Κολομβία: Ο νέος πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο προτείνει να ιδρυθεί διεθνές ταμείο για την προστασία του δάσους του Αμαζονίου


Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας, ο Γουστάβο Πέτρο, πρότεινε στην ομιλία που εκφώνησε μετά την ορκωμοσία του χθες Κυριακή να δημιουργηθεί διεθνές ταμείο για την προστασία του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, το οποίο υφίσταται επιταχυνόμενη αποψίλωση.

«Πού είναι το διεθνές ταμείο για να σωθεί το δάσος του Αμαζονίου; (...) Μπορούμε να μεταμορφώσουμε όλο τον πληθυσμό του κολομβιανού (τμήματος) του Αμαζονίου σε προστάτη του δάσους, αλλά έχουμε ανάγκη χρηματοδότηση από όλο τον κόσμο για να το καταφερουμε αυτό», είπε ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία της Κολομβίας που ανήκει στην αριστερά.

Για να προστατευθεί ο «πνεύμονας του πλανήτη», ο κ. Πέτρο έκρινε ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορούσε να μειώσει το εξωτερικό χρέος προκειμένου να χρηματοδοτηθούν πρωτοβουλίες με σκοπό «να σωθούν τα δάση μας» και «να γίνει αναδάσωση».

«Ας μειώσουμε το εξωτερικό χρέος και ας δαπανήσουμε το πλεόνασμα για να σώσουμε την ζωή της ανθρωπότητας. Αν το ΔΝΤ (το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) βοηθήσει να μεταμορφωθεί το χρέος σε χειροπιαστές ενέργειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, θα αποκτήσουμε νέα οικονομία που θα ευημερεί και νέα ζωή για την ανθρωπότητα», επιχειρηματολόγησε.

Ο νέος πρόεδρος της Κολομβίας κατά την προεκλογική του εκστρατεία υποσχέθηκε να επιταχύνει τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και να φρενάρει την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου, το οικοσύστημα του οποίου χαρακτηρίζεται απόλυτα κρίσιμο για την απορρόφηση των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, η Κολομβία απώλεσε κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του Ιβάν Ντούκε (2018-2022) δασική επιφάνεια τουλάχιστον 7.018 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι πελώριες πυρκαγιές είναι η κυριότερη αιτία της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου στην Κολομβία. Πίσω τους βρίσκονται η εντατική κτηνοτροφία, οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και η καλλιέργεια ιδίως κόκας, του φυτού που αποτελεί την πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής κοκαΐνης.

zougla.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.