Ο πρόεδρος της Ιταλίας απέρριψε την παραίτηση του Ντράγκι



ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 21.09

Αφού δήλωσε στους υπουργούς του ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο, για να ανακοινώσει και επίσημα στον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του.  Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.  

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται νέα ψήφος εμπιστοσύνης.

Νωρίτερα, ο Ντράγκι είπε ότι "οι συνθήκες δεν είναι πλέον κατάλληλες προκειμένου να συνεχίσω", καθώς "η πλειοψηφία εθνικής ενότητας που υποστήριξε αυτή την κυβέρνηση πλέον δεν υφίσταται".

Στο μεταξύ προηγουμένως σήμερα, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι είχε λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γερουσία της Ρώμης, χωρίς όμως το Κίνημα Πέντε Αστέρων που - όπως είχε προαναγγείλει - δεν πήρε μέρος στην ψηφοφορία.

Η αποχή του Κινήματος των Πέντε Αστέρων από την ψήφο εμπιστοσύνης ήταν "εξαιρετικά σημαντική από πολιτική σκοπιά", δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι.

Συνολικά, την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού είχαν εκφράσει 172 γερουσιαστές, επί συνόλου 315. Οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων δεν εισήλθαν στην αίθουσα της Γερουσίας κατά την ψηφοφορία.

Ακολούθως, η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αναβλήθηκε και ο Ντράγκι μετέβη στο προεδρικό μέγαρο για να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

"Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή", πρόσθεσε ο Μ. Ντράγκι στις δηλώσεις που έκανε ανακοινώνοντας ότι παραιτείται.

Υπενθύμισε ακόμα ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός "μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης".

Νωρίτερα σήμερα, ο Τζουζέπε Κόντε, πρόεδρος του Κινήματος Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός είχε δήλωσε: "Δεν δεχόμαστε πιέσεις και εκβιασμούς. Δεν θα συναινέσουμε ποτέ με τη δημιουργία νέας εγκατάστασης για την αποτέφρωση των απορριμμάτων στην περιοχή της ιταλικής πρωτεύουσας".

capital.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.