“Μυστική” συνάντηση Τουρκίας με ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία στο Βερολίνο. Η αναφορά στο Αιγαίο — Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: “Ανάγκη για διάλογο και διπλωματία για να επιλυθούν οι διαφορές στο Αιγαίο”


 




Συνάντηση σε επίπεδο ανώτερων αξιωματούχων ενόψει της επικείμενης συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη στο τέλος του μήνα πραγματοποίησαν ο στενός σύμβουλος του Ερντογάν με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν. Τι συζητήθηκε.

Συνάντηση στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε μεταξύ του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, στην οποία συμμετείχαν και ο εκπρόσωπος του Γερμανού Καγκελάριου σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Στίβεν Λάβγκροβ και ο γενικός διευθυντής πολιτικών υποθέσεων και ασφάλειας στο γαλλικό υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών, Φιλίπ Ερέρα.

Όπως αναφέρει η τουρκική προεδρία, οι αξιωματούχοι συζήτησαν για τη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που προγραμματίζεται για τις 29-30 Ιουνίου στη Μαδρίτη και τη στρατηγική της σημασία, καθώς και για τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στη συμμαχία, τις εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη διαδικασία μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο όπως και περιφερειακά θέματα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, του Αφγανιστάν και του Ιράν.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, υπογραμμίστηκε η σημασία της διατήρησης της αλληλεγγύης της Συμμαχίας εν μέσω των συνεχιζόμενων παγκόσμιων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και τονίστηκε ότι πρέπει να επιδειχθεί ξεκάθαρη στάση κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της.

Τονίστηκε, όπως αναφέρει, η σημασία της διαδικασίας μεταφοράς σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας από την άποψη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας για το θέμα αυτό.


Όσον αφορά τις αιτήσεις ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσαν ότι δεν θα μπορούσε να σημειωθεί πρόοδος εάν δεν ληφθούν συγκεκριμένα βήματα για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Παράλληλα, υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματά της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ στη συνέχεια σημείωσεότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την παραγωγή διπλωματικών λύσεων στις περιφερειακές και τις παγκόσμιες κρίσεις.

Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας: “Ανάγκη για διάλογο και διπλωματία για να επιλυθούν οι διαφορές στο Αιγαίο”- Μετά την σύσκεψη στο Βερολίνο

Για «αναγκαία αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο» κάνει λόγο ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, λίγες ώρες μετά την συμμετοχή του σε σύσκεψη στο Βερολίνο, με την συμμετοχή αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και τον σύμβουλο του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, όπου εκτός των αντιρρήσεων της Άγκυρας για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, συζητήθηκε και η ένταση στο Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα, η ανάγκη αποκλιμάκωσης της έντασης στο Αιγαίο ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, με τους ομολόγους του από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Τουρκία, στο Βερολίνο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Λένα Αργύρη.

«Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο κίνδυνος νέας αστάθειας στη Συρία και η ανάγκη για διάλογο και διπλωματία για την επίλυση των διαφωνιών στο Αιγαίο», ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.