Εντοπίστηκαν επτά από τις οκτώ σορούς των επιβατών του Antonov



Λίγο μετά τις 19:00 ο Διοικητής του ΤΕΝΞ, ανέφερε ότι έχουν εντοπιστεί οι 7 από τις 8 σορούς και μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί οι 3. Επισης έχει βρεθεί το αντικείμενο της φωτό που πιθανολογείται ότι είναι το ένα από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Η επιχείρηση για την ανάσυρση των σορών συνεχίζεται, ενόσω συμπληρώνεται ώρα με την ώρα το «παζλ» των πληροφοριών γύρω από τη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε φορτίο 11,5 τόνων με πυρομαχικά.
Όπως περίγραψε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, στην έκτακτη ενημέρωση για την αεροπορική τραγωδία, οι αρχές ενημερώθηκαν αμέσως μετά την πρόσκρουση και εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο ενεργειών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, δήλωσε νωρίτερα πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνα τοξικά ή άλλα στοιχεία στο σημείο, όπου συνετρίβη το αεροπλάνο. Στις 18:00 πραγματοποιείται έκτακτη ενημέρωση της Πυροσβεστικής αναφορικά με το αεροπορικό δυστύχημα.
Αναλυτική ενημέρωση σχετικά με τη συντριβή του αεροσκάφους Antonov στην περιοχή της Καβάλας, το Σάββατο 16 Ιουλίου, έδωσε στη δημοσιότητα η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Πιο αναλυτικά το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές (8) πλήρωμα και εντεκάμιση (11,5) τόνους επικίνδυνο φορτίο (dangerous goods).

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα.

Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών – Μακεδονίας (ΚΕΠΑΘΜ) ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης. Στις 22:42 πετώντας ανατολικά της Χαλκιδικής ενημέρωσε τους Ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στην προσέγγιση Θεσσαλονίκης ότι έχει πρόβλημα στον κινητήρα νούμερο τέσσερα (4) αναφέροντας: «may day φωτιά στον κινητήρα τέσσερα».

Η ΥΠΑ άμεσα κήρυξε κατάσταση κινδύνου με την ενεργοποίηση των σχετικών διαδικασιών που προβλέπονται. Στις 22:45 το αεροσκάφος είχε συνομιλία με τον πύργο ελέγχου Καβάλας και ενημέρωσε ότι κατευθύνεται για αναγκαστική προσγείωση. Αμέσως δόθηκε άδεια προσγείωσης για το αεροδρόμιο της Χρυσούπολης στην Καβάλα.

Στις 22:47 το στίγμα του αεροσκάφους χάθηκε από τα ραντάρ της εναέριας κυκλοφορίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για την κατάσταση κινδύνου και εν συνεχεία για την απώλεια επικοινωνίας και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία εντοπισμού, έρευνας και διάσωσης.

Παράλληλα κινητοποιήθηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, Ελληνική Αστυνομία, Πολιτική Προστασία, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τοπικοί φορείς) για την απώλεια στίγματος του αεροπλάνου στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας.

Για το αεροπορικό δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ)


Εν τω μεταξύ, αναλυτικά στοιχεία για το ακριβές φορτίο του αεροσκάφους Antonov-12 που κατέπεσε στην περιοχή δυτικά της Καβάλας έδωσαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) οι Αρχές της Σερβίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το ΕΣΚΕΔ έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir – εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο, με τα πυρομαχικά 11,5 τόνων, με το Antonov.

Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.
Νωρίτερα, λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής έφτασαν στους Αντιφιλίππους τα στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να ερευνήσουν και να εξακριβώσουν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή, στοιχίζοντας τη ζωή στο 8μελές πλήρωμά του, ουκρανικής καταγωγής.

Τα συνολικά 14 άτομα που απαρτίζουν τον ειδικό λόχο κλήθηκαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που απασχολούσε από νωρίς το πρωί τις εμπλεκόμενες αρχές για το είδος της λευκής ουσίας, που εντοπίστηκε από τα πρώτα λεπτά της έρευνας.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.