Η αλλαγή πρωτοκόλλου της Βορείου Ιρλανδίας μετά το Brexit δημιουργεί τριβές στην κυβέρνηση Τζόνσον!!


 


Η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ δήλωσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί για τη βελτίωση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου με τη συνεργασία του Δουβλίνου και των Βρυξελλών, αλλά η κυβέρνηση δεν συνεργάζεται.

Ένταση σε πολλά επίπεδα προκαλεί η πρόθεση της βρετανικής κυβέρνησης να προχωρήσει μονομερώς στην αλλαγή του Πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο και ρυθμίζει ζητήματα εμπορίου μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ μετά το Brexit.

Εκτός από την ΕΕ που έχει ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, η πρόθεση του Λονδίνου να τροποποιήσει παραμέτρους του Πρωτοκόλλου βρίσκει αντίθετο και το Σιν Φέιν, ενώ από πολλές πλευρές -εντός Βρετανίας, αλλά ακόμη και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού- γίνεται λόγος ότι πρόκειται για καταπάτηση διεθνούς δικαίου και πως η χώρα χάνει την αξιοπιστία της έναντι εταίρων και συμμάχων.

Η πρόεδρος του κόμματος Σιν Φέιν, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στην Βόρεια Ιρλανδία, σε μια ιστορική νίκη για το κόμμα που τάσσεται υπέρ της ένωσης με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ δήλωσε ότι υπάρχουν μηχανισμοί για τη βελτίωση της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου με τη συνεργασία του Δουβλίνου και των Βρυξελλών.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι η πρωτοβουλία της παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, αλλά αποφεύγει να εξηγήσει πού στηρίζει αυτήν την εκτίμηση, δεδομένου ότι προχωρά σε μονομερή αλλαγή μιας από τις πιο δύσκολες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν με τις Βρυξέλλες στη διάρκεια της διαδικασίας οριστικοποίησης του Brexit.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί από την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα, εγείροντας τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου και νέας σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.