Ελληνες και Σλοβάκοι οι περισσόττερο ευρωσκεπτικιστές!!!



 

Ευρήματα που προκαλούν προβληματισμό περιέχει η μεγάλη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την Κομισιόν, η οποία ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2022 και θέτει σαν βασικά ζητήματα τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας, αν και συνολικά στην ΕΕ η αποδοχή της Ένωσης έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες με την πλειοψηφία των πολιτών σε όλες τις χώρες να πρόσκεινται με θετικό τρόπο προς αυτήν, μόνο στην Ελλάδα και τη Σλοβακία οι πολίτες φαίνεται να έχουν αντίθετη άποψη. Συγκεκριμένα, οι Έλληνες φαίνεται να έχουν αρνητικές απόψεις για τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ σε ποσοστό 16%, έναντι 8% στον ευρωπαϊκό Μ.Ο., ουδέτερες απόψεις έχει το 43% των Ελλήνων έναντι 26% των ευρωπαίων, ενώ θετική άποψη έχει μόνο το 41% των ελλήνων, σε αντίθεση με το τεράστιο 65% που καταγράφει ο ευρπαϊκός Μ.Ο.. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η δεύτερη «πίτα» της ενότητας, όπου στην ερώτηση για το αν αυτά που ενώνουν τους Ευρωπαϊκούς λαούς είναι σημαντικότερα από αυτά που τους χωρίζουν, ενώ οι ευρωπαίοι διαφωνούν κατά μόλις 16%, στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 28%.

Αντίστοιχες αποκλίσεις έχει και η γενικότερη εικόνα της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου, αφού το 27% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν τους δύο θεσμούς με «απόλυτο αρνητισμό», έναντι 12% των Ευρωπαίων, ενώ θετικές γνώμες έχει μόνο το 32% των Ελλήνων, έναντι 52% των Ευρωπαίων.

Εξίσου ενδιαφέροντα πάντως είναι και τα υπόλοιπα ευρήματα της έρευνας, τα οποία αποκαλύπτουν ένα ολοένα και αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα στα αισθήματα της πλειοψηφίας των πολιτών της ΕΕ και σε εκείνα των ελλήνων πολιτών.

Σε μια ενότητα ερωτήσεων  που αφορούν την αντίδραση της ΕΕ στον πόλεμο στην Ουκρανία και τις συνέπειές του, η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων υποστηρίζει σε ποσοστό 86% ότι η ζωή της θα επηρεαστεί από τον πόλεμο, ενώ μόνο το 14% των Ελλήνων πιστεύει ότι η ζωή θα συνεχίσει χωρίς αλλαγές. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον ευρωπαϊκό Μέσο Όρο είναι 61% και 37%.

Παράλληλα οι Έλληνες φαίνεται να ρίχνουν «ψήφο δυσπιστίας» και στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και την ικανότητά της να φροντίσει να μην υπάρξουν τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, αφού δε νιώθουν καθόλου έτοιμοι να τις αντιμετωπίσουν.

Συγκεκριμένα, σχεδόν το 90% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου έτοιμο να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας και τροφίμων, ενώ το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό ανέρχεται μόλις κοντά στο 60%.

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα που αφορούν τη σημασία που δίνουν οι πολίτες στις «αξίες της ΕΕ», όπου για μια ακόμη φορά φαίνεται να εντείνεται ο ευρωσκεπτικισμός στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τον πόλεμο στην ουκρανία, η οριακή μειοψηφία των Ελλήνων (48%) εκτιμά ότι «η υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών όπως η ελευθερία και η δημοκρατία, θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συνέπειες στις τιμές και το κόστος ζωής. Το αυντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό ανέρχεται στο 59%.

Αντιθέτως, η οριακή πλειοψηφία των Ελλήνων (51%) υποστηρίζει ότι «η διατήρηση των τιμών και του κόστους ζωής θα πρέπει να είναι η προτεραιότητα, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει συνέπειες στην υπεράσπιση των κοινών ευρωπαϊκών αξιών». Το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό είναι απολύτως μειοψηφικό και ανέρχεται στο 39% των ερωτηθέντων.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν σε όλες σχεδόν τις αντίστοιχες έρευνες, οι Έλληνες ήταν ένας από τους πιο ένθερμους λαούς υπέρ της ΕΕ, ωστόσο τα τελευταία χρόνια, από την οικονομική κρίση και μετά, τα ποσοστά στήριξης της ΕΕ στην Ελλάδα βαίουν μειούμενα. 


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.