Άρειος Πάγος: «Όχι» στο αίτημα της ΔΕΗ να γίνει πιλοτική δίκη για τη ρήτρα αναπροσαρμογής


Ηχηρό «όχι» στην πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής είπε η αρμόδια Τριμελής Επιτροπή του Αρείου Πάγου, υπό την προεδρία της προέδρου του Ανωτάτου δικαστηρίου Μαρίας Γεωργίου, μια ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στην προσπάθεια των καταναλωτών να πετάξουν από πάνω τους το «χαράτσι» στους λογαριασμούς ενέργειας.

Η Επιτροπή απέρριψε το αίτημα της ΔΕΗ και άλλων παρόχων να υπάρξει πιλοτική δίκη για το ζήτημα που αφορά χιλιάδες πολίτες, πολλοί από τους οποίους έχουν ήδη προσφύγει δικαστήρια, συντασσόμενη με τις θέσεις των προσφευγόντων αλλά και της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών που δια του Δημ. Βερβεσού παρενέβησαν υπέρ τους.

Σχετική συλλογική αγωγή έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις –το ΙΝΚΑ, ΕΚΠΟΙΖΩ, Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος – ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας, που επιφέρει στα οικιακά τιμολόγια αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί στα ύψη.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας δικαίωσε ήδη εν μέρει τους καταναλωτές εκδίδοντας προσωρινή διαταγή απαγόρευσης των διακοπών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος σε όσους δεν καταβάλλουν την ρήτρα αναπροσαρμογής σε οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 του νόμου 4001/2011.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα εισαχθεί κανονικά προς συζήτηση η συλλογική αγωγή στις 6 Ιουλίου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών και έχει μεγάλη σημασία τι θα αποφασίσει το δικαστήριο εκείνη την ημέρα, για τη επέκταση ή όχι της προσωρινής διαταγής . Η προσωρινή διαταγή αφορά τους οικονομικά ασθενείς οικιακούς καταναλωτές, ηλικιωμένους που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

documentonews.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.