"Κόκκινα" 38 δισ. στον ΕΦΚΑ- 4 στους 10 χάνουν τις ρυθμίσεις


Εκτός ρυθμίσεων βρίσκονται χρέη προς τον ΕΦΚΑ ύψους 38,1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών.

Πρόκειται για μια ανησυχητική εξέλιξη, η οποία καταδεικνύει τις δυσκολίες είσπραξης των εκκρεμών χρεών που ανέρχονται σε δεκάδες δισ. ευρώ, αλλά και αποδεικνύει και το γεγονός ότι οι έχοντες τα μεγάλα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, δεν τα ρυθμίζουν και φυσικά δεν τα αποπληρώνουν.


Το γεγονός αυτό, αναγκάζει την κυβέρνηση, να αυξήσει τις δόσεις αποπληρωμής, της πάγιας ρύθμισης, από 12 σε 24 μηνιαίες, όπως άλλωστε ισχύει και για τα χρέη προς την Εφορία.

Λόγω της αύξησης των χρεών προς το ΚΕΑΟ, προωθείται ο διπλασιασμός των δόσεων της πάγιας ρύθμισης, ώστε να «τρέξουν» ταχύτερα οι ρυθμίσεις, αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των ρυθμίσεων που χάνονται στην πορεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, στο τέλος Μαρτίου 2022, οι συνολικές ενεργές ρυθμίσεις ήταν 456.973 και το ρυθμισμένο ποσό 4.730.176.772 ευρώ, ενώ οι ολοκληρωμένες ρυθμίσεις ήταν συνολικά 406.060 για οφειλές στο ΚΕΑΟ ύψους 1.888.275.008 ευρώ.

Στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, το συνολικό ύψος των χρεών προς τον ΕΦΚΑ ήταν 42,8 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι εκτός ρυθμίσεων παραμένουν χρέη ύψους 38,1 δισ. ευρώ.

Το πρόβλημα, όπως ισχύει και για τα χρέη προς την εφορία, πως, οι περισσότερες οφειλές είναι «μεγάλης ηλικίας» άνω των 10 ετών, ενώ τα περισσότερα προέρχονται από λίγους οφειλέτες οι οποίοι χρωστάνε αρκετά εκατομμύρια ευρώ ο καθένας. Και όσο πιο παλαιό και όσο πιο μεγάλο είναι το χρέος τόσο δυσκολότερα αποπληρώνεται.

Χάνονται οι περισσότερες ρυθμίσεις
Παράλληλα από τα στοιχεία του ΚΕΑΙΟ προκύπτει, ότι οι περισσότερες από τις ρυθμίσεις χρεών προς το ΚΕΑΟ που γίνονται, χάνονται στην πορεία καθώς οι οφειλέτες δεν μπορούν να τις εξυπηρετήσουν.

Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του ΚΕΑΟ, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει συνολικά 1.479.285 ρυθμίσεις χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Από αυτές:

Έχουν ολοκληρωθεί οι 406.060 ή ποσοστό 27,4%.
Παραμένουν ενεργές οι 456.973 ρυθμίσεις ή το 30,9% του συνόλου.
Έχουν χαθεί 616.252 ρυθμίσεις ή ποσοστό 41,7%.

sofokleousin.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.