ΠΟΜΕΝΣ: Γιατί αλληλοσυγχαίρεστε, κύριοι για την εξέλιξη των πυρκαγιών;


Η ΠΟΜΕΝΣ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών με επιστολή της προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και φορείς, καταγγέλλει ότι «η πυρασφάλεια και η αστυνόμευση ευαίσθητων δασικών περιοχών ανατίθεται αποκλειστικά στους στρατιωτικούς» για πρώτη φορά χωρίς την συνοδεία αστυνομίας ή πυροσβεστικής. 

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της, οι στρατιωτικοί δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου των πολιτών, ούτε και βεβαίως φέρουν οπλισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανείπωτη καταστροφή σε δύο εθνικούς δρυμούς της χώρας, στην Δαδιά και την Βάλια Κάλντα και μόλις εχθές η Αττική μετρούσε τρείς εστίες, στο Χαϊδάρι, τον Κορυδαλλό και την Μάνδρα, οι σημερινοί ιθύνοντες της πυροπροστασίας φαίνεται να βρίσκονται σε κατάσταση χαμογελαστής ευφορίας, και κροκοδείλιων δακρύων.

Όπως αποκαλύφθηκε από ενημερωτικά μέσα, ήδη από τις 17 Ιουνίου, οι εργαζόμενοι στο Δασαρχείο Σουφλίου είχαν ενημερώσει ότι για τα 800 χιλιάδες στρέμματα της Δαδιάς, υπήρχαν μόνο 4 δασοφύλακες.

Αλλά, το Δασαρχείο δεν ήταν το μόνο που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Η ΠΟΜΕΝΣ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών έχει αποστείλει πρωτοκολλημένη επιστολή προς όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και φορείς ότι «η πυρασφάλεια και η αστυνόμευση ευαίσθητων δασικών περιοχών ανατίθεται αποκλειστικά στους στρατιωτικούς» για πρώτη φορά χωρίς την συνοδεία αστυνομίας ή πυροσβεστικής.

Αυτό που μάλλον ξέχασαν οι ιθύνοντες όταν σχεδίαζαν την πυροπροστασία για το 2022, με χαρακτηριστική προχειρότητα, είναι ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν δικαίωμα ελέγχου των πολιτών, ούτε και βεβαίως φέρουν οπλισμό. Επίσης, δεν έχουν γνώσεις και εκπαίδευση ή έστω στοιχειώδη εξοπλισμό για να μπορούν να αντιμετωπίσουν ή ακόμα και να ενημερώσουν τις αρμόδιες Αρχές για να λάβουν δράση. Δηλαδή, για να το πούμε απλά, στέλνουν τους στρατιωτικούς στα δάση να διακινδυνεύουν χωρίς κανένα αποτέλεσμα λόγω των τραγικών ελλείψεων σε οποιοδήποτε σχεδιασμό και παριστάνουν ότι έχουν στήσει πυροπροστασία. Μάλιστα όλα αυτά τα επαναλάβαμε με συνέντευξη Τύπου στις 9 Ιουλίου, χωρίς καμία απολύτως απάντηση από την πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Για εμάς λοιπόν δεν είναι έκπληξη το πώς εξελίσσεται το φετινό καλοκαίρι.

Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι το θέμα έφερε στη Βουλή στις 23 Ιουνίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ερώτησή του προς τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη, με την υπογραφή 42 βουλευτών του. Ρώτησαν οι βουλευτές, κατόπιν ενημέρωσης και από την ΠΟΜΕΝΣ, για «τον σχεδιασμό και την οργάνωση επαρκούς, έγκαιρης και συγκροτημένης αντιπυρικής πρόληψης, καθώς και επίτευξη επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αποτροπή και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών από τις εντεταλμένες και θεσμοθετημένες από την Πολιτεία Υπηρεσίες, Σώματα και Φορείς πολιτικής προστασίας».

Ο αρμόδιος Υπουργός Χρήστος Στυλιανίδης στην απάντησή του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά, ακολουθεί την τακτική «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» αφού δεν αναφέρει τίποτα για το σκανδαλώδες γεγονός ότι η πυροπροστασία ανατέθηκε αποκλειστικά στους στρατιωτικούς που δεν έχουν καμία τέτοια αρμοδιότητα, χωρίς καμία εκπαίδευση και χωρίς καν κανόνες εμπλοκής.

Τουλάχιστον, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν μια κάποια απάντηση. Γιατί την ΠΟΜΕΝΣ, που εκπροσωπεί περίπου 15 χιλιάδες εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την αγνοεί επιδεικτικά, παρά τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες μας για αυτό το ζήτημα που βάζει σε κίνδυνο εμάς, αλλά, ουσιαστικά, τελικά, αγνοεί και βάζει σε κίνδυνο ολόκληρη την κοινωνία. Θα μας ξαναθυμηθούν μάλλον στις εκλογές.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.