Γερμανία κατά Γαλλίας για την πυρηνική ενέργεια!! Η Γερμανία προτίθεται να καταψηφίσει την πρόταση της Κομισιόν η οποία χαρακτηρίζει την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη!!


 


 

Η Γερμανία θα καταψηφίσει την αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν η οποία θα χαρακτηρίζει την πυρηνική ενέργεια ως πράσινη, αλλά δεν θα καταθέσει μήνυση κατά του σχεδίου, ανέφεραν Γερμανοί αξιωματούχοι στο POLITICO.

Αξιωματούχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο POLITICO ότι το Βερολίνο ενημέρωσε τη γαλλική προεδρία του Συμβουλίου ότι σκοπεύει να καταψηφίσει το μέτρο. Η Γαλλία, η οποία κατέχει επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, είχε ζητήσει από τις χώρες να υποδείξουν μέχρι την Παρασκευή αν θα ψηφίσουν ή όχι την πρόταση.

Η Επιτροπή παρουσίασε το πολυαναμενόμενο «σήμα βιωσιμότητας» για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα στα τέλη του περασμένου έτους.

Το σήμα βιωσιμότητας αφορά ένα σύστημα ταξινόμησης για τις βιώσιμες επενδύσεις. Ο χαρακτηρισμός ορισμένων επενδύσεων ως βιώσιμων αποσκοπεί στην προσέλκυση επενδυτών προκειμένου να προωθηθεί η ενεργειακή μετάβαση.

 
Αντιδρούν οι Πράσινοι

Το γεγονός ότι η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίζεται ως πράσινη τεχνολογία — κάτι για το οποίο η Γαλλία είχε πιέσει — προκάλεσε αμέσως την έντονη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης και ιδίως των υπουργών του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο αντιτίθεται στην πυρηνική ενέργεια από την ίδρυσή του πριν από περίπου 40 χρόνια.

Ωστόσο, η πρόταση θεωρήθηκε ευρέως ως μία «γεφυρα»
που είχε ως στόχο να εξευμενίσει τόσο το Παρίσι όσο και το Βερολίνο, καθώς έβαλε επίσης μια πράσινη ετικέτα στο φυσικό αέριο, το οποίο η Γερμανία επέμεινε ότι είναι απαραίτητο ως τεχνολογία μετάβασης που στηρίζεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Έκτοτε, οι Γερμανοί Πράσινοι πιέζουν όχι μόνο να απορρίψουν την πρόταση της Επιτροπής, αλλά και να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Αυστρίας και να καταθέσουν αγωγή κατά του σχεδίου.

Ωστόσο, οι άλλοι δύο εταίροι του συνασπισμού στη γερμανική κυβέρνηση — οι Σοσιαλδημοκράτες του Καγκελάριου Olaf Scholz και ο φιλελεύθερος υπουργός Οικονομικών του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος Christian Lindner — ήταν πιο επιφυλακτικοί σχετικά με μια τέτοια ενέργεια (σ.σ. κατάθεση αγωγής).

Στο πλαίσιο συμφωνίας στην οποία κατέληξαν τα τρία κόμματα του συνασπισμού, το Βερολίνο θα καταψηφίσει τώρα την πρόταση, ωστόσο δεν θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

«Η γερμανική κυβέρνηση... δεν πρόκειται να καταθέσει μήνυση καθώς δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα αυτό», ανέφερε ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Αυτό καθιστά την ψήφο της Γερμανίας σε μεγάλο βαθμό συμβολική, καθώς απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία τουλάχιστον των δύο τρίτων των 27 χωρών της ΕΕ, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού του μπλοκ, για να εμποδίσουν το σχέδιο της ΕΕ.

Μέχρι στιγμής, μόνο μια μειοψηφία χωρών όπως η Γερμανία, η Αυστρία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία έχουν επικρίνει την πρόταση.

Ο ευρωβουλευτής Rasmus Andresen αντέδρασε με χαρά στην είδηση από το Βερολίνο. «Το γερμανικό 'όχι' αποτελεί χαστούκι για την Επιτροπή της ΕΕ. Η πίεση προς την Ursula von der Leyen να τερματίσει αυτή την παρεκτροπή αυξάνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αντιπροσωπείας των Πρασίνων.

Οι Πράσινοι στη Γερμανία κάλεσαν τώρα και άλλα κράτη μέλη να αντιταχθούν στην πρόταση της Κομισιόν. Τον Ιούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τη θέση του επί της πρότασης.


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.