Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Συναγερμός στον ΕΟΔΥ - Τρία κρούσματα στην Ελλάδα


 




Εντοπίστηκαν τα τρία πρώτα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας στην Ελλάδα. Συναγερμός στον ΕΟΔΥ, που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση το απόγευμα της Πέμπτης, 12 Μαΐου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του «πιθανού κρούσματος», σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι ηλικίες και τα συμπτώματα των παιδιών

Τα δύο εξ αυτών, ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμέτους) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων (τρανσαμινάσες >500 IU/ml).

Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες>500 IU/ml σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Ο έλεγχος για ιογενείς ηπατίτιδες Α-Ε ήταν αρνητικός σε όλα τα παιδιά Από τον υπόλοιπο εργαστηριακό έλεγχο σε κανένα παιδί δεν ανιχνεύτηκε ιός EBV, CMV, αδενοϊός ή SARS-CoV-2. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.
«Καμπανάκι» γιατρών για ύποπτα συμπτώματα

Οι κλινικοί γιατροί είναι σε εγρήγορση για αυτήν την αναδυόμενη κατάσταση, έχουν ενημερωθεί και επαγρυπνούν για την έγκαιρη ανίχνευση παιδιών ηλικίας έως 16 ετών, που παρουσιάζουν σημεία και συμπτώματα ηπατίτιδας, χωρίς σαφή αιτιολογία και σε τέτοια περίπτωση συμπληρώνουν και αποστέλλουν στον ΕΟΔΥ δελτίο δήλωσης κρούσματος.

«Ο ΕΟΔΥ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της κατάστασης, βρίσκεται σε συστηματική επικοινωνία με τους ευρωπαϊκούς φορείς Δημόσιας Υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και έχει ήδη ενημερώσει σχετικά, όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς και τις Επιστημονικές Εταιρείες, τα μέλη των οποίων ενδέχεται να αντιμετωπίσουν παρόμοια περιστατικά. Επίσης, έχουν σταλεί οδηγίες για τη συλλογή και αποστολή δειγμάτων στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, ώστε να γίνεται άμεσα ο απαιτούμενος έλεγχος για τον εντοπισμό της αιτίας της επιδημικής έξαρσης» τονίζεται στη σχετική ενημέρωση του ΕΟΔΥ.
Τι γνωρίζει ο ΠΟΥ

Ως τώρα ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει 170 κρούσματα σε 16 χώρες, η πλειονότητα των οποίων εντοπίζεται στη Βρετανία και αφορά κυρίως παιδιά κάτω των 10 ετών.

Οι ειδικοί αναφέρουν πως βρίσκονται αντιμέτωποι κάτι απρόσμενο και έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης, καθώς οι επιστήμονες εξετάζουν τα αίτια της ηπατίτιδας, ώστε ο ΠΟΥ να είναι σε θέση να καθορίσει τις προτάσεις διαχείρισης προς γονείς και υγειονομικούς. Η δρ Ιστερμπρουκ σημείωσε πως τα παιδιά που ασθενούν ήταν προηγουμένως υγιή και δεν βρέθηκαν θετικά σε κάποιους από τους γνωστούς τύπους ηπατίτιδας (A, B, C, D, E), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε η ανάγκη για μεταμόσχευση ήπατος.
Τι ξέρουμε για τα αίτια

Οι αρμόδιοι εξετάζουν ιούς, βακτήρια, τρόφιμα, τοξίνες και θεραπευτικές αγωγές που συνήθως προκαλούν ηπατίτιδα, ωστόσο κανένας από τους «υπόπτους» δεν είναι σε θέση να εξηγήσει την τωρινή εικόνα. Επιπροσθέτως, δεν έχει εντοπιστεί κάποιο κοινό βακτήριο ή άλλος συνδετικός κρίκος (τρόφιμο, ταξίδι) που να ευθύνεται για την ηπατίτιδα σε παιδιά. Επίσης κανέναν παιδί δεν είχε κάνει το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, σύμφωνα με την καταγραφή που έχει γίνει προς το παρόν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις εντοπίστηκε αδενοϊός που ευθύνεται για γαστρεντερίτιδες, όμως σε αυτή τη φάση των ερευνών αποτελεί μια πρώτη ένδειξη για το τι προκαλεί την ηπατίτιδα και εξετάζεται εκτενώς.
Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς

Αν οι γονείς παρατηρήσουν κίτρινη απόχρωση στα μάτια και στο δέρμα των παιδιών τους και σκουρόχρωμα ούρα θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό. Για την πρόληψη, είναι σημαντικό να τηρούνται τα μέτρα υγιεινής προστασίας. Κάποια από τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα είχαν ίκτερο, κλασικά συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, διάρροια και κόπωση.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως η οξεία ηπατίτιδα είναι σπάνια και οι γαστρεντερίτιδες και οι διάρροιες είναι κοινές στα παιδιά, γι’ αυτό και οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθήσουν τη διάρκεια και την ένταση τέτοιων συμπτωμάτων, ώστε να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.
 Από ethnos.gr


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.