ΣΤΕ..ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΔΩΡΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ...ΔΕΝ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ...ΥΣΤΑΤΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ!!


 

 





Μόλις χθες, μετά από αναμονή 18 μηνών, οι συνταξιούχοι πληροφορήθηκαν ότι οι περικοπές των επικουρικών συντάξεων και η κατάργηση των δώρων, επί μια δεκαετία, δεν επηρεάζει το εισόδημά τους!

Επίσης, ενημερώθηκαν ότι με την οριστική άρνηση απέναντι στο αίτημά τους για την αναδρομική καταβολή των ποσών που τους αφαιρέθηκαν, ενισχύθηκαν τα δημόσια οικονομικά απέναντι στις διαδοχικές κρίσεις μετά το 2020 (πανδημία, ανατιμήσεις) και επιπλέον συνέβαλαν στην ενίσχυση της εθνικής άμυνας!

Αυτό ήταν σε αδρές γραμμές το σκεπτικό του ΣτΕ, το οποίο ακολούθησε τη σχεδόν καθολική απόρριψη των διεκδικήσεων των συνταξιούχων.

Με βάση αυτή την άκρως δυσμενή εξέλιξη για τους συνταξιούχους:

    Όσοι είχαν εκκρεμείς δίκες κατά τη δημοσίευση του νόμου (31/07/2020) συνεχίζουν τον δικαστικό αγώνα στα δικαστήρια, με την… ελπίδα να λάβουν εντόκως αναδρομικά 11μήνου σε επικούρηση και δώρα. Πρόκειται για περίπου 350 χιλιάδες συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που είχαν ασκήσει αγωγές και οι οποίοι θα καλούνται να συνεχίσουν -σύμφωνα με εργατολόγους- «δικαστικό αγώνα ακόμη πολλών χρόνων, χωρίς καμία πρόνοια Δικαιοσύνης και Διοίκησης».
    Όσοι δεν είχαν ασκήσει αγωγές πριν τις 31/07/2020, δηλαδή 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχοι, δεν έχουν ελπίδα, καθώς οι αξιώσεις τους έχουν αποσβεσθεί δια νόμου για λόγους έκτακτης ανάγκης.
    Η επιλεκτική εφαρμογή των αποφάσεων από την εκτελεστική εξουσία δυστυχώς εσφαλμένα δικαιολογείται από τις εκδοθείσες αποφάσεις, ότι δήθεν δεν ισχύει το διαδικαστικό δεδικασμένο των πολιτικών δικών 2015, 2019, 2020, το οποίο δικαίωνε τους συνταξιούχους.

Το ΣτΕ, αιτιολογώντας τις αποφάσεις, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι «οι προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το έτος 2020 δεν είχαν λάβει υπόψη τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας που ελήφθησαν εκ των υστέρων ούτε το δημοσιονομικό κόστος της επίμαχης ρυθμίσεως, καθώς και της ανάγκης λήψεως μέτρων, σημαντικού δημοσιονομικού κόστους, για την διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών και την ενίσχυση των αμυντικών συστημάτων της χώρας».

Επιπλέον, το Ανώτατο Ακυρωτικό δικαστήριο, χαρακτηρίζει «έκτακτη» τη συγκεκριμένη περικοπή, επισημαίνοντας ότι δεν έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Επιβλήθηκε για λόγους δημοσιονομικούς και εφαρμόστηκε τότε, χωρίς να σημαίνει ότι επιτρέπεται να εφαρμοστεί ξανά στο μέλλον. Άρα, αφού είναι έκτακτη απόφαση, το ΣτΕ κρίνει ότι δεν επηρεάζει τα εισοδήματα των συνταξιούχων με μόνιμο τρόπο. Συνεπώς, δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας των περικοπών, που συντελέστηκαν πριν από μία δεκαετία.
Το τρικ με τα αναδρομικά που καταβλήθηκαν

Τα αναδρομικά, που χορηγήθηκαν (άτοκα) μετά τις δικαστικές αποφάσεις τον Οκτώβριο του 2020, αφορούσαν περίπου έναν στους δύο συνταξιούχους και μόνο για την κύρια σύνταξη.

Έναν χρόνο μετά, η κυβέρνηση δια της φορολόγησης -με αναγωγή στην κλίμακα φορολογίας για τα έτη 2015 και 2016- πήρε πίσω ποσοστό από 50% έως και άνω του 70%!

Στο αρχικό στάδιο της δικαστικής διαδικασίας, 2,5 εκατ. συνταξιούχοι διεκδικούσαν ποσά από περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα, που προσέγγιζαν τα 2,5 δισ. ευρώ. Ασφαλώς και μετά από την απόφαση του ΣτΕ το ποσό αυτό περιορίζεται σημαντικά, αφού μόνο όσοι συνταξιούχοι διαθέτουν σχετική δικαστική απόφαση μπορούν να λάβουν αναδρομικά.

Στην περίληψη της απόφασης που δημοσιεύθηκε, επισημαίνεται ότι ο νομοθέτης προέβη στις ανωτέρω επιλογές (δηλαδή στις περικοπές), αποβλέποντας στην εξισορρόπηση των συμφερόντων των συνταξιούχων, με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Το ΣτΕ επικαλείται προς τούτο, τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας στα δημόσια βάρη και την αρχή της αναλογικότητας.

Κάπως έτσι οι συνταξιούχοι, ανακηρύχθηκαν σε… επίσημους χορηγούς του ελληνικού κράτους!

https://kosmodromio.gr
Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.