Πύρινη λαίλαπα στη Γαλλία - Νέες καταστρεπτικές πυρκαγιές αποτεφρώνουν 60.000 στρέμματα και εκτοπίζουν 6.000 ανθρώπους


Πυρκαγιές μαίνονται στη νοτιοδυτική Γαλλία, καταστρέφοντας 16 κατοικίες την Τρίτη, κατακαίοντας 60.000 στρέμματα και εξαναγκάζοντας σχεδόν 6.000 ανθρώπους να απομακρυνθούν από την περιοχή, η οποία είχε ήδη πληγεί τον περασμένο μήνα από τεράστιες πυρκαγιές.

Η Γαλλία, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, αντιμετωπίζει κύματα καύσωνα και ξηρασία που έχουν προκαλέσει πολλές πυρκαγιές τους δύο τελευταίους μήνες.

«Η φωτιά εξαπλώνεται και έχει επεκταθεί στον νομό Λαντ», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι τοπικές αρχές του οινοπαραγωγικού νομού Ζιρόντ, προσθέτοντας ότι έχουν κινητοποιηθεί 500 πυροσβέστες.

Ο νομός Ζιρόντ στη νοτιοδυτική Γαλλία επλήγη τον Ιούλιο από δύο πυρκαγιές που κατέστρεψαν περισσότερα από 20.000 στρέμματα δάσους και προκάλεσαν την απομάκρυνση σχεδόν 40.000 ανθρώπων.

Πυρκαγιές μαίνονταν την Τρίτη και σε άλλα μέρη της χώρας. Μια από αυτές εντοπίζεται στους νότιους νομούς Λοζέρ και Αβερόν, όπου σχεδόν 6.000 στρέμματα έχουν ήδη καεί και ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν, πρόκειται να μεταβεί αργότερα την Τετάρτη.

Μια άλλη πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί στο νομό Μαιν-ε-Λουάρ στη δυτική Γαλλία, όπου 6.500 στρέμματα έχουν καεί και 5.000 απειλούνται, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πάνω από 100 δήμοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα λειψυδρίας

Πέρα από τις πυρκαγιές όμως, οι καύσωνες έχουν δημιουργήσει και άλλα προβλήματα στη Γαλλία, αφού αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει τη χειρότερη λειψυδρία στα χρονικά της, με πάνω από 100 δήμους να έχουν περιορισμένο πόσιμο νερό.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Christophe Béchu, «δεν έχει μείνει τίποτα στους σωλήνες» και η προμήθεια των περιοχών συμπληρώνεται με παραδόσεις με φορτηγά.

Περιορισμοί έχουν τεθεί στην κατανάλωση νερού σε 93 περιοχές, καθώς η ξηρασία αναμένεται να συνεχιστεί για τις επόμενες δύο τουλάχιστον εβδομάδες. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η λειψυδρία θα επηρεάσει και τη γεωργία και ότι οι φετινές καλλιέργειες θα έχουν μειωμένη απόδοση. Σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, η κατάσταση μπορεί λοιπόν να εντείνει την επισιτιστική κρίση στην Ευρώπη.

Η Γαλλία έχει από τον Ιούνιο χτυπηθεί από απανωτούς καύσωνες, ενώ παράλληλα οι βροχοπτώσεις του Ιουλίου δεν ξεπέρασαν τα 9,7mm, κάνοντάς τον το στεγνότερο μήνα από το Μάρτιο του 1961.

Στο βορειοδυτικό και το νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας η άρδευση έχει απαγορευτεί, συμβάλλοντας στην εξοικονόμηση νερού, ενώ παράλληλα κτηνοτρόφοι στις Άλπεις αναγκάζονται να κατεβαίνουν κάθε μέρα στις πεδιάδες για να προμηθευτούν νερό για τα ζώα τους, προσθέτοντας ένα υπολογίσιμο ποσό στα έξοδά τους.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.