ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΕΓΝΩΣΜΕΝΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ


 


  ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΒΟΜΒΑ Α ΠΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ ΠΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ

 
Ανοικτή επιστολή «βόμβα» με τίτλο «Σεβαστείτε το Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα!» υπογράφουν πάνω από 700 πανεπιστημιακοί και ερευνητές από 50 χώρες προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως – Υπογράφουν και σημαντικοί διανοούμενοι όπως οι Μαρία Τοντόροβα, Τζούντιθ Μπάτλερ, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Σλάβοϊ Ζίζεκ, Γουέντι Μπράουν, Χαλ Φόστερ, Τζόαν Γ. Σκοτ, Σούζαν Μπακ-Μορς, Σίλβια Φεντερίτσι, κ.α.

Με την ανοικτή επιστολή ακαδημαϊκοί και διανοούμενοι λένε ένα ηχηρό «όχι» για τη διάλυση που υφίστανται τα δημόσια πανεπιστήμια στην Ελλάδα ζητώντας μεταξύ άλλων από την Ελληνική κυβέρνηση:

– Να ματαιώσει την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας

– Να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, να σεβαστεί τους Έλληνες πανεπιστημιακούς και να ξεκινήσει γνήσιο διάλογο μαζί τους

Αναλυτικά η Ανοικτή Επιστολή «Σεβαστείτε το Δημοσιο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα!»

Η ανοικτή επιστολή «Σεβαστείτε το Δημόσιο Πανεπιστήμο στην Ελλάδα!» προέκυψε από διεθνή πρωτοβουλία πανεπιστημιακών και ερευνητών/τριών με αφορμή το νέο νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που υπονομεύει με απόλυτο τρόπο τη λειτουργία του Δημόσιου Πανεπιστημίου: τοποθετεί την αστυνομία στα πανεπιστήμια, επιβάλλει την κυριαρχία της αγοράς στη διάρθρωση προγραμμάτων σπουδών και τρόπων χρηματοδότησης (μέσω μάνατζερ) περιγράφοντας την ακόμη μεγαλύτερη απόσυρση του δημοσίου από την συνταγματική υποχρέωση χρηματοδότησης της τριτοβάθμιας εκπάιδευσης, επεκτείνει τις ελαστικές σχέσεις εργασίας και παράλληλα απο-δημοκρατικοποιεί τη διοίκηση του Πανεπιστημίου.

Η πρωτοβουλία αγκαλιάστηκε σε ελάχιστο χρόνο από εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και ερευνητές σε όλον τον κόσμο. Μέχρι στιγμής (η υπογραφή συνεχίζεται) 740 επιστήμονες από 50 χώρες σε όλον τον πλανήτη ένωσαν τη φωνή τους, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το επικίνδυνο και προσβλητικό για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τους λειτουργούς του νομοσχέδιο Κεραμέως. Πάνω από τους μισούς υπογράφοντες (384) είναι από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Από αυτούς 138 είναι επιστήμονες, πολλοί εμβληματικές μορφές, στα καλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπως το Χάρβαρντ, το Πρίνστον, το Κολούμπια, το NYU κ.ά., της χώρας δηλαδή που φέρεται ότι αποτελεί πηγή έμπνευσης για την υπουργό Παιδείας. Μαζί τους 261 υπογράφοντες εργάζονται σε εγνωσμένου κύρους ιδρύματα του Ηνωμένου Βασίλειου, όπως από την Οξφόρδη, το Κέιμπριτζ, το UCL το King’s κ.α., από τη χώρα δηλαδή όπου το εκπαιδευτικό σύστημα και οι λειτουργοί του βίωσαν πρώτοι και βιώνουν ακόμη με ιδιαίτερη ένταση τα καταστροφικά αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών στην εκπαίδευση. Κοντά τους υπογράφουν πλήθος από επιστήμονες από σπουδαία πανεπιστήμια της Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Ισπανίας, Βελγίου, Νορβηγίας, Βουλγαρίας, Δανίας, Ελβετίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας, Καναδά και Βραζιλίας, μεταξύ άλλων. Την ανοικτή επιστολή υπογράφουν επίσης πολλοί επιστήμονες από τη γειτονική Τουρκία, οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τί σημαίνει καταπάτηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Μαζί τους, τέλος, ενώνουν τη φωνή τους δεκάδες Έλληνες επιστήμονες που σταδιοδρομούν στο εξωτερικό, τόσο οι πιο ώριμοι που έχουν πείρα και γνώση των διεθνών δεδομένων, όσο και νέοι που αγωνιούν βλέποντας το Δημόσιο Ελληνικό Πανεπιστήμιο να «κλείνει» γι΄αυτούς ως χώρος αξιοπρεπούς εργασίας και προσφοράς προς την κοινωνία.

Σημαντικοί διανοούμενοι όπως οι Μαρία Τοντόροβα, Τζούντιθ Μπάτλερ, Γουέντι Μπράουν, Ετιέν Μπαλιμπάρ, Φρεντ Μοντ, Χαλ Φόστερ, Σλάβοϊ Ζίζεκ, Τζόαν Γ. Σκοτ, Σούζαν Μπακ-Μορς, Σίλβια Φεντερίτσι, και πολλοί άλλοι ενώνουν τη φωνή τους με εκατοντάδες πανεπιστημιακούς και ερευνητές/τριες όλων των βαθμίδων διεθνώς, και σας καλούν να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο και να ξεκινήσετε ουσιαστικό διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα στην Ελλάδα για τα ζητήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Με διακηρυγμένη την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού και την αριστεία, ελπίζουμε ότι «η φωνή των αρίστων», έστω και την ύστατη ώρα, θα εισακουσθεί και ότι θα προστατευθεί το πανεπιστήμιο και η χώρα από τις αναπόφευκτες τριβές και τις επερχόμενες ολέθριες συνέπειες για την υγιή και εύρυθμη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Διεθνής Πρωτοβουλία για την Υπεράσπιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου στην Ελλάδα

Για την συλλογή υπογραφών επισκεφθείτε το site μας: https://defendpublicuniversitiesgreece.wordpress.com/

Ακολουθεί η ανοικτή επιστολή και οι υπογραφές:

OPEN LETTER – RESPECT PUBLIC UNIVERSITIES IN GREECE!

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!

Εμείς, οι κάτωθι υπογραφόμενοι, είμαστε ακαδημαϊκοί, καθηγητές πανεπιστημίου και ερευνητές από όλον τον κόσμο που παρακολουθούμε με μεγάλη εγρήγορση και ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στο πεδίο της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Γράφουμε το ανοικτό αυτό γράμμα, πρώτα απ’ όλα, για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στα σωματεία διδασκόντων και διοικητικών υπαλλήλων και τους φοιτητές στην Ελλάδα, που έχουν εκφράσει την καθαρή και αποφασισμένη αντίθεσή τους στις λεγόμενες πανεπιστημιακές μεταρρυθμίσεις της παρούσας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Μαθαίνουμε ότι τα ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια – που παρά την ισχνή κρατική χρηματοδότηση έχουν αξιοσημείωτες διεθνείς επιτυχίες χάρη στη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του διδακτικού και διοικητικού τους προσωπικού, συκοφαντούνται αμείλικτα ως «χώροι ανομίας» στα ΜΜΕ που υποστηρίζουν την κυβέρνηση και ελέγχονται από αυτήν. (Για τον κρατικό έλεγχο και τη διαφθορά στα ελληνικά ΜΜΕ, σημειώνουνε ότι οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα το 2022 έδωσαν στην Ελλάδα, το λίκνο και σύμβολο της δημοκρατίας, τη χαμηλή θέση 108 στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου, την πιο χαμηλή μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχοντας πέσει 38 θέσεις εν σχέσει με πέρυσι).

Μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση, παρά τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες, επιμένει στην προώθηση του σχεδίου της να δημιουργήσει μια ειδική κρατική αστυνομία που θα εδρεύει στα δημόσια πανεπιστήμια. Το μέτρο αυτό θα διαβρώσει περαιτέρω την πανεπιστημιακή αυτονομία και θα διαταράξει βαθιά την ακαδημαϊκή ζωή και τις σπουδές. Παρά τις φιλοκυβερνητικές παράτες στα ΜΜΕ, μάθαμε από τους Έλληνες συναδέλφους μας για την περίφημη επίθεση της κρατικής αστυνομίας εναντίον διαδηλωτών φοιτητών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Μάιο, στην οποία ένας φοιτητής κτυπήθηκε από οβίδα κρότου-λάμψης που εκτοξεύθηκε απευθείας προς αυτόν. Από καθαρή τύχη και μόνο, ο φοιτητής δεν έπεσε νεκρός.

Μαθαίνουμε ότι, μέσα σε αυτή την τεταμένη και τοξική ατμόσφαιρα, η Υπουργός Παιδείας πρότεινε ένα νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη παιδεία που για πρώτη φορά καταργεί την δημοκρατική αρχή της εκλογής της διοίκησης του Πανεπιστημίου από την πανεπιστημιακή κοινότητα και αναθέτει τον διορισμό της σε συμβούλια αμφίβολης νομιμοποίησης εξαρτημένα από την εκάστοτε κυβέρνηση. Το νέο νομοσχέδιο (άν γίνει νόμος) θα διαταράξει βαθειά την ακαδημαϊκή ζωή σε κάθε της πτυχή, επιβάλλοντας νέες ιεραρχικές δομές και ανασχεδιάζοντας την πανεπιστημιακή εκπαίδευση ώστε να συμορφωθεί αυτή με τις αρχές της αγοράς και της λειτουργίες μιας επιχείρησης.

Μάθαμε επίσης ότι η Υπουργός Παιδείας έδωσε με την ανακοίνωση του νομοσχεδίου μια ισχνή προθεσμία μόνο δύο εδομάδων (!) για διαβούλευση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου, και ότι ο πρωθυπουργός σκοπεύει να εισαγάγει το νέο αυτό νομοσχέδιο στη βουλή και να το ψηφίσει με διαδικασίες εξπρές στις ερχόμενες εβδομάδες – παρά το γεγονός ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού το απέρριψε ομόφωνα.

Μάθαμε, τέλος, ότι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θεωρεί την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου ενάντια στη θέληση της ακαδημαϊκής κοινότητας ως μια από τις μεγαλύτερες «ιδεολογικές μάχες» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Πιστεύοντας ακράδαντα στην ανθρωπιστική αξία και τον προοδευτικό ρόλο της εκπαίδευσης στην κοινωνία, και κατανοώντας τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της κρατικής καταπάτησης της ακαδημαϊκής αυτονομίας μέσα από την επιβολή ακραίων νεοφιλελεύθερων δογμάτων στην εκπαίδευση, καλούμε τον πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση:

α) να ματαιώσει την μόνιμη εγκατάσταση ειδικής κρατικής αστυνομικής δύναμης στα ελληνικά πανεπιστήμια και να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να επαναφέρει την ηρεμία στα Πανεπιστήμια και να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα διαλόγου με τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους και τους φοιτητές, και

β) να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση που μονομερώς επεξεργάστηκε, να σεβαστεί την άποψη των Ελλήνων πανεπιστημιακών δασκάλων και να ξεκινήσει μαζί τους έναν γνήσιο διάλογο για τα προβλήματα και το μέλλον της ελληνικής ανώτατης εκπαίδευσης.

Με μεγάλη ανησυχία,

    Maria Todorova, Professor Emerita, University of Illinois Urbana-Champaign & American Academy of Arts and Sciences (USA)

    Judith Butler, Distinguished Professor in the Graduate School, University of California, Berkeley (USA)

    Wendy Brown, Professor, Institute for Advanced Study, Princeton, New Jersey (USA)

    Etienne Balibar, Anniversary Chair of Modern European Philosophy, Kingston University, London (UK)

    Fred Moten, Professor, New York University (USA)

    Joan W. Scott, Professor Emerita, School of Social Science, Institute for Advanced Study, Princeton, New Jersey (USA)

    Hal Foster, Professor of Art & Archaeology, Princeton University (USA)

    Slavoj Žižek, Researcher and Professor, Department of Philosophy, University of Ljubljana (Slovenia)

    Michael Herzfeld, Ernest E. Monrad Research Professor of the Social Sciences, Harvard University (USA)

    Thomas W. Gallant, Professor, University of California, San Diego (USA)

    Susan Buck-Morss, Distinguished Professor, CUNY Graduate Center (USA)

    Michael Meranze, Professor, University of California, Los Angeles (USA)

    Eduardo Cadava, Professor of English, Princeton University (USA)

    Silvia Federici, Emerita Professor at Hofstra University (USA)

    Cemal Kafadar, Professor, Harvard University (USA)

    Esra Akcan, Professor, Cornell University (USA)

    Heather Paxson, Professor and Head of Anthropology, Massachusetts Institute of Technology (USA)

    Lynne Segal, Professor, Birkbeck, University of London (UK)

    Nick Nesbitt, Professor, Princeton University (USA)

    Andrew Cole, Wilson Professor of Literature in the Department of English; Director of the Gauss Seminars in Criticism, Princeton University (USA)

    Ben Baer, Associate Professor of Comparative Literature, Princeton University (USA)

    Matthew Evangelista, President White Professor of History and Political Science in the Department of Government, Cornell University (USA)

    David Bateman, Associate Professor, Cornell University (USA)

    Fatma Müge Göçek, Professor of Sociology, University of Michigan (USA)

    Robert M. Hayden, Professor Emeritus, University of Pittsburgh (USA)

    Henry Reichman, Professor Emeritus, California State University East Bay (USA)

    David Laibman, Professor Emeritus, Economics, City University of New York (USA)

    Eugenia Georges, Professor, Department of Anthropology, Rice University (USA)

    Walter D Mignolo, William H. Wannamaker Distinguished Professor, Duke University (USA)

    Bob Jessop, Emeritus Professor, Lancaster University (UK)

    Stathis Gourgouris, Professor of Comparative Literature and Society, Columbia University (USA)

    Neni Panourgia, Associate Professor, Columbia University (USA)

    Yannis Hamilakis, Joukowsky Family Professor of Archaeology, and Professor of Modern Greek Studies, Brown University (USA)

    Enguenia Davidova, Professor, Portland State University (USA)

    Peter Linebaugh, Professor Emeritus, University of Toledo (USA)

    Angela Zito, Associate Professor of Anthropology and Religious Studies, NYU (USA)

    Vasuki Nesiah, Professor of Human Rights and International Law at the Gallatin School, NYU (USA)

    Paula Chakravartty, Associate Professor, Gallatin and Media, Culture and Communication, New York University (USA)

    David Cunningham, Professor, University of Westminster (UK)

    Susana Narotzky, Professor of Social Anthropology, Universitat de Barcelona (Spain)

    Yve-Alain Bois, Professor of Art History, School of Historical Studies, Institute for Advanced Study, Princeton (USA)

    Asli Niyazioglu, Associate Professor, University of Oxford, Oxford (UK)

    Rossen Djagalov, Associate Professor, New York University, New York (USA)

    Bethany Schmidt, Assistant Professor in Penology, University of Cambridge (UK)

    Vittorio Morfino, Professor, Università di Milano Bicocca (Italy)

    Sean Purdy, Professor, University of São Paulo (Brazil)

    Makis Solo​​mos, Professor, Paris 8 (France)

    Zeynep Gambetti, Associate Professor of Political Theory, Boğaziçi University (Turkey)

    Suzanne G. Cusick, Samuel Rudin University Professor in the Humanities and Music, New York University (USA)

    Avital Ronell, University Professor of the Humanities, New York University (USA) & Jacques Derrida Professor of Philosophy and Media, The European Graduate School, (Switzerland)

    Anthony Gorman, Senior Lecturer, Edinburgh University (UK)


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.