Ξεκινάει αύριο Δευτέρα το Ειδικό Δικαστήριο για Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλο





Στην πρώτη συνεδρίαση του Ειδικού Δικαστηρίου, που εκκινεί αύριο και θα κρίνει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, το κατηγορητήριο που θα βρίσκεται στην έδρα αποτελεί το ξεδοντιασμένο απομεινάρι μιας υπόθεσης που ξεκίνησε προκειμένου να ξεπλυθούν δύο από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα τα οποία ταλάνισαν τη χώρα μας: αυτά της Novartis και της «λίστας Λαγκάρντ».

    Από τη Μαρία Παναγιώτου

Οι εμπνευστές του σεναρίου πως το σκάνδαλο Novartis ήταν σκευωρία με πολιτικές προεκτάσεις, αλλά και ότι οι πρωταγωνιστές της «λίστας Λαγκάρντ» ήταν στην πραγματικότητα θύματα εκβιασμού κάποιας συμμορίας βρέθηκαν τελικά… χωρίς σενάριο στα χέρια, μετά το απαλλακτικό βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου τον περασμένο Ιούνιο. Συγκεκριμένα, οι ανώτατοι δικαστές αποφάσισαν στις αρχές του καλοκαιριού πως τόσο ο κ. Παπαγγελόπουλος και η κυρία Τουλουπάκη όσο και οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες που είχαν κατηγορηθεί ούτε κάποια σκευωρία είχαν στήσει, αλλά ούτε και μέλη κάποιας συμμορίας ήταν, όπως είχε βιαστεί να προδικάσει από το βήμα της Βουλής ακόμη και ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, τον Ιανουάριο του 2022.

Ο θόρυβος, μάλιστα, που προκλήθηκε από την κατακόρυφη βουτιά στον βυθό του σεναρίου της σκευωρίας ανάγκασε την κυβέρνηση να ανακοινώσει πως, επιτέλους, θα καταθέσει αγωγή κατά της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, από την οποία το αμερικανικό Δημόσιο έχει ήδη κερδίσει 340.000.000 δολάρια, επειδή χρησιμοποιούσε διεφθαρμένες πρακτικές στη χώρα μας. 

Μόνο που ακόμη και το κείμενο της αγωγής αποδείχθηκε τελικά άλλο ένα κυβερνητικό σχέδιο ολοκληρωτικού ξεπλύματος των πολιτικών ευθυνών στο κολοσσιαίο σκάνδαλο Novartis, αφού φροντίζει να βγάλει τα πολιτικά πρόσωπα από το πλάνο, εστιάζοντας μόνο στη συμμετοχή των γιατρών σε αυτό. Αγνοώντας, μάλιστα, με πομπώδη τρόπο το βούλευμα του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο δικαίωνε ακόμη και τους προστατευόμενους μάρτυρες οι οποίοι είχαν καταθέσει με σαφήνεια για εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκέλος του σκανδάλου που αφορούσε υπερτιμολογήσεις φαρμάκων.

Ανθρακας η σκευωρία

Ως εκ τούτου, κανείς δεν παραπέμφθηκε στο Ειδικό Δικαστήριο για καμία από τις κατηγορίες που αφορούσαν τις παραπάνω υποθέσεις. Η παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου από το πενταμελές Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου αφορά τη μη αποστολή στη Βουλή των καταγγελιών-μηνύσεων τριών βουλευτών του ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ (το 2017) για τον τότε υπουργό Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον τότε υφυπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, για μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015. Αφορά ακόμη την πλημμεληματική «αυτοτελή πράξη της παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση, γιατί με πρόθεση και κατά παράβαση των υπηρεσιακών καθηκόντων του, ως ασύμβατο με αυτά, παρενέβη» στο έργο της εισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου, του πρώην οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, αλλά και στο έργο της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη.

Αντίστοιχα, η Ελένη Τουλουπάκη τελικά παραπέμπεται για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, για το σκέλος της υπόθεσης που αφορούσε επίσης την υπόθεση του πρώην υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, για την οποία στην πραγματικότητα είχε υποβάλει μήνυση ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, του οποίου το όνομα είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο Novartis αλλά απαλλάχθηκε άρον άρον, μέσα στο λιοπύρι του περασμένου Αυγούστου.

Εν ολίγοις, μοιάζει σαν να απέμειναν κάποια αδικήματα μοναχά για να τροφοδοτηθεί επικοινωνιακά το κυβερνητικό αφήγημα, μέσα από τα έδρανα του Ειδικού Δικαστηρίου, περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη από την προηγούμενη κυβέρνηση, προκειμένου να μη χλευαστούν περαιτέρω οι εμπνευστές του σεναρίου της σκευωρίας.

Το πλέον κωμικό βέβαια είναι πως η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί να αποδείξει τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης στο παρελθόν μέσω χειραγώγησης που επιχειρεί στο παρόν. Μόνο έτσι μπορεί να εκληφθεί η προαγωγή πριν από λίγες μέρες των πέντε από τα επτά τακτικά μέλη του Αρείου Πάγου του συγκεκριμένου δικαστηρίου σε αντιπροέδρους, δηλαδή λίγο πριν χτυπήσει το συμβολικό καμπανάκι της έναρξης του Ειδικού Δικαστηρίου. Ενός ακόμη Ειδικού Δικαστηρίου που, με τον τρόπο που στήθηκε, θα επιβεβαιώσει απλά τη μετατροπή του θεσμού σε ευτελές εργαλείο πολιτικής σκοπιμότητας και έκφρασης αριβισμού, εκδικητικότητας και τελικά πολιτικού αηθικισμού.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε και το χρονικό σημείο κατά το οποίο πραγματοποιείται αυτό το Ειδικό Δικαστήριο, στη διάρκεια του οποίου η κυβέρνηση ταλανίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών, τότε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως από αύριο στην αίθουσα του Αρείου Πάγου το κυβερνητικό αφήγημα θα μοιάζει περισσότερο από ποτέ με σκιά του εαυτού του. Και οι εμπνευστές του, οι μεγαλύτεροι πολιτικοί τσαρλατάνοι από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Σύνθεση και πληροφορίες

Τακτικά μέλη Αρείου Πάγου: Μυρσίνη Παπαχίου, Μαρία Μουλιανιτάκη, Ανθή Γκάμαρη, Μαριάνθη Παγουτέλη, Ζαμπέτα Στράτα, Ελένη Φραγκάκη και Βασιλική Ηλιοπούλου.
Αναπληρωματικά μέλη Αρείου Πάγου: Αικατερίνη Κρυσταλίδου, Μαρία Κουββίδου και Γεώργιος Κόκκορης.

Τακτικά μέλη Συμβουλίου της Επικρατείας: Βασίλειος Αραβαντινός, Νικόλαος Καρβέλης, Σοφία Βιτάλη, Βαρβάρα Ραφτοπούλου, Ολγα Ζύγουρα, Ρωξάνη Γιαννουλάτου.

Αναπληρωματικά μέλη Συμβουλίου της Επικρατείας: Παναγιώτης Τσούκας, Χρήστος Λιάκουρας, Αννα Καλογεροπούλου.

Από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τα καθήκοντα εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου είχε κληρωθεί η Ολγα Σμυρλή, με αναπληρωματικό μέλος την Αριστέα Θεοδόση.
Οπως ορίζει το Σύνταγμα, το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτείται από επτά δικαστές του Αρείου Πάγου και έξι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούσαν στον συγκεκριμένο βαθμό πριν από την άσκηση της ποινικής δίωξης σε βάρος του πολιτικού προσώπου, διαδικασία που κινείται με απόφαση της Βουλής. Καθήκοντα προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου ασκεί ο αρχαιότερος αρεοπαγίτης. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και την επετηρίδα, πρόεδρος σε αυτό το ειδικό δικαστήριο θα είναι η αρεοπαγίτης Βασιλική Ηλιοπούλου.

Αξίζει ακόμη να σημειωθεί πως έχει γίνει ήδη γνωστό ότι η δίκη αναμένεται να διεξαχθεί σε απογευματινές συνεδριάσεις.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.