Με βούλα της Κομισιόν χαρακτηρίζεται Τούρκικο το Αιγαίο («TurkAegean»)Με βούλα της Κομισιόν χαρακτηρίζεται Τούρκικο το Αιγαίο («TurkAegean»)
Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Με κοινή τους ερώτηση, προς την Πρόεδρο της ΕΕ και την Κομισιόν, Έλληνες και Κύπριοι ευρωβουλευτές, αναδεικνύουν ένα σοβαρό ζήτημα που, εντέχνως, έμεινε θαμμένο εξαιτίας της Τουρκικής «δραστηριότητας» στην διάσκεψη του ΝΑΤΟ.

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες και Κύπριοι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «TurkAegean», από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές ζητούν την επανεξέταση της απόφασης, λόγω των πολιτικών της επιπτώσεων οι οποίες, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις σχέσεις του με μία υπό ένταξη χώρα, όπως η Τουρκία.

Ως εκ τούτου, τον καλούν να την αποσύρει καθώς υπερβαίνει τις αρμοδιότητες του εν λόγω οργανισμού.

Στην ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι η χρήση του εμπορικού αυτού σήματος για τουριστικούς σκοπούς είναι παραπλανητική γιατί συνδέει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα ελληνικά νησιά με την Τουρκία, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στους τουρίστες και αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Καταλήγοντας, ρωτούν την επιτροπή πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση αυτού του σήματος από την Τουρκία καθώς και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση παρόμοιων εμπορικών σημάτων.

Ολόκληρη η ερώτηση

«Στις 15 Δεκεμβρίου 2021 έγινε δεκτό από το EUIPO το αίτημα της Τουρκίας για κατοχύρωση του εμπορικού σήματος “Turkaegean” ως EUTM. Το αίτημα είχε καταχωρηθεί από τις 16 Ιουλίου του ίδιου έτους και θα ισχύει για μία δεκαετία, ενώ παράλληλα, καταχωρήθηκε και στον WIPO. Μάλιστα, οι ΗΠΑ απέρριψαν το σχετικό αίτημα.

Η χρήση του εμπορικού σήματος “Turkaegean” για τουριστικούς σκοπούς, είναι αφενός παραπλανητική, αφού επιχειρεί να συνδέσει άρρηκτα το Αιγαίο Πέλαγος και τα Ελληνικά νησιά με την Τουρκία, δημιουργώντας σύγχυση στους υποψήφιους επισκέπτες και αφετέρου αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Μία τέτοια κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας δεν συνάδει με τις αρχές καλής γειτονίας, ως μία από τις προϋποθέσεις για την ένταξη στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή είναι απαράδεκτο που ένα τέτοιο αίτημα έγινε δεκτό στους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:

Πώς σχεδιάζει να αποτρέψει τη χρήση από την Τουρκία αυτού του σήματος ως «πάτημα» για την περαιτέρω αμφισβήτηση της κυριαρχίας επί των Ελληνικών νησιών και των υδάτων που τα περικλείουν;

Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να αποτρέψει στο μέλλον την έγκριση αντίστοιχων σημάτων στο πλαίσιο του EUIPO;»
.zougla.gr
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.