Σύνοδος G7.Συνομιλίες για το Ουκρανικό την ύφεση και τους BRICKS

 

 




Στη φετινή Σύνοδο της ομάδας των G7, που διεξάγεται μεταξύ 26 και 28 Ιουνίου στον Έλμαου της Βαυαρίας, η γερμανική προεδρία, εκτός από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει επίσης προσκαλέσει ηγέτες χωρών που πατούν σε δύο βάρκες, λόγω των οικονομικών δεσμών τους με τη Ρωσία, όπως είναι η Νότια Αφρική και η Ινδία σε μια προσπάθεια να διεμβολίσει την έταιρη ανερχόμενη οικονομική δύναμη των BRICS.

Σύμφωνα με το γερμανικό σκεπτικό, αυτές οι δύο χώρες δεν πρέπει να οδηγηθούν ακόμη πιο βαθιά στην αγκαλιά του Κρεμλίνου, ενώ παράλληλα έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στην παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος καθώς πλέον το φάσμα της ολική οικονομικής κατάρρευσης είναι ορατό.

Δελτίο στο καύσιμα, διακοπή ροής του φυσικού αερίου, σκέψεις για εθνικοποίηση του Nord Stream 2, αλλά και πιέσεις στην Ουκρανία για υπογραφή συμφωνίας ακόμα και με παραχώρηση εδαφών στην ρωσία βρίσκονται όλα πάνω στο τραπέζι σε μια συνεδρίαση όπου πολλά θα ειπωθούν πίσω από κλειστές πόρτες καθώς τελικά οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν απλά γυρίσει μπούμερανγκ κατά των δυτικών κοινωνιών.

Στη συνάντηση των G7 έχουν, επίσης, προσκληθεί η Αργεντινή, η Ινδονησία (που ασκεί επί του παρόντος την προεδρία της G20) και η Σενεγάλη ως προεδρεύουσα της Αφρικανικής Ένωσης

Η πορεία του πολέμου στην Ουκρανία, η κούρσα των εξοπλισμών, οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, η στάση του ΝΑΤΟ και κυρίως οι κρίσεις που απειλούν την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια αλλά και την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια, πρόκειται να απασχολήσουν τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Ιταλίας, του Καναδά και της Μεγάλης Βρετανίας.

Την ίδια στιγμή όπως μεταδίδει το Reuters, ο Τζόνσον αποκάλυψε ότι οι συνέπειες του να μπορέσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να φτάσει στην Ουκρανία θα ήταν επικίνδυνες για τη διεθνή ασφάλεια και «μια μακροπρόθεσμη οικονομική καταστροφή».

«Πάρα πολλές χώρες λένε ότι είναι ένας ευρωπαϊκός πόλεμος που είναι ανώφελος (…) και ως εκ τούτου η πίεση θα αυξηθεί για να ενθαρρυνθούν -εξαναγκαστούν, ίσως- οι Ουκρανοί σε μια κακή ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε ο Τζόνσον σε ειδησεογραφικά δίκτυα από την πρωτεύουσα της Ρουάντας Κιγκάλι, όπου μετέχει σε σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας, αποκαλύπτωντας πλέον ότι είναι στο τραπέζι η πίεση για την ουκρανική συνθηκολόγηση ειδικά υπό το πρίσμα των συνεχώς αποτυχιών στο πεδίο παρά τον πακτωλό των δυτικών όπλων που έχουν δοθεί.

Παράλληλα εντείνεται στη Γερμανία η ανησυχία για το ορατό πλέον ενδεχόμενο να μείνει η χώρα χωρίς φυσικό αέριο αν η Μόσχα διακόψει πλήρως την προσφορά του καυσίμου. Μία ημέρα αφότου κήρυξε το δεύτερο στάδιο συναγερμού του έκτακτου μηχανισμού για την ασφάλεια στην παροχή φυσικού αερίου, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ τόνισε και πάλι χθες ότι δεν είναι σίγουρο πως θα ξαναρχίσει η ροή του αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 όταν ολοκληρωθούν τα έργα συντήρησης που, προς το παρόν, επικαλείται η Μόσχα.

Η αβεβαιότητα για την παροχή του καυσίμου ενδέχεται να οδηγήσει σε νέα εκτόξευση των τιμών και τελικά στην αναγκαστική επιβολή δελτίων διανομής του φυσικού αερίου.

Σημειωτέον ότι την Πέμπτη ο κ. Χάμπεκ είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο γενικευμένης κατάρρευσης των αγορών ενέργειας εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των τιμών του αερίου που προκαλεί ζημίες στις εταιρείες του κλάδου. Είχε μάλιστα μιλήσει για τη «Lehman Brothers» της αγοράς ενέργειας.

Μιλώντας άλλωστε στην τηλεόραση του Bloomberg, ο πρόεδρος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Κλέμενες Φιούεστ, υπογράμμισε πως «αυξάνεται σαφώς η πιθανότητα ύφεσης» και πρόσθεσε πως «επικρατεί μεγάλη απαισιοδοξία όσον αφορά την παροχή φυσικού αερίου».

Ο κ. Φιούεστ διευκρίνισε πάντως πως δεν βλέπει παρά ελάχιστο κίνδυνο ύφεσης για το τρέχον έτος δεδομένου ότι τα ενεργειακά προβλήματα προκύπτουν τον χειμώνα. Τόνισε, όμως, πως ο κίνδυνος είναι ορατός και σημαντικός για το 2023, «αν πραγματικά η Ρωσία μειώσει περαιτέρω την παροχή αερίου».

Τόσο το Ifo όσο και τα άλλα οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης στην περίπτωση που διακοπεί πλήρως η προσφορά αερίου και αναγκαστούν οι βιομηχανίες της χώρας να μειώσουν την παραγωγή τους.

Το Σλος Ελμάου και η γύρω περιοχή έχουν πάντως ήδη μετατραπεί σε φρούριο: Φράχτης μήκους 16 χιλιομέτρων – ελικοδρόμιο, στο οποίο θα φτάσουν οι ηγέτες από το αεροδρόμιο του Μονάχου με ελικόπτερα της αστυνομίας – 18.000 αστυνομικοί – συνοριακοί έλεγχοι προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος διαδηλωτών και παρακολούθηση του εναέριου χώρου:

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα μέτρα που έχουν προβλεφθεί και που θα κοστίσουν στους διοργανωτές πάνω από 180 εκατομμύρια ευρώ, τουλάχιστον 50 περισσότερα από όσα είχαν διατεθεί το 2015.

Η αστυνομία έχει ήδη από την περασμένη Κυριακή αποκλείσει έκταση τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων γύρω από το ξενοδοχείο, ενώ διενεργούνται συνεχώς έλεγχοι σε οδηγούς και πεζούς.

Οι κάτοικοι της περιοχής ενημερώθηκαν εγκαίρως για τους περιορισμούς στις μετακινήσεις, ακόμη και για το ποια αντικείμενα έπρεπε να απομακρύνουν από τις αυλές τους, ενώ τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά.

Διαδικτυακά βεβαίως θα μπορούσε να γίνει και η ίδια η Σύνοδος Κορυφής, όπως έγινε τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω της πανδημίας. Ή θα μπορούσε έστω να διοργανωθεί στην Καγκελαρία, στο Βερολίνο.

«Μετά τα χρόνια της πανδημίας ωστόσο είναι σημαντικό να συναντηθούμε προσωπικά και να μιλήσουμε ο ένας με τον άλλον σε μια οικεία ατμόσφαιρα, όπως το Σλος Ελμάου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.


 
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.