψη αντικατοπτρίζει μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, κατά την οποία μπορούμε να φανταστούμε τον ιδιοκτήτη να κρύβει την περιουσία του υπό την απειλή του πολέμου, ελπίζοντας να επιστρέψει μια μέρα για να ανακτήσει την περιουσία του», ανέφερε στην ανακοίνωση ο Γιοάβ Λέρερ, διευθυντής ανασκαφών του IAA. «Εκ των υστέρων, γνωρίζουμε ότι ήταν λιγότερο τυχερός», πρόσθεσε.

Εκτός από τα νομίσματα, οι ερευνητές βρήκαν ερείπια κτιρίων, κανάλια και σωλήνες νερού, έναν κλίβανο για την παρασκευή κεραμικών, χάλκινα νομίσματα και θραύσματα κεραμικών, γυάλινων και μεταλλικών αντικειμένων. «Η ανακάλυψη του θησαυρού μπορεί επίσης να ρίξει φως στην οικονομία της πόλης Μπανιά κατά τα τελευταία 40 χρόνια της βυζαντινής κυριαρχίας», δήλωσε ο Λέρερ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.