Μέρκελ για Ουκρανία: Δεν ήταν λάθος το άνοιγμα στον Πούτιν


Η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε και απορρίπτει τις κατηγορίες ότι οι πολιτικές της Γερμανίας επί των ημερών της για 16 χρόνια ευθύνονται έμμεσα για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Στην πρώτη δημόσια συνέντευξή της μετά την αποχώρησή της από την εξουσία τον Δεκέμβριο, η Μέρκελ υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα είχε εισβάλει πλήρως στη γειτονική χώρα πολύ νωρίτερα, εάν αυτή και άλλοι σύμμαχοι δεν είχαν λάβει αμφιλεγόμενες αποφάσεις, όπως:

το μπλοκάρισμα της προσπάθειας ένταξης της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ το 2008, ή τη διαπραγμάτευση των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ το 2014 και το 2015, τις οποίες η Ουκρανία θεώρησε ως μειονεκτικές για τη δική της ασφάλεια.

Μέρκελ: Δεν θα ζητήσω συγνώμη για τις σχέσεις με Πούτιν
«Δεν κατηγορώ τον εαυτό μου», είπε η Μέρκελ στο κοινό στο sold-out θέατρο Berliner Ensemble στη γερμανική πρωτεύουσα, όπως μεταδίδει το Politico. «Προσπάθησα να εργαστώ προς την κατεύθυνση της αποτροπής της αταξίας. Και αν η διπλωματία δεν πετύχει, αυτό δεν σημαίνει ότι ήταν λάθος. Επομένως, δεν καταλαβαίνω γιατί να πω: «Ήταν λάθος». Και επομένως δεν θα ζητήσω συγγνώμη».

Η Μέρκελ – η οποία καταδίκασε την εισβολή του Πούτιν ως «μια βάναυση επίθεση κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου για την οποία δεν υπάρχει καμία δικαιολογία» – έδειξε μία κάποια διάθεση αυτοκριτικής: είπε ότι απέτυχε κατά τη διάρκεια της θητείας της «να δημιουργήσει μια αρχιτεκτονική ασφάλειας που θα μπορούσε να είχε αποτρέψει αυτόν τον [πόλεμο] να συμβεί».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Απρίλιο είχε ασκήσει κριτική στην Μέρκελ και τον πρώην Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Έλεγε ότι η μακροχρόνια πολιτική τους για «παραχωρήσεις προς τη Ρωσία» και η αντίθεσή τους στο να βάλουν την Ουκρανία και τη Γεωργία σε μια πορεία προς ένταξη στο ΝΑΤΟ είχαν ενθαρρύνει τη Μόσχα να σκεφτεί ότι «τους επιτρέπεται να κάνουν ό,τι θέλουν» με την Ουκρανία και διαπράττουν «ακόμη και τα πιο φρικτά εγκλήματα πολέμου», όπως στην Μπούτσα.

Η Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην χορηγήσει στην Ουκρανία το λεγόμενο Σχέδιο Δράσης για Μέλος του ΝΑΤΟ στη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βουκουρέστι το 2008, αναφέροντας δύο λόγους: Πρώτον, είπε ότι η Ουκρανία «δεν ήταν μια δημοκρατικά ενοποιημένη χώρα» τότε, ακόμα επηρεάζεται έντονα από τους ολιγάρχες και μαστίζεται από τη διαφθορά. Δεύτερον, η Μέρκελ είπε ότι ήταν πεπεισμένη ότι ένα τέτοιο βήμα θα είχε σίγουρα οδηγήσει σε πόλεμο.

«Ήμουν πολύ σίγουρη ότι ο Πούτιν δεν θα άφηνε απλώς [την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ] να συμβεί. Αυτό θα ήταν μια κήρυξη πολέμου γι’ αυτόν», είπε, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος ηγέτης θα είχε χρησιμοποιήσει τη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ, κατά την οποία η Ουκρανία πιθανότατα δεν θα είχε ακόμη επωφεληθεί από τις αμοιβαίες εγγυήσεις ασφάλειας της συμμαχίας, για να «κάνει κάτι».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα γινόταν πιο νωρίς
«Η εκτίμησή μου είναι αρκετά σαφής: Εάν το Σχέδιο Δράσης για την Ένταξη είχε επανέλθει τότε, [ο πόλεμος που αντιμετωπίζουμε τώρα] θα είχε συμβεί ακόμη πιο γρήγορα», είπε η Μέρκελ.

Χρησιμοποίησε ένα παρόμοιο επιχείρημα για να υπερασπιστεί την κληρονομιά της στις τελικά αποτυχημένες συμφωνίες του Μινσκ, που αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της ειρήνης στην ανατολική Ουκρανία, όπου αυτονομιστές που υποστηρίζονταν από τη Ρωσία είχαν εμπλακεί σε ένοπλη σύγκρουση με ουκρανικά στρατεύματα από το 2014.

Εάν αυτές οι ειρηνευτικές συμφωνίες δεν είχαν διαπραγματευτεί, «ο Πούτιν θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Ουκρανία» το 2014, υποστήριξε, προσθέτοντας ότι τα επτά χρόνια από τότε ήταν «πολύ σημαντικά» για να αναπτυχθεί η Ουκρανία τόσο δημοκρατικά όσο και στρατιωτικά, τώρα σε θέση να αντισταθεί στα ρωσικά στρατεύματα πιο αποτελεσματικά από ό,τι θα μπορούσε το 2008 ή το 2014.

Ενστάσεις για τον αγωγό Nord Stream
Η Μέρκελ είπε επίσης ότι «σε καμία στιγμή δεν ενέδωσε σε αυταπάτες» ότι η γερμανική πολιτική Wandel durch Handel (αλλαγή μέσω του εμπορίου) θα άλλαζε πραγματικά τη συμπεριφορά του Πούτιν. «Δεν ήμουν αφελής», είπε η Μέρκελ, υποστηρίζοντας ότι προειδοποίησε επανειλημμένα ότι ο Πούτιν «θέλει να καταστρέψει την ΕΕ επειδή τη βλέπει ως πρόδρομο του ΝΑΤΟ».

Υποστήριξε ότι θεωρούσε σωστό να συνεχίσει «τουλάχιστον κάποιες εμπορικές σχέσεις» με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 (τον οποίο ο διάδοχός της Όλαφ Σολτς τελικά εγκατέλειψε πριν από την εισβολή στην Ουκρανία), λέγοντας: «Δεν μπορείτε να αγνοείτε ο ένας τον άλλον εντελώς».

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.