Δημοσίευμα Spiegel: Η πρόεδρος της Κομμισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιζητά συμφωνία με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Όρμπαν.

Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Judit Varga έχει σφίξει πολλά χέρια στις Βρυξέλλες τις τελευταίες ημέρες, σημειώνει ο Spiegel.

Ο πολιτικός του δεξιού συντηρητικού κόμματος Fidesz συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Τσεχικής Δημοκρατίας Věra Jourová, με τον Επίτροπο Δικαιοσύνης Didier Reynders και τον Επίτροπο Προϋπολογισμού Johannes Hahn.

Στη συνέχεια, ο έμπιστος του Ούγγρου ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν έγραψε στο Twitter για "εποικοδομητικό διάλογο" - και πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι ξαφνικά θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα ξεπάγωμα στη μέχρι τώρα παγωμένη διαμάχη για το κράτος δικαίου μεταξύ της Βουδαπέστης και των Βρυξελλών. "Δεν θα σταματήσουμε τη διαδικασία", λέει η Επιτροπή. "Αλλά ούτε θα επιμείνουμε στην αρχική μας θέση".

Ελπίζοντας στην αλλαγή
Πρόκειται για έναν εκπληκτικά ήπιο τόνο για μια αρχή που μόλις πριν από λίγες εβδομάδες είχε απειλήσει τον Όρμπαν με αυστηρές κυρώσεις. Στην Ουγγαρία υπάρχει "συστημική αδυναμία" να εφαρμοστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες "για τις δημόσιες συμβάσεις" και να "αποφευχθεί η σύγκρουση συμφερόντων", είχε δηλώσει ο Επίτροπος Χαν στα μέσα Ιουλίου. Έγινε λόγος για έναν ολοκληρωμένο "κίνδυνο διαφθοράς".


Εάν οι παρατυπίες δεν αποκατασταθούν, η Επιτροπή θα πρέπει να αποσύρει σημαντικό μέρος των κονδυλίων από την Ουγγαρία, ανέφερε σε αντίστοιχη επιστολή προς την κυβέρνηση της Βουδαπέστης. Το 70% των χρημάτων από διάφορα προγράμματα του λεγόμενου Ταμείου Συνοχής θα διακυβευόταν. Επιπλέον, δεν επιτρέπεται να εισρεύσουν άλλα κονδύλια της ΕΕ σε δημόσια ιδρύματα που μπορούν να αποδοθούν στην επιρροή του Όρμπαν και των φίλων του. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι περικοπές θα ανέλθουν σε υψηλό μονοψήφιο ποσό δισεκατομμυρίων τα επόμενα χρόνια.

Είναι πλέον αμφίβολο αν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η επιστολή "έθεσε σε κίνηση τα πράγματα στη Βουδαπέστη". Η κυβέρνηση Όρμπαν, η οποία μέχρι τώρα απέρριπτε κάθε κριτική σχετικά με την αντίληψή της για το κράτος δικαίου, πρόσφατα έδειξε προθυμία να αλλάξει. Η κυβέρνηση έχει ήδη δημιουργήσει μια νέα ανεξάρτητη υπηρεσία ελέγχου για τα κονδύλια της ΕΕ και έχει υιοθετήσει νέους κανόνες για την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων. Μέσα σε ένα μήνα, η Βουδαπέστη είχε στείλει περισσότερες από εκατό προτάσεις στις Βρυξέλλες, υποστήριξε ο Βάργκα. Η δέσμη μέτρων αντιμετωπίζει "όλες τις ανησυχίες της Επιτροπής".

Οι βουλευτές της ΕΕ προειδοποιούν για "σάπιο συμβιβασμό"

Στο Κοινοβούλιο της ΕΕ, από την άλλη πλευρά, τα παζάρια σχετικά με το ουγγρικό κράτος δικαίου παρακολουθούνται με μεγάλο σκεπτικισμό. "Η Επιτροπή της ΕΕ δεν πρέπει τώρα να τυφλωθεί από εικονικές μεταρρυθμίσεις", προειδοποιεί ο ειδικός των Πρασίνων στον προϋπολογισμό Daniel Freund. "Ο Όρμπαν κάνει προτάσεις που θα του εξασφαλίσουν περαιτέρω κονδύλια της ΕΕ χωρίς να τερματίσει πραγματικά τη συστηματική διαφθορά των φίλων και της οικογένειάς του". Αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν συνεπής, θα έπρεπε επίσης να είχε βάλει στην άκρη περισσότερα κονδύλια από την αρχή, διαπιστώνει ο ευρωβουλευτής. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να διστάσουν να διεκδικήσουν παράνομα χρησιμοποιηθέντα κονδύλια από προηγούμενα έτη.

Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες τις επόμενες εβδομάδες. Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, η Επιτροπή πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει τη διαδικασία κατά του Όρμπαν και, αν ναι, πόσα χρήματα θα δεσμεύσει. Στη συνέχεια πρέπει να υποβάλει την πρότασή της στο Συμβούλιο των κρατών μελών. Το ότι η ΕΕ θα διακόψει τις διαδικασίες κράτους δικαίου κατά του Όρμπαν είναι μάλλον απίθανο, αλλά όχι εντελώς απίθανο.

Η πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θέλει προφανώς να εκτονώσει τη σύγκρουση με τον Όρμπαν. Από τη μία πλευρά, να κλείσει τις ευρωπαϊκές γραμμές ενόψει του πολέμου στην Ουκρανία. Αλλά ενδεχομένως και για να μην χαλάσει τελείως τα πράγματα με τον Όρμπαν, αν θελήσει να διεκδικήσει άλλη μια θητεία στο αξίωμα. Εν τω μεταξύ, η πίεση αυξάνεται στο Κοινοβούλιο της ΕΕ. Η Von der Leyen, προειδοποιεί η πολιτικός των Πρασίνων Freund, δεν πρέπει να κάνει "τεμπέλικους συμβιβασμούς".

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.