Σουφλί: Μεγάλη πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς


Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις θα επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε περίπου στις 14.30 στην περιοχή του φράγματος της Λύρας Σουφλίου, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας αναμένεται η περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Ανθόπουλο, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, με την έλευση της νύχτας η φωτιά έχει καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Πρόκειται για μια ευαίσθητη δασική έκταση (περιοχή Natura). Ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της υφιστάμενης βλάστησης.

Η προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων από την πρώτη στιγμή επικεντρώθηκε στην αποτροπή της εξάπλωσης της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Η φωτιά είναι ορατή από την εθνική οδό Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου και υπάρχει ο φόβος να επεκταθεί. Στο σημείο κατέφθασαν εκτός από την Πυροσβεστική ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, ο Αντιδήμαρχος Τυχερού Δημήτρης Δαρούσης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Νίκος Γκαϊτατζής και ο Γενικός Γραμματέας Χρήστος Χριστοδούλου, ενώ μηχανήματα του δήμου έχουν ήδη φτάσει προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες ή να ανοίξουν δρόμους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.

Σύμφωνα με την αρχική ενημέρωση της πυροσβεστικής, στο σημείο ξεκίνησαν να επιχειρούν 65 πυροσβέστες, ένα πεζοπόρο τμήμα, 24 οχήματα, τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, με τη συνολική δύναμη να αυξάνεται, σε 102 πυροσβέστες με 29 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, σε μια τιτάνια προσπάθεια προκειμένου να αποτρέψουν την περεταίρω επέκτασή της.  Δεν απειλείται κατοικημένη περιοχή.

Χθες επίσης στο δήμο Σουφλίου υπήρξε πυρκαγιά στο χωριό Λάβαρα η οποία τέθηκε υπό έλεγχο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως δεν δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα στην πυρκαγιά που ξέσπασε στη δασική έκταση της Δαδιάς, παρά το γεγονός πως πρόκειται για μια εξαιρετικά ευαίσθητη οικολογικά περιοχή. Η «Ζούγκλα» επιβεβαίωσε την υποψία ότι η περιορισμένη δημοσιότητα για την πυρκαγιά στο Σουφλί οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για αμιγώς δασική περιοχή και άρα δεν απειλούνται σπίτια. Είναι δηλαδή σαφές πως η πυρκαγιά αυτή παρά το ότι είναι σοβαρή, υποβαθμίστηκε επικοινωνιακά δεδομένου ότι από την Πυροσβεστική δεν έχει χαρακτηριστικά που θα ευνοούσαν την άμεση επικοινωνιακή εκμετάλλευση του γεγονότος.  




Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.