Μεξικό: Έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο για ξέπλυμα χρήματος


Η γενική εισαγγελία του Μεξικού διενεργεί έρευνα σε βάρος του πρώην προέδρου Ενρίκε Πένια Νιέτο (2012-2016) για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, παράνομο πλουτισμό και παράνομες μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό, δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο πηγές ενήμερες σχετικά χθες Τρίτη.

Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τον κ. Πένια Νιέτο για να σχολιάσει την πληροφορία. Ο πρώην αρχηγός του κράτους είχε αρνηθεί πως έκανε οτιδήποτε επιλήψιμο όταν είχαν κυκλοφορήσει πληροφορίες για έρευνα της μονάδας οικονομικών εγκλημάτων της εισαγγελίας τον Ιούλιο.

Δεν του έχει ασκηθεί δίωξη για κανένα αδίκημα μέχρι στιγμής.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε χθες Τρίτη, η γενική εισαγγελία ανέφερε πως έχει αρχίσει «διαδικασίες έρευνας» για διάφορα αδικήματα σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αναφέρονται τα ονόματα «Ενρίκε Π.», που κατά τις πηγές του Reuters είναι ο πρώην πρόεδρος, καθώς και αυτό της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας OHL.

Η OHL δεν απάντησε όταν το Reuters προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί της για σχόλια.

Το 2016, η μεξικανική θυγατρική της εταιρείας είχε κληθεί να καταβάλει πρόστιμο λόγω ανακολουθιών στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωνε. Η εταιρεία διαβεβαιώνει πως δεν υπάρχει απάτη.

Την περίοδο εκείνη, η κατασκευαστική είχε κατηγορηθεί για διαφθορά, μετά τη διαρροή ηχητικών αρχείων στα οποία στελέχη της φέρονται να συζήταγαν την υπερχρέωση του κράτους για έργο οδοποιίας.

Η γενική εισαγγελία εξήγησε ότι η έρευνά της για ξέπλυμα χρήματος και παράνομες μεταφορές χρημάτων άρχισε έπειτα από αναφορές που της υπέβαλαν οι φορολογικές αρχές.

Τον Ιούλιο, η μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα ζήτησε από την εισαγγελία να διενεργήσει έρευνα για ποσά εκατομμυρίων δολαρίων που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό με δικαιούχο τον κ. Πένια Νιέτο.

Ο ενδιαφερόμενος αντέκρουσε τις κατηγορίες μέσω Twitter, διαβεβαιώνοντας ότι «είμαι σίγουρος πως θα μου δοθεί η ευκαιρία να δώσω ξεκάθαρες απαντήσεις στις αρμόδιες αρχές για οποιοδήποτε ερώτημα αφορά τα περιουσιακά μου στοιχεία και να επιδείξω τη νομιμότητά τους».


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.