Η ΔΕΗ τρέχει στον Αρειο Πάγο για να προλάβει τις συλλογικές αγωγές για την ρήτρα αναπροσαρμογής!!




Η συζήτηση στον 'Αρειο Πάγο επί του αιτήματος να διεξαχθεί πιλοτική δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 14 Ιουνίου

Αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης για την ρήτρα αναπροσαρμογής των τιμολογίων ρεύματος κατέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες η ΔΕΗ, προκειμένου να προλάβει τις μαζικές προσφυγές και ένα νέο κίνημα «Δεν πληρώνω».

Η πιλοτική δίκη εφαρμόζεται σε περιπτώσεις που υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα που αφορά μεγάλη μερίδα πολιτών, προκειμένου το επίμαχο ζήτημα να κρίνεται σε κορυφαίο επίπεδο νωρίτερα και να μην παρατείνεται η εκκρεμότητα και κατά συνέπεια η αβεβαιότητα αλλά και τα έξοδα των διαδίκων.

Συλλογική αγωγή από ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ κατά της ρήτρας

Αφορμή για το αίτημα της ΔΕΗ στάθηκε η συλλογική αγωγή που έχουν καταθέσει καταναλωτικές οργανώσεις - ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ - ζητώντας να κηρυχθεί παράνομος ο τρόπος εφαρμογής της ρήτρας.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω της ρήτρας μεταφέρεται στα τιμολόγια η αύξηση του κόστους παραγωγής ρεύματος το οποίο λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει εκτοξευθεί.
Η συζήτηση στον 'Αρειο Πάγο επί του αιτήματος να διεξαχθεί πιλοτική δίκη έχει προσδιοριστεί για τις 14 Ιουνίου.
Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι οι δίκες που έχουν προσδιοριστεί στο μεταξύ για την ρήτρα αναπροσαρμογής ύστερα από αιτήσεις καταναλωτών, πιθανότατα θα αναβληθούν.

Τι είναι η πιλοτική δίκη

Το αίτημα υποβλήθηκε με βάση τη διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στις αλλαγές του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την πιλοτική ή πρότυπη δίκη και στον Άρειο Πάγο. Ήδη, η διαδικασία εφαρμόζεται στο Συμβούλιο Επικρατείας και αυτή η υπόθεση (ρήτρα αναπροσαρμογής) είναι από τις πρώτες που θα εφαρμοστεί και στην πολιτική δικαιοσύνη. Η πιλοτική δίκη, ως θεσμός, εφαρμόζεται σε κεντρικά ομοειδή ζητήματα που αφορούν μεγάλη μερίδα του κόσμου και για τα οποία εκκρεμούν πάρα πολύ μεγάλος αριθμός προσφυγών.

www.bankingnews.gr 

 Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε. 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.