Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης απέπεμψε τον πρόεδρό της


Το διοικητικό συμβούλιο της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης (ΔΤΑ) απέπεμψε χθες Δευτέρα τον πρόεδρό της Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν, έπειτα από έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι διατηρούσε σχέση με υφισταμένη του, κατά παραβίαση των κανονισμών του διεθνούς χρηματοπιστωτικού θεσμού.

Ο κ. Κλαβέρ-Καρόουν «θα εγκαταλείψει τα καθήκοντα του προέδρου της τράπεζας» με άμεση ισχύ, ανέφερε η ΔΤΑ σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος του οργανισμού, η Ονδουριανή Ρέινα Ιρένε Μεχία Τσακόν, θα αναλάβει προσωρινή πρόεδρος ωσότου εκλεγεί ο νέος επικεφαλής του θεσμού.

Ο Μαουρίσιο Κλαβέρ-Καρόουν, Αμερικανός, επελέγη για τη θέση από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2020, που ήρθε έτσι σε ρήξη με την παράδοση που θέλει την προεδρία του θεσμού να ανατίθεται σε κάποιον υποψήφιο ή σε κάποια υποψήφια από τη Λατινική Αμερική.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΤΑ, το κορυφαίο όργανο του οργανισμού, που αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών των 48 κρατών-μελών του, έλαβε την απόφαση να αποπέμψει τον πρόεδρο κατόπιν ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που άρχισε την Παρασκευή.

Η αποπομπή του προτάθηκε από το διοικητικό συμβούλιο μετά την επίδοση σε αυτό έκθεσης της εταιρείας δικηγόρων Ντέιβις Πολκ, που συμπέραινε ότι ο κ. Κλαβέρ-Καρόουν διατηρούσε σχέση με υπάλληλο της τράπεζας και της επιφύλασσε προνομιακή μεταχείριση.

Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος της ΔΤΑ κατήγγειλε την έρευνα, που ήταν κατ’ αυτόν «αυθαίρετη» και αποτελούσε μέρος πολιτικού ελιγμού για να απομακρυνθεί από τον θώκο.

Η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης, που ιδρύθηκε το 1959 και εδρεύει στην Ουάσινγκτον, έχει αποστολή να χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.