Έτοιμη να λειτουργήσει η νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5,




 

Τι θα αποφασίσει η ΔΕΗ για την αξιοποίησή της

Στην φάση του commissioning βρίσκεται η νέα υπερσύγχρονη λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ Πτολεμαΐδα 5, με το συγχρονισμό της στο δίκτυο να προβλέπεται να γίνει το διάστημα μέχρι τέλος Οκτωβρίου και η θέση της σε εμπορική λειτουργία το αργότερο στις αρχές Ιανουαρίου του 2023.

Καθώς λοιπόν η μονάδα είναι έτοιμη να λειτουργήσει, απομένει να φανεί στην πράξη τι θα αποφασίσει η ΔΕΗ για την αξιοποίησή της, ένα δηλαδή θα συμμετέχει καθημερινά στο χρηματιστήριο της ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσει τη λειτουργία της ή εάν εναλλακτικά θα αξιοποιηθούν άλλες εναλλακτικές λύσεις που ενδεχομένως να εξασφαλίζουν καλύτερους όρους.

Ποιες θα μπορούσαν να είναι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις; Μια πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η νέα μονάδα να υπογράψει διμερή σύμβαση με τη βιομηχανία, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την απρόσκοπτη λειτουργία της και την προτεραιότητά της στο σύστημα. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα μονάδα είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική σε σχέση με τον υπόλοιπο λιγνιτικό στόλο της ΔΕΗ: για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα εμφανίζει εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα 1 τόνου έναντι 1,5 τόνου που εκπέμπουν οι υφιστάμενες μονάδες της ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το τελικό κόστος ανά μεγαβατώρα που προκύπτει για την παραγόμενη ενέργεια είναι εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ελκυστικό για τη βιομηχανία, η οποία ως γνωστόν αναζητεί το χαμηλότερο δυνατό κόστος ενέργειας προκειμένου να διασφαλίσει ανταγωνιστικούς όρους λειτουργίας.

Ταυτόχρονα όμως υπάρχει πλεονέκτημα και για την ίδια τη ΔΕΗ η οποία διασφαλίζει την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία της νέας μονάδας, ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν στο ενεργειακό χρηματιστήριο ή των άλλων δεδομένων της αγοράς (πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά για το λιγνίτη). Και βέβαια η συνεχής λειτουργία της νέας μονάδας βοηθά στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η κυβέρνηση για διπλασιασμό του μεριδίου του λιγνίτη στο 10% του συνολικού μείγματος ηλεκτροπαραγωγής.

Γενικά το προφίλ της νέας μονάδας η οποία έχει ισχύ 660 MW είναι ιδανικό για τη σύναψη διμερούς συμβολαίου με τη βιομηχανία, το οποίο σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσε να έχει διετή διάρκεια και να διασφαλίζει μια ικανοποιητική τιμή τόσο για τη βιομηχανία όσο και για την ίδια τη ΔΕΗ. 


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.