Βρετανία: Πρόταση κρατικοποίησης των ενεργειακών εταιρειών από τον Γκόρντον Μπράουν


Προσωρινή κρατικοποίηση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που δεν μπορούν να παρέχουν χαμηλά τιμολόγια στους καταναλωτές προτείνει ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Γκόρντον Μπράουν, πετώντας το γάντι στους υποψήφιους αντικαταστάτες του Μπόρις Τζόνσον και τη «μαφία της ενέργειας».

O Μπράουν, που παραλλήλισε τη σημερινή ενεργειακή κρίση που πλήττει τα νοικοκυριά της Βρετανίας και του υπόλοιπου πλανήτη με την τραπεζική κρίση του 2008-09, όταν οι κυβερνήσεις είχαν σπεύσει να κρατικοποιήσουν αρκετές τράπεζες προσωρινά προκειμένου να μην καταρρεύσουν, τόνισε σε άρθρο του στο βρετανικό Guardian.

Ειδικότερα, ο Μπράουν τόνισε σε άρθρο του ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «σταματήσει οποιαδήποτε περαιτέρω αύξηση του ανώτατου ορίου τιμών ηλεκτρικής ενέργεια» και στη συνέχεια να διαπραγματευτεί ξεχωριστές συμφωνίες με τις εταιρείες προκειμένου να διατηρηθούν τα τιμολόγια σε προσιτά επίπεδα, αφού πρώτα διερευνήσει τα περιθώρια κέρδους που έχουν και τα διαθέσιμα κοινωνικά τιμολόγια.

Η κυβέρνηση, υποστήριξε ο Μπράουν, θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να περάσουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου για κάποιο καιρό οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας που δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν το αίτημα για χαμηλά τιμολόγια. Πριν από το βήμα αυτό όμως θα πρέπει να προσφέρει εγγυημένα δάνεια και χρηματοδότηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα, τότε η λειτουργία των βασικών υπηρεσιών των εταιρειών θα πρέπει να περάσει στο Δημόσιο μέχρις ότου τελειώσει η κρίση.

Τέλος, ο Μπράουν προειδοποίησε ότι «τα νοικοκυριά του 2022 θα υποφέρουν περισσότερο απ’ ό,τι το 2008-09 και ότι μόνο μια τολμηρή και αποφασιστική δράση τώρα μπορεί να σώσει τον κόσμο από τις κακουχίες που έρχονται.

Πηγή: BBC, Guardian

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.