Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ δηλώνει «εξαιρετικά ευγνώμων» απέναντι στην Τουρκία


Το αίτημα ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι το μόνο πεδίο για παζάρια από την Τουρκία. Η διέλευση των ουκρανικών σιτηρών μέσω των Στενών, εν μέσω απειλής επισιτιστικής κρίσης στον πλανήτη, προϋποθέτει τη συναίνεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ἐρντογάν.

Ο Γενικός Γραμματέας ΟΗΕ δηλώνει «εξαιρετικά ευγνώμων», για τη στήριξη της παγκόσμιας επισιτιστικής επιχείρησης προς την Τουρκία –μία χώρα, δηλαδή, πού βαρύνεται με την εισβολή, κατοχή και εποικισμό μίας άλλης χώρας, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κατά την ενημέρωση των διαπιστευμένων δημοσιογράφων στην έδρα του ΟΗΕ, προ τριημέρου, ο εκπρόσωπος Τύπου Στέφαν Ντουζαρίκ ρωτήθηκε για τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σχετικώς με το σχέδιο του ΟΗΕ. Ένα σχέδιο πού αποσκοπεί στην δημιουργία ομάδος επαφής, με στόχο τη διευκόλυνση εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών στις ξένες αγορές.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ απάντησε ως εξής: «Έχουμε δει τις αναφορές από την Τουρκία και οι οποίες προέρχονται από διάφορα τηλεφωνήματα. Ὁ Γενικός Γραμματεύς είναι εξαιρετικά ευγνώμων για τη στήριξη πού παρέχει η Τουρκία για την αντιμετώπιση τής κατάστασης στη Μαύρη Θάλασσα και την υποστήριξη των προσπαθειών του ίδιου του Γενικού Γραμματέως».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκώφ ανακοίνωσε ότι την επομένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα επισκεφθεί την Άγκυρα και «το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών θα είναι ψηλά στην ατζέντα».

Δηλωτικό των τουρκικών κινήσεων είναι άρθρο γνώμης του Χάρλαν Ούλμαν, στην εφημερίδα «The Hill», υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο, «είναι η Τουρκία το νέο γεωστρατηγικό κέντρο βαρύτητας;».

«Οι ΗΠΑ και η Κίνα είναι οι δύο μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι οι δύο παγκόσμιες πυρηνικές υπερδυνάμεις. Ωστόσο, η Τουρκία, λόγω της γεωγραφίας και των απίστευτα καταστροφικών αποφάσεων του Ρώσου Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν, ενδεχομένως να ασκεί περισσότερη επιρροή και από τούς τρεις προς το παρόν» σημειώνει ο αρθρογράφος.

Επικαλούμενος δε τη Σύμβαση του Μοντραί και την γεωγραφική θέση της Τουρκίας, επισημαίνει πώς θα χρειασθεί να παρασχεθεί ναυτική συνοδεία στα πλοία πού θα μεταφέρουν τα σιτηρά από την Ουκρανία και η Τουρκία είναι η μόνη πού μπορεί να επιτρέψει το πέρασμα πολεμικών πλοίων στην Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζει.

Ο αρθρογράφος προκειμένου να δικαιολογήσει τον τίτλο εστιάζει και στη διαμάχη που έχει η Άγκυρα με τη Σουηδία κατά κύριο λόγο. Μία ενδεχόμενη αποχή, αντί αρνητικής ψήφου, στην ψηφοφορία διευρύνσεως του ΝΑΤΟ, μπορεί να αποτελεί λύση, μπορεί και όχι, με τον Χάρλαν Ούλμαν να κλίνει υπέρ της δεύτερης εκδοχής.

Στο εν εξελίξει διεθνές «παζάρι», το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωνε ότι τα πλοία που μεταφέρουν σιτηρά μπορούν να αποπλεύσουν από τα ουκρανικά λιμάνια στην Μαύρη Θάλασσα μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων» και επίσης ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Και την ίδια ώρα, ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Άγκυρα δήλωνε ότι «η Ρωσία κλέβει ξεδιάντροπα τα σιτηρά τής Ουκρανίας και τα πουλά σε ξένες χώρες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Τουρκία».

militaire.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.