Εντρονη λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Ιταλίας ....Λομβαρδία και Μιλάνο σε κατάσταση ανάγκης!!


 


 

Επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ιταλία σε ότι αφορά το μέτωπο της λειψυδρίας.Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, το Λάτιο κήρυξε την κατάσταση φυσικής καταστροφής έως τις 30 Νοεμβρίου 2022. Ακολούθησε η Περιφέρεια της Λομβαρδίας την Παρασκευή 24 Ιουνίου, κηρύσσοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Πρωτίστως η σκέψη των αρχών είναι στραμμένη προς τη γεωργία,  όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ. Το βράδυ της Παρασκευής ο Περιφερειάρχης της Λομβαρδίας, Ατίλιο Φοντάνα, υπογράμμισε την προσπάθεια αποδέσμευσης στοχευμένων ποσοτήτων νερού “που αποσκοπούν στη διάσωση της συγκομιδής”.

Τονίζοντας πως η κατάσταση βρίσκεται υπό συνεχή και στενή παρακολούθηση, ο κ. Φοντάνα επιβεβαίωσε πως οι διαχειριστές των υδροηλεκτρικών λεκανών απελευθέρωσαν “4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού στη λίμνη Como και 1 εκατομμύριο στη λίμνη Iseo” δίνοντας έτσι “κάποια ανάσα στη γεωργία”.

Αντικειμενικά όμως, η κατάσταση είναι φανερά δύσκολη. Ένας περίπατος στον ποταμό Πάδο, ο μεγαλύτερος της Ιταλίας, δείχνει αποκαρδιωτική κατάσταση, και οι παραπόταμοι τοπικά παρουσιάζονται ως μικροί έρημοι. Ενόψει της επίσημης ανακοίνωσης ενός διατάγματος από τη Ρώμη, πολλές είναι οι πόλεις και περιοχές που έσπευσαν σε τοπικά μέτρα και διατάγματα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας, ειδικά στη Βόρειο Ιταλία.

Ανάμεσα σε αυτές, η πιο πρόσφατη αφορά την πόλη του Μιλάνου, για την οποία σήμερα Σάββατο 25 Ιουνίου ο δήμαρχος ανακοίνωσε το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης ύδρευσης.

Πρόκειται για διάφορα μέτρα εξοικονόμησης του νερού, αλλά και ενέργειας, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ τις επόμενες ημέρες και που προβλέπουν, σύμφωνα με την ΕΡΤ, μεταξύ άλλων:

– το κλείσιμο όλων των σιντριβανιών, εκτός από εκείνα όπου υπάρχει πανίδα και χλωρίδα, και τις λίμνες στα πάρκα της πόλης

– την αναστολή της άρδευσης με ψεκασμό του γκαζόν και των χώρων πρασίνου, εκτός από την άρδευση με σταγόνες που επηρεάζει τις νέες δενδροφυτεύσεις

– σύσταση να διατηρείται η θερμοκρασία των γραφείων, των καταστημάτων, των σπιτιών στους 26 βαθμούς Κελσίου για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας και έτσι να μειωθεί ο κίνδυνος διακοπών ρεύματος (ένα φαινόμενο το οποίο παρατηρήθηκε συχνά στο Μιλάνο τις τελευταίες ημέρες ειδικά στα μέσα Ιουνίου, με την άφιξη του πρώτου κύματος καύσωνα)

– τα καταστήματα να κρατούν τις πόρτες τους κλειστές ακόμη και με την παρουσία σχετικών πτερυγίων αέρα (στις πόρτες) ώστε να διατηρούν τη θερμοκρασία όχι χαμηλότερη των 26 βαθμών Κελσίου

– την ενεργοποίηση ιδιωτικών γεωθερμικών γεωτρήσεων με εκροές σε υδάτινα σώματα για τη μεγιστοποίηση της τροφοδοσίας κάθε αρδευτικής τάφρου

Σημειώνεται επίσης πως δεν προβλέπεται κανένα μέτρο για τις “vedovelle”, τα παραδοσιακά πράσινα συντριβάνια που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της πόλης. Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σάλα, αυτά θα παραμείνουν ανοιχτά “δεδομένων των θερμοκρασιών που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς εδώ και εβδομάδες και της άφιξης ενός νέου κύματος καύσωνα”.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.