Αγιά Σοφιά: Ξύνουν τους τοίχους και παίρνουν κομμάτια για ενθύμια


Νέες εικόνες-ντροπής είδαν το φως της δημοσιότητας όπου δείχνουν επισκέπτες να ξύνουν τους τοίχους του ναού και να τοποθετούν μικρά κομμάτια και σκόνη σε σακούλες, προκειμένου να τα πάρουν ως αναμνηστικά.

Χρήστης ανάρτησε φωτογραφίες δύο γυναικών που «παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο του κτιρίου και τα τοποθετούν σε σακούλες», επισημαίνοντας ότι «κάποια εποχή δεν μπορούσε κανείς να βγάλει φωτογραφία με φλας, επειδή θα προκαλούνταν ζημιά στους τοίχους. Τώρα αποκολλούν κομμάτια από τους τοίχους και τα τοποθετούν σε σακούλες ως ενθύμια. Πού είναι ο σεβασμός, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Αγία Σοφία που είναι όρθια εδώ και 1485 χρόνια; Προτού γίνουν χειρότερα τα πράγματα, παρακαλώ να σταματήσουν αυτά. Αυτό δεν αποτελεί λατρεία…».

«Μετά τις προκαταλήψεις που έφαγαν την πόρτα, τώρα και αυτό! Ξηλώνουν και παίρνουν ως “αναμνηστικό” τους τοίχους της Αγίας Σοφίας», αναφέρει η εφημερίδα Akşam.

«Σκανδαλώδεις ισχυρισμοί για την Αγία Σοφία! “Παίρνουν κομμάτια από τον τοίχο θεωρώντας τα ιερά”», σημειώνει η ιστοσελίδα Tele1.

Όπως σημειώνει η αρχιτέκτονας Σεντά Οζέν Μπιλγκιλί, «πιστεύω πως αυτοί που αφαιρούν τα κομμάτια θεωρώντας τα ιερά είναι ξένοι επισκέπτες και εάν υπάρξει έρευνα αυτό θα βρεθεί. Στο παρελθόν τουρίστες έπαιρναν αναμνηστικά από τα μωσαϊκά!

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού πρέπει να επανέλθει στην Αγία Σοφία και να προστατεύσει το χώρο του ισογείου τον οποίο επισκέπτεται ο κόσμος. Η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας δεν μπορεί να “προστατευθεί” με πειράματα. Είναι πραγματικά λυπηρό κάθε μέρα να διαβάζουμε μια νέα είδηση».

«Πάλι η Αγία Σοφία. Πάλι περίεργες εικόνες», τονίζει από την πλευρά της η ιστοσελίδα Odatv.  Το Odatv επικοινώνησε με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και ζήτησε εξηγήσεις, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξαν σαφείς απαντήσεις σχετικά με το περιστατικό. Επίσης, σημειώνει ότι δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με το Ίδρυμα του Πορθητή που είναι αρμόδιο για την προστασία της Αγίας Σοφία και συνεπώς δεν έγινε επίσημη δήλωση.

Με πληροφορίες από το Sigma Live

Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.