Επανίδρυση του Οργανισμού ΕΛΓΟ Δήμητρα



Η επανίδρυση του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, με νέα ονομασία, και η θέσπιση, με νόμο, ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία του, προβλέπεται σε νομοσχέδιο, που αναμένεται να φέρει στη Βουλή το επόμενο διάστημε το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, μέσω της θεσμικής θωράκισης του ΕΛΓΟ  Δήμητρα, επιχειρείται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη δράση του στους τομείς της συμβουλευτικής υποστήριξης στη χάραξη αγροτικής πολιτικής από το εποπτεύον ΥπΑΑΤ, ιδίως στα ζητήματα κλιματικής κρίσης και επισιτιστικής ασφάλειας, της εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης και συνεχούς επιστημονικής αρωγής των αγροτών, της αγροτικής έρευνας, της διασφάλισης ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των ελέγχων της παραγωγής, ποιότητας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.


Βασική προτεραιότητα του νομοσχεδίου είναι η θεσμική και λειτουργική αναβάθμιση του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ώστε ο Οργανισμός να συμβάλλει στην ουσιαστική αγροτική ανάπτυξη της χώρας, μέσω της άσκησης των αρμοδιοτήτων που του έχουν ανατεθεί.

Συγκεκριμένα επιδιώκεται:

-Συγκέντρωση των νομικών κειμένων που αποτελούν αντικείμενο νομοθετικής ύλης και διέπουν την οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

-Αποκατάσταση ζητημάτων ιεραρχίας κανόνων δικαίου, δοθέντος ότι οι ισχύουσες σήμερα διατάξεις των Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν στην οργάνωση και λειτουργία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ προβλέπεται ότι υπερισχύουν έναντι αντίθετων διατάξεων νόμου, οι οποίες δεν έχουν ρητά καταργηθεί και ρυθμίζουν ίδια θέματα για τα νομικά πρόσωπα που συγχωνεύτηκαν στον ΕΛΓΟ.

-Προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου στις από το 2011 και έπειτα εκδοθείσες διατάξεις νόμων οριζοντίου χαρακτήρα.

-Εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου του Οργανισμού, κατά τρόπο που λαμβάνει υπόψη την εντεκάχρονη εμπειρία λειτουργίας του Οργανισμού, αλλά και τις βέλτιστες πρακτικές οργάνωσης και διαχείρισης από τον επιχειρηματικό τομέα.

-Επικαιροποίηση των σκοπών που υπηρετεί ο Οργανισμός με ταυτόχρονη αναβάθμιση των υπηρεσιών και της λειτουργίας του.

-Ανάδειξη του Οργανισμού, μέσω της ερευνητικής και εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, ως το σημείο αναφοράς στην πιστοποίηση (ενδεικτικά Π.Ο.Π.-Π.Γ.Ε. προϊόντων), διασφάλιση ποιότητας, καθώς και υποστήριξη και ανάπτυξη του ρόλου του αγρότη.

-Καθιέρωση του ΕΛΓΟ ως του θεσμικού συμβούλου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την παραγωγή αγροτικής πολιτικής, ιδιαίτερα στους τομείς της κλιματικής κρίσης και της επισιτιστικής ασφάλειας, στη βάση των πορισμάτων και συμπερασμάτων των διεξαγόμενων από τα Ινστιτούτα του Οργανισμού ερευνών.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.