Τσαβούσογλου..πάλι. προκαλεί ακραία



 Τσαβούσογλου..πάλι. προκαλεί ακραία 

Κλιμακούμενη και σε καθημερινή βάση είναι πλέον η επιθετικότητα της Τουρκίας, με εμπρηστικές δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών παραγόντων της χώρας, οι οποίοι ζητούν, χωρίς καν να χρησιμοποιούν διπλωματική γλώσσα, την ανατροπή των Συνθηκών που έχουν υπογραφεί εδώ και δεκαετίες και την αλλαγή του καθεστώτος -και τελικά της κυριαρχίας- των νησιών του Αιγαίου. Πρόκειται για εκφράσεις ακραίου αναθεωρητισμού από την πλευρά της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας, οι οποίες αυξάνονται σε συχνότητα και ένταση.

Το πρωί της Τρίτης (31/5) ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και εξαπέλυσε ευθείες απειλές εναντίον της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου είπε: «Υπάρχει όρος και στις δύο Συνθήκες για αποστρατιωτικοποίηση. Η Ελλάδα από το 1960 τα στρατιωτικοποιεί. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν. Αν δεν υποχωρήσει η Ελλάδα, θα ανοίξουμε προς συζήτηση το θέμα της κυριαρχίας τους». Συμπλήρωσε δε ότι η Άγκυρα έχει στείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ με τις οποίες καταγγέλλει την Αθήνα για παραβίαση. 

Ο Τσαβούσογλου παρουσίασε μάλιστα και χάρτη στον οποίο έχει «γκριζάρει» όλα τα ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στα παράλια της Τουρκίας, από τη Σαμοθράκη έως τη Ρόδο. 



Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η Τουρκία τερματίζει τον κοινό μηχανισμό με την Ελλάδα, κάνοντας λόγο για εχθρικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και για ασυνεπή στάση της Αθήνας στις προσπάθειες διαλόγου. «Οι Έλληνες πολιτικοί πιστεύουν ότι δεν θα έχουν ικανοποιημένο το ακροατήριό τους αν δεν επιτεθούν στην Τουρκία 5-10 φορές την ημέρα», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Οι δηλώσεις Μπαχτσελί

Τη σκυτάλη πήρε λίγη ώρα αργότερα ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας και κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, ο Μπαχτσελί είπε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν πήρε το μάθημά της από τους βάρβαρους παππούδες τους που ρίχτηκαν στη θάλασσα. Οι ψυχές τους παγιδεύτηκαν στον βυθό». Στη συνέχεια χρησιμοποίησε τον ανιστόρητο χαρακτηρισμό «κλεμμένα» για να μιλήσει για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και απείλησε ανοιχτά με πόλεμο. «Η Ελλάδα παίζει με τη φωτιά. Οι εννέα αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα απειλούν την ασφάλειά μας. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως όργανο. Αυτή είναι μια πρόσκληση που το τέλος της θα ανοίξει τη διαδικασία των όπλων. Το εσωτερικό και το εξωτερικό μέτωπο κατοχής να μη βγάλουν ούτε στιγμή από το μυαλό τους ότι τα κλεμμένα θα επιστραφούν οπωσδήποτε στον ιδιοκτήτη» είπε.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Η απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος χαρακτήρισε «κλιμακούμενη» την προκλητικότητα από τους Τούρκους και μίλησε για δηλώσεις «ανιστόρητες και απαράδεκτες σε όλα τα επίπεδα».

«Αντιμετωπίζουμε άμεσα αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις σε όλα τα επίπεδα, στους συμμάχους και στις διμερείς σχέσεις. Είναι ανιστόρητες αυτές οι δηλώσεις και δεν εδράζονται πουθενά. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην κυριαρχία μας και την προστασία της.

Όλα αυτά αντανακλούν τα πολλαπλά εσωτερικά προβλήματα του Ερντογάν, την νευρικότητα και τη δυσαρέσκεια που υπάρχει εξαιτίας των αλλεπάλληλων επιτυχιών του πρωθυπουργού στη διεθνή σκηνή» είπε ο κ. Οικονόμου σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real.

Σε ερώτηση για τις  «υβριδικές απειλές»  ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι μπορεί να είναι απειλές όπως στον Έβρο το 2020  ή στην κυβερνοασφάλεια.

«Κάθε χώρα που αντιλαμβάνεται το διεθνές περιβάλλον οφείλει να παίρνει τα μέτρα της να τις αντιμετωπίσει. Στο παρελθόν διαχειριστήκαμε επιτυχώς τέτοιες απειλές που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας όπως στο χώρο της κυβερνοασφάλειας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
zougla.gr

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.