Σε αδιέξοδο οι κτηνοτρόφοι – Ένα μεροκάματο για ένα κιλό τυρί



Οσο κι αν θέλουν οι επιτελικοί να μας πείσουν πως δίνουν στους αγροτοκτηνοτρόφους η πραγματικότητα τους διαψεύδει.... Τα υπέρογκα έξοδα παραγωγής δεν αφήνουν περιθώριο πλέον στους ανθρώπους που είναι η βάση της οικονομίας και της παραγωγής.

Η μείωση της παραγωγής γάλακτος σε ποσοστό 50%, η πώληση του προϊόντος σε τιμές 1,80 το κιλό στις γαλακτοβιομηχανίες στην Αθήνα έναντι 1,50 στις αντίστοιχες της Κρήτης και η τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής (ζωοτροφές, καύσιμα κ.ά.) έχει φέρει τα “πάνω – κάτω” στα τυροκομικά προϊόντα.
Οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν πως ο ανθότυρος θα φτάσει να πωλείται στα 8 ευρώ το κιλό και η γραβιέρα σε τιμές άνω των 17 ευρώ το κιλό με αποτέλεσμα τα προϊόντα τους να είναι “απλησίαστα” για πολλούς καταναλωτές.
«Φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη σε ένα ποσοστό που υπολογίζω 50% και θα είναι μειωμένη όλο το χρόνο. Το είχαμε επισημάνει έγκαιρα στο Υπουργείο αυτό το πράγματα μέσα από την “Πανελλαδική των Μπλόκων” ότι είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση οι κτηνοτρόφοι. Πριν τον πόλεμο οι ζωοτροφές είχαν ανέβει 25%, τώρα έχουν φτάσει στο 80% πώς θα αντεπεξέλθουμε;» δηλώνει στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγρ. Συλλόγων” και κτηνοτρόφος κ. Μανούσος Σταυριανουδάκης.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυριανουδάκη τα τυροκομεία στην Κρήτη αγοράζουν το γάλα σε τιμές «1,50 το κιλό με ΦΠΑ! Τα προηγούμενα χρόνια το αγόραζαν το γάλα 90-95 λεπτά το κιλό. Η τιμή δεν είναι καλή για μας γιατί η αύξηση των ζωοτροφών είναι τεράστια, έχει αυξηθεί η τιμή της ενέργειας και τα καύσιμα, τα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε για να παράγουμε ζωοτροφές έχουν πάει επίσης στα ύψη. Επομένως εμείς δεν έχουμε κανένα κέρδος από την αύξηση της τιμής του προϊόντος μας, ίσα- ίσα χάνουμε! Αν τώρα αυτές οι τιμές περάσουν στον καταναλωτή και στη λαική οικογένεια θα έλθει η απόλυτη καταστροφή. Δεν μπορεί ο καταναλωτής να θέλει ένα μεροκάματο για να πάρει ένα κιλό τυρί ! Για αυτό διεκδικούμε από το Υπουργείο να εξασφαλίσει φτηνές τιμές. Αν πάει 8 ευρώ ο ανθοτυρος και 17-20 η γραβιέρα ποιος θα την πλησιάσει; Ζητάμε τη μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση την αγοραστική δύναμη του καταναλωτή και της λαϊκής οικογένειας».
Το τελευταίο διάστημα μεγάλες ποσότητες γάλακτος φεύγουν από την Κρήτη και πουλιούνται σε γαλακτοβιομηχανίες στην Αθήνα που δίνουν καλύτερες τιμές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης να μην υπάρχει πρώτη ύλη για πολλά τυροκομεία στο νησί.
«Τα τοπικά μεγάλα τυροκομεία είχαν απαράδεκτη πολιτική απέναντι στον κτηνοτρόφο και συνέβαλλαν στην εξαθλίωση του και στη μείωση της παραγωγής. Τώρα τα βρίσκουν μπροστά τους και πολλοί κτηνοτρόφοι ψάχνουν να βρουν αγορές στην υπόλοιπη Ελλάδα που το πουλάνε 1,80 ευρώ το κιλό γιατί οι μεγάλες εταιρείες εκεί έχουν έλλειψη σε αιγοπρόβειο γάλα και το ζητάνε» καταλήγει ο πρόεδρος της “Ενωτικής Ομοσπονδίας”.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.