Στο «στόχαστρο» η φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια – «Χαμένα» τα SMS της διαπραγμάτευσης μαμούθ με Μπουρλά

Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Στο «στόχαστρο» η φον ντερ Λάιεν για τα εμβόλια – «Χαμένα» τα SMS της διαπραγμάτευσης μαμούθ με Μπουρλά


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν έχει πλέον στην κατοχή της τα μηνύματα που αντάλλαξε μέσω κινητού με τον επικεφαλής της Pfizer πριν από τη σύναψη συμβολαίου-μαμούθ για προμήθεια εμβολίων Covid-19, αποκαλύπτει έγγραφο της Κομισιόν.

Τα μηνύματα είχαν ζητηθεί από δημοσιογράφο βάσει των κανόνων διαφάνειας που ισχύουν για τα έγγραφα της ΕΕ, ωστόσο η Επιτροπή παρέδωσε μόνο ένα email, μια επιστολή και ένα δελτίο Τύπου, με αποτέλεσμα να κατηγορηθεί για κακοδιοίκηση από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία ζήτησε έρευνα για τον εντοπισμό τους.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, όταν η Φον ντερ Λάιν αναφέρθηκε στα SMS που αντάλλαξε με τον Αλβέρτο Μπουρλά της Pfizer σε συνέντευξή της στους New York Times.

«Η Επιτροπή είναι σε θέση να επιβεβαιώσει ότι η έρευνα που ανέλαβε το γραφείο της προέδρου για σχετικά μηνύματα που αντιστοιχούν στο αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα δεν απέφερε αποτελέσματα» ενημερώνει την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια η επίτροπος Δικαιοσύνης Βέρα Γιούροβα.

Η Κομισιόν υποστηρίζει στην επιστολή ότι δεν είχε υποχρέωση καταχώρησης και αποθήκευσης των μηνυμάτων, δεδομένου ότι πρόκειται για «βραχύβια, εφήμερα έγγραφα». Το ίδιο ισχύει για έγγραφα που δεν περιέχουν σημαντικές πληροφορίες, προστίθεται στην επιστολή.

Εκπρόσωπος της διαμεσολαβήτριας δήλωσε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα δημοσιευτεί λεπτομερής ανάλυση της υπόθεσης, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με όσα είχε πει στη συνέντευξή της η Φον ντερ Λάιεν, η συμφωνία με τη Pfizer ήταν αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης μέσω SMS. Είναι η μεγαλύτερη συμφωνία που έχει υπογραφεί για προμήθεια εμβολίων Covid-19, καθώς προέβλεπε την αγορά 900 εκατ. δόσεων με περιθώριο για ακόμα 900 εκατ.

Η ΕΕ είχε ήδη παραγγείλει 600 εκατ. δόσεις της Pfizer πριν ανακοινωθεί η συμφωνία τον Μάιο του 2021, καθώς και εμβόλια από άλλες φαρμακοβιομηχανίες.

Το συμβόλαιο είχε τη στήριξη όλων των χωρών-μελών, αργότερα όμως τέθηκε υπό αμφισβήτηση από ορισμένες κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν τώρα να επαναδιαπραγματευτούν ή να αναβάλλουν τις νέες παραδόσεις λόγω υπερεπάρκειας.
Από
Militaire News 

 

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.