Πυροσβέστες: «Κοροϊδία και ψεύδη της κυβέρνησης τα περί πληρωμής υπερωριών»


Με ανακοίνωση της η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ καταγγέλει την κυβέρνηση για κοροϊδία και ψευδολογία σχετικά με τα όσα ανακοινώθηκαν περί καταβολής «χρηματικής αποζημίωσης για δεδουλευμένες υπερωρίες».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

Το ζήτημα της υπερεργασίας στο Πυροσβεστικό Σώμα αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα το οποίο παραμένει συνεχώς στην επικαιρότητα και έχει γνωστοποιηθεί πολλάκις σε όλες τις μέχρι τώρα πολιτικές ηγεσίες και κυβερνήσεις. Η απάντηση επίσης παραμένει μια « σταθερή αξία »     ( στην πραγματικότητα ειρωνεία ) και αποτελείται πάντα από ένα « φιλικό » χτύπημα στην πλάτη και την τοποθέτηση ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στα δημόσια ταμεία. Όλο το προηγούμενο διάστημα ακουγόταν από πολιτικούς παράγοντες αλλά και κυβερνητικούς συνδικαλιστές η φήμη ότι « επιτέλους θα αρχίσει η χρηματική αποζημίωση μερικών έστω από τις εκατοντάδες ή και χιλιάδες δεδουλευμένες υπερωρίες ».

 Η κατάργηση του ελευθέρου χρόνου των πυροσβεστών δεν είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο γεγονός. Το έχουν βιώσει οι εργαζόμενοι στο Π.Σ. πριν το 1981 όταν εργάζονταν 30 ημέρες συνεχόμενα και έπαιρναν ένα ρεπό το μήνα και όποτε το επιθυμούσε ο διοικητής τους!!!  Πριν λίγα χρόνια αρκετοί συνάδελφοι παρόλες τις προειδοποιήσεις της Ε.Α.Κ.Π. νόμιζαν ότι αυτά βρίσκονται την σφαίρα της φαντασίας. 

Ωστόσο, η παρούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. μετά από 3 χρόνια θητείας όχι μόνο δεν ξεφεύγει από αυτή την κατεύθυνση αλλά εντείνει την υπερεργασία παράλληλα με μια προσπάθεια για επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος. Έτσι, πριν λίγες ημέρες, με τη βοήθεια της κομματικής της πλειοψηφίας, έφερε και ψήφισε στη βουλή άλλον ένα αντι-περιβαλλοντικό νόμο τον 4964/2022. Σύμφωνα με το άρθρο 34 του νόμου, εκδόθηκε και το έγγραφο υπ. αριθ. 48160 Φ.105.6 από 1/8/2022 το οποίο καλεί ουσιαστικά το σύνολο του πυροσβεστικού προσωπικού Γενικών Καθηκόντων να δηλώσει εθελοντικά ότι επιθυμεί την υπερωριακή απασχόληση προκειμένου να αποζημιωθεί για αυτή μόνο κατά ένα μέρος!

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι οι πυροσβέστες που θα δηλώσουν αντίστοιχο ενδιαφέρον θα μπορούν να αποζημιωθούν « μόνο για ένα 8ωρο ανά 24ωρο, ανεξαρτήτως του συνολικού χρόνου που θα απασχοληθεί έκαστος υπάλληλος ». Δηλαδή, « περαιτέρω χρόνος εργασίας θα λογίζεται ως χρόνος ημερήσιας ανάπαυσης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία », όπως γίνεται μέχρι τώρα. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση μας προσφέρει το « τυράκι » της αποζημίωσης ενός 8ώρου για να μας πιάσει στη φάκα της 24ωρης υπερωριακής απασχόλησης και μάλιστα εμφανίζοντάς την ως επιθυμία του υπαλλήλου!!!

Ακόμα και οι πιο νέοι υπάλληλοι που έχουν πάει έστω σε μια πυρκαγιά γνωρίζουν ότι η δυσκολία και η απόσταση των συμβάντων πυρκαγιάς σε συνδυασμό με τις ελλιπείς υποδομές του Π.Σ. κάνουν πρακτικά αδύνατη την αποχώρηση/αντικατάσταση του προσωπικού με τη λήξη του 8ωρου. Αυτός είναι ο λόγος που συνήθως η παραμονή των πυροσβεστών σε συμβάντα πυρκαγιάς είναι 24ωρη. Άρα, η εξέλιξη αυτή όχι μόνο δε θα λύσει το πρόβλημα της υπερωριακής απασχόλησης στο Πυροσβεστικό Σώμα αλλά απεναντίας θα συμβάλει στην διόγκωσή του αφού για κάθε ένα 8ωρο που θα αποζημιώνεται χρηματικά 2 επιπλέον 8ωρα θα προστίθενται ως οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις (ρεπό) στο φάκελο του υπαλλήλου.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε και από τα παραπάνω ότι τα τελευταία χρονιά με μαθηματική ακρίβεια ότι οδηγούμαστε στο αναχρονιστικό καθεστώς πριν το 1981. Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις προσπάθησαν τις κατακτήσεις των πρωτοπόρων συνδικαλιστών να τις ανατρέψουν!!! Αυτό φαίνεται ότι το πετυχαίνουν γιατί βρήκαν ανοχή και στήριξη στις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικαλιστικών μας οργάνων. Εάν δεν αντιδράσουμε θα οδηγηθούμε στην ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και κυρίως του Ωραρίου. Εάν ψάξει κάνεις στο site της Ε.Α.Κ.Π. εδώ και 20 χρόνια, θα παρατηρήσει τους αγώνες και την προσπάθεια από την παράταξή μας για να σταματήσει η εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που είναι και ευρωπαϊκή. Βρισκόμαστε στο μέσο της αντιπυρικής περιόδου και η δέσμευση του ελευθέρου χρόνου μας υφίσταται στο μέγιστο βαθμό. Η κάλυψη πάγιων υπηρεσιακών αναγκών και χωρίς συμβάντα στο όνομα των σταδίων επικινδυνότητας κ.λ.π με την ψήφιση του Ν. 4662/2020 είναι γεγονός και οδήγησε στο ανεκδιήγητο περσινό καλοκαίρι στα μεγάλα συμβάντα για τον μήνα Αύγουστο, να δουλεύουμε ως και 32 ώρες να ξεκουραζόμαστε 16 ώρες η στην καλύτερη περίπτωση 24/24, χωρίς άδειες και ρεπό. Ωστόσο σε αρκετές υπηρεσίες που το προσωπικό δεν επαρκούσε για τις αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες να δουλεύει σε μία-μία από τον μηνά Ιούλιο και χωρίς συμβάντα η να μετακινείται σε όμορες υπηρεσίες για φύλαξη άλλων περιοχών. Ίδιες καταστάσεις παρατηρούνται σε διάφορες υπηρεσίες και την φετινή χρονιά! Τώρα έρχονται με την ψήφιση του νόμου για το περιβάλλον να μας κάνουν συνένοχους για την κατάργηση του εναπομείναντα ελεύθερου χρόνου μας. Ο εμπαιγμός είναι μεγάλος και δεν πρέπει να υπάρξει άλλη ανοχή και στήριξη σε αυτούς τους συνδικαλιστές. Το ως τώρα προεδρείο αλλά και όλες οι προηγούμενες διοικήσεις της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. συνέβαλαν ώστε:

Να μην έχουν αναλάβει αγωνιστικές πρωτοβουλίες χρόνια τώρα, όπως ορίζουν οι αποφάσεις των Συνεδρίων για την κατοχύρωση και εφαρμογή του πλήρες πενθημέρου όπως συμβαίνει σε όλο τον Δημόσιο Τομέα .
Να μην απαιτήσουν να ισχύσει και για τους πυροσβέστες η εργατική Νομοθεσία για την υπερεργασία και να αμείβονται αξιοπρεπώς όπως όλοι οι υπόλοιποι εργαζόμενοι γεγονός που θα συνέβαλε στο να μην παραβιάζεται με αυτήν την ευκολία το ωράριο και να αναγκαστούν οι κυβερνήσεις να κάνουν  προσλήψεις προσωπικού.
Να υπάρχει, χρόνια τώρα, ένα άδικο και κουτσουρεμένο σύστημα αποζημίωσης της υπερεργασίας σε μορφή επιδόματος που το παίρνουν και αυτοί που δουλεύουν υπερωριακά αλλά και αυτοί που δεν δουλεύουν υπερωριακά, με την χορήγηση των τεσσάρων ή των πέντε χρηματικών αποζημιώσεων μηνιαίως και πέραν αυτών ο υπάλληλος να αμείβεται με ρεπό ( για να του χορηγηθούν όταν θα συνταξιοδοτηθεί ).
Δέχτηκαν:

Ότι και τα νυχτερινά πρέπει να δίνονται και αυτά σε μορφή επιδόματος και για τον λόγο αυτό οι  αρμόδιοι υπουργοί  έχουν το δικαίωμα να αυξομειώνουν όποτε θέλουν το πλαφόν των ωρών, άσχετα με το πόσες νυχτερινές ώρες εργάζεται ο υπάλληλος, και να το παίρνουν σε πλασματική μορφή ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων από το σπίτι ενώ όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το δουλέψουν.
Ότι η πραγματική εργασία που εκτελεί ο καθένας, να μην αμείβεται και να μην υπάρχει αναγνώριση των ιδιαίτερων συνθηκών της μαχίμου υπηρεσίας.
Ότι γενικότερα ψηφίστηκε ένα άδικο από την φύση του βαθμολόγιο – μισθολόγιο που παίρνει υπόψη του μόνο τον βαθμό και όχι και την πραγματικά προσφερόμενη εργασία και τις ιδιαίτερες συνθήκες.
Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι 

Αναγνωρίζουμε ότι στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που βιώνουμε, ακόμα και αυτή η πενιχρή οικονομική ενίσχυση φαντάζει δελεαστική. Ωστόσο, ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών επισημαίνουμε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χάσουμε τον προσανατολισμό των διεκδικήσεων μας και να περάσουμε μόνοι μας την κυβερνητική θηλιά στο λαιμό μας. 

Αν η κυβέρνηση θέλει πραγματικά να δώσει λύση στο πρόβλημά μας, εδώ και τώρα να ικανοποιήσει τα δίκαια και διαχρονικά αιτήματα των πυροσβεστών για:

Άμεση πληρωμή όλων των οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων που έχουν προκύψει από υπερεργασία των πυροσβεστών.
Άμεση εφαρμογή της πενθήμερης εργασίας και για τους πυροσβέστες.
Άμεση εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την αποζημίωση της υπερεργασίας των πυροσβεστών όπως ισχύει και για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους.
Ως Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών απορρίπτουμε το άρθρο 34 και συνεχίζουμε τον αγώνα για την υλοποίηση όλων των παραπάνω δίκαιων αιτημάτων μας. Απορρίπτουμε επίσης συνολικά το νομοσχέδιο 4964/2022 ως ξεκάθαρα αντι-περιβαλλοντικό νόμο που ως μοναδικό σκοπό έχει την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην « πράσινη οικονομία ». Προειδοποιούμε ότι χάρη και σε αυτό το νομοσχέδιο οι πυροσβέστες και ο ελληνικός λαός θα έρθουν στο μέλλον αντιμέτωποι με ακόμα μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές που θα υποβαθμίσουν περεταίρω το βιοτικό επίπεδο. 

Τα πράγματα συνάδελφοι είναι ξεκάθαρα και καλείστε ΟΛΟΙ ΣΑΣ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΘΕΣΗ και να αγωνιστούμε δίπλα – δίπλα για να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση προς όφελος των δικαιωμάτων μας και του δικαιώματος που έχουμε εμείς και οι οικογένειες μας για μία ζωή με αξιοπρεπείς συνθήκες. Σε διαφορετική περίπτωση που δεν αντιδράσουμε θα υποχρεωθούμε να ζήσουμε μέσα στις συνθήκες μεσαίωνα του αναχρονιστικού καθεστώτος πριν το 1981 που  επαναφέρουν πλέον με γοργά βήματα!!! 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.