Χονγκ Κονγκ: Στην ηγεσία ο μοναδικός υποψήφιος, Τζον Λι


Ο Τζον Λι ορίστηκε νέος ηγέτης του Χονγκ Κονγκ, μετά από κλειστή διαδικασία ψηφοφορίας στην οποία ήταν ο μοναδικός υποψήφιος.

Ο διορισμός του θεωρείται ευρέως ως μια κίνηση από την κινεζική κυβέρνηση, για ελέγχει ακόμη περισσότερο την πόλη.

Γνωστός ως ένθερμος υποστηρικτής του Πεκίνου, ο Λι επέβλεψε τις συχνά βίαιες καταστολές των διαδηλωτών «υπέρ της δημοκρατίας» το 2019.

Ο Λι αντικαθιστά την απερχόμενη διευθύνουσα σύμβουλο Κάρι Λαμ, η οποία υπηρετούσε από το 2017.

Οι ηγέτες του Χονγκ Κονγκ επιλέγονται από μια επιτροπή κλειστού κύκλου περίπου 1.500 μελών, τα οποία είναι σχεδόν όλοι υποστηρικτές του Πεκίνου - αν και αυτή τη φορά υπήρχε μόνο ένας υποψήφιος για να εκλεγεί.

Ο Λι, ο οποίος ήταν ο πρώην Γενικός Γραμματέας και ο δεύτερος υψηλότερος αξιωματούχος της πόλης, θεωρούνταν πάντα ο προτιμότερος αντικαταστάτης της Κάρι Λαμ, που νωρίτερα ανακοίνωσε, ότι δεν θα διεκδικούσε δεύτερη θητεία.


Ποιος είναι ο νέος ηγέτης του Χονγκ Κονγκ;

Ωστόσο, παρόλο που ο Λι έχει την υποστήριξη του Πεκίνου, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής για τον ρόλο του στην καταστολή των διαδηλωτών, αφού κατά τη διάρκεια αυτών, έκανε χρήση κανονιών νερού, λαστιχένιων σφαιρών, δακρυγόνων και περιστασιακά πραγματικών πυρομαχικών για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Ο Λι συνέχισε να υποστηρίζει το αμφιλεγόμενο αυτό νομοσχέδιο του 2019, παρά τις αντιδράσεις και το 2020 υποστήριξε επίσης, την επιβολή ενός νόμου για την εθνική ασφάλεια που ποινικοποίησε τις περισσότερες μορφές πολιτικής διαμαρτυρίας και διαφωνίας, μειώνοντας την αυτονομία της πόλης.

Ο Λι υποστήριξε ότι ο νόμος θα βοηθούσε στην αποκατάσταση της «σταθερότητας από το χάος».

Ανυψώθηκε στην ηγετική βαθμίδα πέρυσι, σε ένδειξη, είπαν αναλυτές, της πρόθεσης του Πεκίνου να επικεντρωθεί στην ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ.

Νέος νόμος της Κίνας: Γιατί ανησυχεί το Χονγκ Κονγκ;

Το Χονγκ Κονγκ επιστράφηκε στην Κίνα από τη Βρετανία το 1997 βάσει της συμφωνίας, ότι δικαιώματα, όπως η ελευθερία του συνέρχεσθαι και η ελευθερία του λόγου θα κατοχυρώνονταν στην επικράτεια.

Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι αυτά τα δικαιώματα έχουν διαβρωθεί ολοένα και περισσότερο καθώς οι αρχές του Χονγκ Κονγκ παίρνει αυστηρότερα μέτρα κατά των διαφωνούντων.  

Η ένθερμη υποστήριξη του Λι στις πολιτικές του Πεκίνου έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η ηγεσία του θα εγκαινιάσει μια εποχή αυστηρότερης κινεζικής εποπτείας της ημιαυτόνομης περιοχής.

Πηγή: ΒΒC


Μοιραστείτε το άρθρο, με αυτόν τον τρόπο μας επιβραβεύετε.

Ακολουθήστε το newsplanet09.info στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Fair Notice -Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος:Το newsplanet09 όπως και η σελίδα μας newsplanet09 στο facebook απαγορεύει ρητώς από 9/6/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων του από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος, αλλά και τους διεθνείς νόμους προστασίας ατομικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας άποψης και ιδεών από διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Εικόνες θέματος από enot-poloskun. Από το Blogger.