Τεράστειες οφειλές 1,5 εκατομμυρίων νοικοκυριών στην εφορία! Οι οφειλές ξεκινούν από 50 και φτάνουν εως 500 ευρώ


 


Εκρηκτική αύξηση στο πλήθος των οφειλετών με χρέη από 50 έως 500 ευρώ που θεωρείται η μαρίδα καταγράφεται στα στοιχεία με τα ληξιπρόθεσμα που αποτυπώνουν την σφοδρότητα των κυμάτων της ακρίβειας και το μέγεθος της οικονομικής αιμορραγίας που υφίστανται πάνω από 1,5 εκατ. νοικοκυριά.
Σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη βουλή μέσα σε ένα χρόνο οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας αυξήθηκαν κατά 265.153 πρόσωπα.
Πιο συγκεκριμένα στα τέλη Απριλίου ο αριθμός τους έφθασε στα 1.532.349 άτομα από 1.267.196 που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Οι οφειλέτες του 500αρικου χρωστούν συνολικά 309 εκατ. ευρώ ενώ στην απέναντι όχθη βρίσκονται 8.827 μεγαλοοφειλέτες οι οποίοι έχουν φεσώσει την Εφορία με 89,8 δισ. ευρώ ή με 10 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Μάλιστα τα χρέη της συγκεκριμένης ομάδας φούσκωσαν κατά 2,6 δισ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό Απρίλιο κυρίως από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Αναλυτικότερα με βάση τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη βουλή:

    Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος του Απριλίου 2022 διαμορφώθηκαν στα 112,55 δις. ευρώ από 109,08 δις. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο του 2021 καταγράφοντας αύξηση 3,465 δισ. ευρώ.
    Το 22,6% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που αντιστοιχεί σε 25,4 δισ ευρώ αφορά σε οφειλές που χαρακτηρίζονται ως ανεπίδεκτες είσπραξης.

Κατά συνέπεια το πραγματικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο, δηλαδή το συνολικό υπόλοιπο μετά την αφαίρεση του ανεπίδεκτου είσπραξης υπολοίπου, ανέρχεται στα 87,1 δις ευρώ και είναι αυξημένο κατά 2,3 δισ. ευρώ.

    Το 51,3% των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που αντιστοιχεί σε 44,7 δις ευρώ, πηγάζει από φορολογικές οφειλές (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, φόροι στην περιουσία, ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κτλ.).

Το υπόλοιπο των πραγματικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προέρχεται από άλλες κατηγορίες οφειλής, οι οποίες παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό είσπραξης.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε αυτές περιλαμβάνονται τα πρόστιμα (φορολογικά και μη φορολογικά) τα οποία αποτελούν το 28,1% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, καθώς αγγίζουν τα 24,5 δις ευρώ και οι μη φορολογικές οφειλές (καταπτώσεις εγγυήσεων, δικαστικά έξοδα, καταλογισμοί κτλ.), οι οποίες αποτελούν το 20,6% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 17,9 δισ. ευρώ.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι 8,9 δισ ευρώ από τις φορολογικές οφειλές πηγάζουν από αφερέγγυους οφειλέτες και 9,4 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές με λήξη δόσεων πέραν της τελευταίας δεκαετίας, απομένουν 26,4 δις ευρώ οφειλών από τις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, πηγάζει άνω του 90% των εισπράξεων.
Με άλλα λόγια το σύνολο σχεδόν των εισπράξεων προέρχεται από μόλις το 30,3% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, που ισοδυναμεί με το 23,5% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.

    Στο τέλος του Απριλίου του 2022 παρατηρείται αύξηση του αριθμού των οφειλετών κατά 6.806 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στους 3.994.665 οφειλέτες.


Η εν λόγω αύξηση πηγάζει πρωτίστως από την κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ (στην οποία συσσωρεύεται το 39% των οφειλετών) με το πλήθος τους να εμφανίζεται αυξημένο κατά 265.153 πρόσωπα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.


    Αύξηση των οφειλετών διαπιστώνεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλής, με εξαίρεση αυτή που περιλαμβάνει χρέη μέχρι 50 ευρώ, στην οποία ο αριθμός των οφειλετών περιορίστηκε κατά 296.923 πρόσωπα.


Στη μείωση αυτή συνέβαλε κυρίως η περιοδική διαγραφή βεβαιωμένων ανείσπρακτων οφειλών νομικών προσώπων ή τρίτων με εισπρακτέο υπόλοιπο ανά βασική οφειλή μικρότερο του 1 ευρώ.
Η συγκεκριμένη διαγραφή οδήγησε σε μείωση του πλήθους των οφειλετών στην κατηγορία οφειλής μικρότερης του 1 ευρώ κατά 280.463 πρόσωπα σε ετήσια βάση, με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται σε 69.414.

    Αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες οφειλής, με τη μεγαλύτερη να πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,6 δις ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 310 πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.
Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 2,2 δις ευρώ σε ετήσια βάση.

    Από τα νομικά πρόσωπα προέρχεται το 73% των οφειλών στο συγκεκριμένο εύρος οφειλής με το ληξιπρόθεσμο υπόλοιπό τους να αγγίζει στο τέλος του Απριλίου του 2022 τα 65,6 δισ. ευρώ.

Τα νομικά πρόσωπα που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.376 καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 181 νομικά πρόσωπα.

Πηγή: bankingnews.grΜοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.