Σφοδρή κριτική των Ελλήνων Εφοπλιστών στην ΕΕ για τις κυρώσεις προς την Ρωσσία!


 

 




Κριτική στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο που διαχειρίζεται την υπαρκτή ανάγκη για ανεξαρτητοποίηση από το ρωσκό πετρέλαιο  και φυσικό αέριο άσκησαν χθες μερικοί από τους μεγαλύτερους Έλληνες εφοπλιστές, στο πλαίσιο του 8ο Capital Link Maritime Leaders Summit.  

Ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης και ο Γιώργος Προκοπίου εξέφρασαν την αντίθεση τους για την ταχύτητα με την οποία επιβλήθηκαν οι κυρώσεις αντί να βρεθούν ουσιαστικές λύσεις ώστε να ολοκληρωθεί η απεξάρτηση, εντείνοντας το πρόβλημα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και φυσικά τα νοικοκυριά.

"Είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί και ειδικά με το ουκρανικό, μια σύγκρουση τόσο κοντά σε εμάς. Φυσικά το γεωπολιτικό κομμάτι άλλαξε πολλά δεδομένα, αλλά έφερε και προκλήσεις στον κλάδο του διεθνούς εμπορίου", είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε πως η ευρωπαϊκή κοινότητα αποφάσισε να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να γίνει σε μία νύχτα.  Σύμφωνα με τον κ. Μαρινάκη, ως αποτέλεσμα αυτού, βλέπουμε τη Ρωσία να στέλνει πετρέλαιο στη Κίνα και στην Ινδία, με έκπτωση και στη συνέχεια αυτές οι χώρες το στέλνουν και πάλι στην Ευρώπη με τις τιμές στα ύψη και ο καταναλωτής πληρώνει το τίμημα. "Αντί να τιμωρούμε τη Ρωσία, τιμωρούμε τους εαυτούς μας. Οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και οι πολιτικοί θα πρέπει να εργαστούν για να βρεθεί μια λύση", πρόσθεσε.

Στην ίδια γραμμή, μιλώντας στο συνέδριο του Capital Link, o Γιώργος Προκοπίου, ιδρυτής της Dynacom, ανέφερε πως ""Η ΕΕ πυροβολεί τα πόδια της και οι μόνοι κερδισμένοι είναι η Κίνα και η Ινδία" και προσέθεσε: "Οι κυρώσεις ποτέ δεν λειτούργησαν. Το Ιράν βγήκαν δυνατότερο και στη Βενεζουέλα πείνασε ο κόσμος ενώ η ελίτ περνούσε καλά".

Σε ό,τι αφορά τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τόνισε πως ο λόγος είναι πατριωτικός. Όπως είπε ήταν απογοητευμένος να βλέπει τις εγκαταστάσεις σε αυτή την κατάσταση και ήθελε ο κόσμος που εργάζεται να δει ξανά τις λαμπρές ημέρες του παρελθόντος.

"Είναι μια δύσκολη πρόκληση, αλλά είμαι άνθρωπος που μου αρέσουν οι προκλήσεις. Υπάρχει μια παροιμία που λέει ότι αν έχεις φαγούρα, μην περιμένεις άλλο να ξύσει την πλάτη σου. Θέλω να ξαναδώ την Ελλάδα να είναι ανεξάρτηση στον ναυπηγικό τομέα", τόνισε.

Ερωτηθείς για την πανδημία και το πώς επηρέασε τον κλάδο της ναυτιλίας, ο κ. Προκοπίου τόνισε πως από τη μία πλευρά ήταν μια τραγωδία για τον κόσμο, όμως έφερε και ευκαιρίες για την αγορά, με μεγάλη αύξηση στα τονομίλια.

Η ερώτηση, όχι του ενός των 100 εκατομμυρίων και τι θα έκανε με αυτά ο εφοπλιστής Νίκος Τσάκος, CEO της ΤΕΝ έδωσε την εξής απάντηση:  "Τα 100 εκατ. δολάρια είναι μικρό ποσό με τα σημερινά δεδομένα. Αγοράζεις τα 2/3 ενός VLCC ή ½ ενός LNG" ενώ ανέφερε πως  η ναυτιλία έχει συνηθίσει να δίνει πίσω στην κοινωνία και το περιβάλλον και είναι προετοιμασμένη για τις αλλαγές που έρχονται. 

 "Υπάρχουν πολλοί παράμετροι και όπως είχε πει ο Τζον Λένον η ζωή είναι αυτό που σου συμβαίνει όσο εσύ είσαι απασχολημένος με το μέλλον. Η βιομηχανία τρέχει αυτή τη στιγμή και δεν μπορούμε να επικεντρωνόμαστε στην αλλαγή".

Από την πλευρά του Δρ. Ιωάννης Κούστας, CEO της Danaos Corporation, επεσήμανε ότι υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για όσους επενδύουν και επικεντρώνονται σε έναν κλάδο, ενώ αναφερόμενος στις νέες τεχνολογίες εξέφρασε την άποψη ότι βοηθούν πολύ, όμως σε περίπτωση που έρθει η αυτόνομη πλεύση, αυτό θα είναι πρόβλημα για την ελληνική ναυτιλία, διότι οι ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσει πολλά στην εγχώρια ναυτοσύνη.

Ο Πέτρος Παπάς CEO της Star Bulk Carriers έκανε λόγο πως "η ναυτιλία είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο των μεταφορών", σημειώνοντας ωστόσο πως δεν έχουν δυνατή φωνή, παρά το γεγονός πως αν σταματήσουν θα σταματήσει και ο κόσμος. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περιβαλλοντικοί κανόνες θα φέρουν πολλού κλάδους πιο κοντά, όμως όλοι οι "παίκτες" θα πρέπει να πραγματοποιήσουν συμμαχίες για αυτό τον σκοπό και έθεσε τέσσερις βασικές σκέψεις όπως  την ανάγκη γνώσης των τα νέων εναλλακτικών καύσιμων, και την δημιουργία πλοίων με κατάλληλες μηχανές για αυτά,  την ανάγκη υποδομών αποθήκευσης καθώς "για τροφοδοτηθεί ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων με πράσινο μεθάνιο θα χρειαστούν εγκαταστάσεις 85.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σκεφτείτε ότι η Μύκονος είναι 89.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα" ενώ εκτίμησε πως "θα χρειαστεί μια δεκαετία γι’ αυτό και στο ενδιάμεσο θα πρέπει να παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις".

Ο Γιώργος Οικονόμου ιδρυτής του ΤΜS Group αναφέρθηκε στην αγορά ξηρού χύδην φορτίου, τονίζοντας πως και τώρα να ξεκινούσε θα επέλεγε την εμπλοκή με τα Bulk Carriers, καθώς κατά τη γνώμη του ο κλάδος των τάνκερς είναι πιο δύσκολο σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις. Σε ό,τι αφορά το μέλλον, εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν πολλές φωνές και όχι συγκεκριμένη κατεύθυνση, σημειώνοντας πως αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις θα πρέπει να δράσουν. Σχετικά με τους νέους περιβαλλοντικούς κανόνες ανέφερε πως "με ρωτάτε να οι περιβαλλοντικοί κανονισμοί είναι δίκαιοι για τη ναυτιλία. Δεν πιστεύω ότι η ζωή είναι δίκαιη. Πρέπει να κινούμαστε όπως οι ιστιοπλοΐα λαμβάνοντας υπόψη τους ανέμους και τις αλλαγές τους, τα θαλάσσια ρεύματα τις ζημιές στο σκάφος. Πάντως δεν γίνεται να ζητάς από ένα πλοιοκτήτη που ναυπήγησε πλοία με μηχανές που καίνε ντίζελ σε τρία χρόνια από την παραλαβή να βάλει ηλεκτρικές μηχανές".

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.