Guardian: Στην Κίνα χιλιάδες Ουιγούροι κρατούνται παράνομα απ’ την αστυνομία


Φωτογραφίες και έγγραφα της κινεζικής αστυνομίας διέρρευσαν και ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Τα δημοσιεύματα προκάλεσαν διεθνή προβληματισμό γύρω από την απάνθρωπη μεταχείριση των Ουιγούρων από το Πεκίνο στο Σινγιάνγκ καθώς αποκαλύπτουν χιλιάδες κρατούμενους Ουιγούους απεικονίζονται σε άθλιες συνθήκες.

Οι Ουιγούροι είναι τουρκογενής εθνοτική ομάδα και ζουν κυρίως στην αυτόνομη επαρχία της Σιντσιάνγκ, ανατολικά του Τουρκιστάν, στο βορειοδυτικό κομμάτι της Κίνας.

Η Αυτόνομη Περιοχή των Ουιγούρων του Σιντζιάνγκ αποτελεί τη μεγαλύτερη σε έκταση μονάδα διοικητικής διαίρεσης στην Κίνα και συνορεύει με τη Ρωσία, τη Μογγολία, το Καζακστάν, το Κιριγκιστάν, το Τατζικιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την διαμόρφωση της γεωπολιτικής στην περιοχή και τις εντάσεις που συχνά αναδύονται.

Η δημοσίευση του αστυνομικού αρχείου φωτίζει την απάνθρωπη μεταχείριση της μειονότητας και δημοσιεύθηκε την στιγμή που εκπρόσωπος της  Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, επισκέφθηκε πόλεις της περιοχής, σύμφωνα με άρθρο της Guardian.

«Τα δεδομένα – που αναφέρονται ως αρχεία της αστυνομίας του Σιντζιάνγκ και δημοσιεύθηκαν από μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του BBC – χρονολογούνται από το 2018 και διαβιβάστηκαν από χάκερ στον Δρ Adrian Zenz, μελετητή και ακτιβιστή με έδρα τις ΗΠΑ, ο οποίος το μοιράστηκε με διεθνή μέσα ενημέρωσης νωρίτερα αυτό το έτος. Περιλαμβάνει χιλιάδες φωτογραφίες κρατουμένων και λεπτομέρειες για μια πολιτική πυροβολισμών για ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν», αναφέρει η Guardian.

«Η κινεζική Κυβέρνση κατηγορείται ότι συνέλαβε περισσότερους από 1 εκατομμύριο Ουιγούρους και άλλες Μουσουλμανικές μειονότητες στην ακροδυτική περιοχή, στο πλαίσιο πολυετούς καταστολής που οι ΗΠΑ και πολιτικοί σε άλλες δυτικές χώρες έχουν χαρακτηρίσει “γενοκτονία”», συνεχίζει το δημοσίευμα το οποίο επικαλούμενο ερευνητές και ακτιβιστές που βρέθηκαν στην περιοχή υποστηρίζει πως εκτός από τις μαζικές κρατήσεις, οι κινεζικές αρχές διεξάγουν εκστρατεία καταναγκαστικής εργασίας, εξαναγκαστικής στείρωσης και καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ουιγούρων.

Παρά τα δημοσιεύματα και τις μαρτυρίες οι κινέζοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες διαψεύδουν του ισχυρισμούς αποκαλώντας τους «τα ψέματα του αιώνα» και επιμένουν ότι η πολιτική του Πεκίνου στο Σινγιάνγκ ασχολείται με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την αποριζοσπαστικοποίηση και την επαγγελματική κατάρτιση, αναφέρει η Guardian.

Η  μαζική διαρροή αστυνομικών δεδομένων συνέπεσε με το ταξίδι της Μιτσέλ Μπατσελέ, πρώην προέδρου της Χιλής και Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με σκοπό την προώθηση, προστασίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg News.

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.