Τη Δευτέρα η συνάντηση Μπάιντεν - Μητσοτάκη



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα για τις Ηνωμένες Πολιτείες: τη Δευτέρα στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδας θα συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, με μεγάλη ατζέντα, Την Τρίτη, θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση στο Κογκρέσο, στην πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Καπιτώλιο.

Θα υπάρχει ένα αρχικό τετ α τετ μπροστά στις κάμερες, θα ακολουθήσουν οι κατ’ ιδίαν συνομιλίες των δύο ηγετών και στη συνέχεια οι διευρυμένες συνομιλίες με τους υπουργούς που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

Στην ατζέντα των συνομιλιών η τουρκική προκλητικότητα, με τον πρωθυπουργό να παραθέτει– σύμφωνα με πληροφορίες – στον πρόεδρο των ΗΠΑ στοιχεία για τον αριθμό των τουρκικών υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά, η ουκρανική κρίση, τα ενεργειακά, δεδομένου ότι η χώρα μας επιχειρεί να καταστεί ενεργειακός κόμβος λόγω της προνομιακής γεωστρατηγικής της θέσης, διμερή ζητήματα στρατηγικής σημασίας, αλλά και οι αμερικανικές επενδύσεις στη χώρα μας.

Την Τρίτη η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο
Μια ημέρα μετά την Τρίτη ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στο Κογκρέσο, θα θέσει όλα τα ζητήματα που αφορούν τη χώρα μας, αλλά και το ρόλο της Ελλάδας στο διεθνές γίγνεσθαι.
Πρόκειται για ένα προνόμιο που δίνεται για πρώτη φορά σε Έλληνα πρωθυπουργό όπως τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας – ο οποίος θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό – σημειώνοντας:

«Αποτελεί σημαίνουσα συμβολική κίνηση από αμερικανικής πλευράς, προκειμένου να τονιστεί η συμπόρευση Αθήνας και Ουάσιγκτον στο πεδίο των αξιών και των αντιλήψεων. Θεωρείται δικαίως η πιο αναβαθμισμένη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού τα τελευταία χρόνια».

Η πρόεδρος της βουλής των αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι – η οποία και απηύθυνε την πρόσκληση στον πρωθυπουργό – χαρακτηρίζει την Ελλάδα ισχυρό, στρατηγικό σύμμαχο για την προώθηση της σταθερότητας και της ασφάλειας επισημαίνοντας ότι:

«Το Κογκρέσο και η κυβέρνηση παραμένουν δεσμευμένοι στην προώθηση της ασφάλειας της Ελλάδας και της σταθερότητας της περιοχής».

Η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αναμένεται να ολοκληρωθεί με το δείπνο που διοργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Πηγή: ΕΡΤ


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.