Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου:«Αν συνεχίσουμε έτσι η κτηνοτροφία στην Ελλάδα θα τελειώσει το 2022».



Με τους πλέον δραματικούς τόνους περιέγραψε για την ελληνική κτηνοτροφία το παρόν και το μέλλον της ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο Newsbomb.gr. Όπως έφτασε να πει «αν συνεχίσουμε έτσι η κτηνοτροφία στην Ελλάδα θα τελειώσει το 2022».

Περιγράφοντας την πραγματικότητα που βιώνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του ο κ. Καπούνης αρχικά εξήγησε ότι η τιμή των ζωοτροφών έχει αυξηθεί κατά 300% σε σχέση με πέρυσι όσον αφορά το καλαμπόκι, το οποίο πλέον αγοράζουν προς 420 ευρώ τον τόνο από 185 ευρώ πριν την κρίση.

«Σανά δεν υπάρχουν, η χονδροειδής ζωοτροφή στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει πάει για βιοκαύσιμα. Αναγκαστήκαμε να πάρουμε ζωοτροφές από τη Βουλγαρία, επειδή αργήσαμε 20 ημέρες λόγω ασθένειας ενός μέλους της ένωσης με κορονοϊό, η τιμή εκτοξεύτηκε» εξήγησε ο κ. Καπούνης

Με ακόμα πιο δραματικούς τόνους περιέγραψε ο ίδιος και την κατάσταση με τα ζώα στη Νάξο καθώς, όπως είπε, είχαμε 9.000 βοοειδή και τώρα μετά βίας ξεπερνάμε τα 8.000. «Πάνω από 350 αγελάδες σφάχτηκαν και τα υπόλοιπα τα έσφαξαν για να μην ταΐζουν. Το ίδιο και στα αιγοπρόβατα, από τα 130.000 που είχαμε στο νησί ζήτημα να είναι τώρα 95.000 ή 100.000 και αυτοί που τα έχουνε, τα έχουν έξω και δεν τα αρμέγουν με αποτέλεσμα να μην έχει γάλα».

«Στο τέλος του χρόνου σφάζουν τα ζώα για να ζήσουν τις οικογένειές τους» συμπλήρωσε ο κ. Καπούνης.

Όπως τόνισε, μάλιστα, αν και σκοπός τους είναι το τυρί ΠΟΠ Νάξου να το κρατήσουν όσο μπορούν, εντούτοις το γάλα έχει μειωθεί πάνω από 8 -10 τόνους την ημέρα. «Η παραγωγή είναι 1250 τόνους, έχει πέσει, δηλαδή, κατά 30% με αποτέλεσμα η τιμή του τυριού να έχει αυξηθεί 2 ευρώ από τις αρχές του χρόνου»

«Αν δεν βάλει πλάτη η πολιτεία να βοηθήσει με τα ψέματα δεν γίνεται τίποτα. Η Ένωση στα 3 χρόνια έχει δώσει 2,7 εκατ. ευρώ σε ζωοτροφές και μεταφορικά και έχει πάρει 108.000 τον χρόνο. Ζητάμε να δοθεί επιδότηση και στις ζωοτροφές και στα μεταφορικά για να μπορούμε να είμαστε καλύτερα. Αν πιστεύουν ότι ο κτηνοτρόφος βγαίνει έτσι ας έρθουν να τα κάνουν αυτοί» συμπλήρωσε ο κ. Καπούνης.

Στον «καμβά» της ακρίβειας ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου έβαλε, τέλος, την τιμή των λιπασμάτων «που έχει ξεκινήσει από 369 ευρώ τον τόνο και έχει πάει 1.080 τον τόνο» αλλά και του πετρελαίου κίνησης το οποίο «έχει φτάσει στα 2,30 ευρώ το λίτρο».

«Κοιμούνται. Εμείς είμαστε η νησιωτικότητα. Αν αυτό συμβαίνει στη Νάξο φανταστείτε τι συμβαίνει στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων» κατέληξε ο κ. Καπούνης στο Newsbomb.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.